Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

Claudiu Galu: Sunt convins că Înalta Curte a avut în vedere un caz particular…
18.11.2015 | Alina MATEI

Secţiuni: Corporate, Drept comercial, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Av. Claudiu Galu, Partner STOICA & Asociaţii, s-a referit, în cadrul dezbaterii Încă mai mișcă: Administratorul Societății, organizate de Societatea de Științe Juridice, la încetarea calităţii de administrator şi interesele unei bune administrări a unei societăţi cu privire la speța privind expirarea mandatului administratorului unei societăți, pusă în discuție.

Claudiu Galu: ”Am citit cu mare atenție felul în care s-a pronunțat Înalta Curte de Casație și Justiție. Sunt convins că a avut în vedere un caz particular care provine dintr-o situție la care s-a ajuns dintr-o posibilitate de decizie în ceea ce privește desemnarea unui administrator. Interesele societății sunt mai presus – așa a considerat Înalta Curte – de intențiile și luptele, pot spune în mod direct, între asociați în desemnarea persoanei care să le reprezinte societatea. Cred că s-a făcut o diferențiere, care este evidentă, între persoana administratorului și interesul societății de a fi reprezentată efectiv printr-o persoană în scopul protejării drepturilor și intereselor sale. În cazul de față, persoana care a formulat o acțiune a reprezentat interesul unei societăți, nu cunosc detaliile speței, dar cred că a fost avut în vedere acest necesar că drepturile care s-ar fi stins prin neuz să poată să fie folosite de o persoană, care asigură reprezentativitatea societății. Până la urmă, trebuie să ne mai punem o întrebare: care sunt puterile pe care le-a avut această persoană în momentul în care a acționat în vederea protejării interesului societății? Au fost puteri nelimitate, nu avea puteri nelimitate obișnuite astfel cum deține un administrator care își desfășoară activitatea în timpul mandatului, astfel cum este el acordat și cum este înregistrat în Registrul Comerțului. Era, într-adevăr, un mandat care a ajuns la termen, a încetat. I-a încetat, practic, calitatea de administrator, numai că interesele bunei administrări a unei societăți pe acțiuni, de aici rezultă care este cauza, până la urmă, a cererii de chemare în judecată: interesele bunei administrări a unei societăți pe acțiuni ori a oricăror acțiuni care necesită protejarea acestora au fost cele două elemente pe care Înalta Curte de Casație și Justiție le-a avut în vedere atunci când a decis într-un caz particular ale cărui elemente sunt, probabil, mult mai complexe decât am putea anticipa în acest moment, de aceea nu cred că este neapărat de neînțeles această optică particulară. Da, nu cred că ea nu ar trebui să fie generalizată, dar cred că, în mod particular, diferențierea între mandatul administratorului și puterea de reprezentare punctuală într-o acțiune a cărei oprire ar fi adus un prejudiciu societății, pentru că probabil exista un termen în care trebuia să fie introdusă această acțiune. Abandonarea acestei acțiuni din cauze care provin dintr-o pretinsă lipsă a calității procesuale a celui care a promovat-o ar fi fost un prejudiciu în sarcina societății. Atunci pot să înțeleg că acesta a fost dezideratul avut în vedere de către instanță, fără a considera că această optică ar trebui să fie una generală, dar așa înțeleg eu, nu știu dacă sunt citate din motivarea Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar așa pot să înțeleg eu că a fost sensul avut în vedere.”

* Înregistrarea video a dezbaterii este disponibilă gratuit aici. DEZBATERI JURIDICE este un proiect dezvoltat de Societatea de Științe Juridice, cu susținerea JURIDICE.ro și sprijinul Partenerilor noștri.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti