Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Procuror reținut pentru abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului și influențarea declarațiilor. UPDATE: CSM a încuviințat arestarea preventivă. UPDATE: Suspendare din funcție
24.11.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

24 noiembrie 2015: Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității luni, 23 noiembrie 2015, un comunicat cu privire la suspendarea din funcţie a lui Toma Ovidiu Carmen, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman.

Secţia pentru procurori a CSM a hotărât suspendarea din funcţie, începând cu această dată, a procurorului ca urmare a dispunerii faţă de acesta a măsurii arestării preventive.

***

20 noiembrie 2015: Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității joi, 19 noiembrie 2015, un comunicat cu privire la încuviinţarea percheziţiei, reţinerii şi arestării preventive a lui Toma Ovidiu Carmen, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman.

Secţia pentru procurori a CSM a încuviinţat percheziţia, reţinerea şi arestarea preventivă a procurorului, ca urmare a solicitării formulate de DNA.

***

19 noiembrie 2015: DNA. Abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, influențarea declarațiilor, trafic de influență, luare de mită. Reținere.

În completarea comunicatului nr. 1802/VIII/3 din 18 noiembrie 2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 18 noiembrie 2015, a inculpaților:
T. O. C., procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, cu privire la săvârșirea infracțiunilor:
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două infracțiuni),
favorizarea făptuitorului (patru infracțiuni),
influențarea declarațiilor;
D. D., comisar de poliție, șeful Serviciului Poliției Rutiere din cadrul I.P.J. Teleorman, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
trafic de influență (10 infracțiuni),
luare de mită (patru infracțiuni),
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– complicitate la infracțiunea de favorizarea făptuitorului (două infracțiuni).

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2015, la nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Teleorman – Serviciul Poliției Rutiere, precum și la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, Compartimentul Regim Permise Conducere și Examinări, din cadrul Prefecturii Județului Teleorman, au fost identificați mai mulți ofițeri și agenți de poliție care desfășurau activități infracționale în legătură cu:
– obținerea frauduloasă, contra unor sume de bani, a permiselor de conducere,
– intervenții exercitate la nivelul unor ofițeri și agenți de poliție (agenți constatatori), din cadrul Serviciului Poliției Rutiere, în vederea neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu sau îndeplinirii frauduloase a acestor atribuții, prin aplicarea unor sancțiuni mai blânde persoanelor contraveniente, conducători auto, în schimbul obținerii de bani sau bunuri necuvenite.
Astfel, în contextul menționat mai sus, în perioada respectivă, inculpatul D. D., în calitate de șef al Serviciului Poliției Rutiere din cadrul I.P.J. Teleorman a primit de la un număr de patru persoane produse alimentare și sume de bani, ca urmare a intervenției exercitate asupra unor subordonați, în urma căreia mai multe persoane au fost absolvite de răspunderea contravențională, în legătură cu abateri constatate la regimul circulației.
De asemenea, în aceeași perioadă și în aceeași calitate, inculpatul D. D. a pretins și primit de la mai multe persoane sume de bani, cuprinse între 100 și 500 de euro, produse alimentare și băuturi alcoolice, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă agenți și ofițeri din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, Compartimentul Regim Permise Conducere și Examinări, din cadrul Prefecturii Județului Teleorman, pentru ca rude și cunoștințe ale cumpărătorilor de influență să fie declarați „admiși” la proba practică a examenului pentru obținerea carnetului de conducere, cu nerespectarea dispozițiilor legale.
O parte din bani au fost pretinși și primiți în schimbul „protecției” pe care ofițerul de poliție s-a angajat să o asigure unui cunoscut de-al său, în cazul comiterii unor abateri la regulile de circulație.
Bunurile și sumele de bani, menționate mai sus, au fost primite de către inculpatul D. D. fie la domiciliul său fie la biroul profesional.
În intervalul iunie-august 2015, inculpatul D. D. a intervenit pe lângă inculpatul T. C. O., procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, solicitându-i acestuia să dispună o soluție de clasare într-o cauza penală, în contradicție cu situația de fapt și probele administrate în cauză, în vederea exonerării de la răspunderea penală a doi agenți de poliție din cadrul Serviciului de Poliție Rutieră Teleorman.
Inculpatul T. C. O. a fost de acord cu solicitarea respectivă și, în data de 24 iunie 2015, l-a contactat pe avocatul persoanei vătămate, căruia i-a solicitat să facă demersuri pe lângă clientul său, în așa fel încât să-l convingă pe acesta să dea o declarație neconformă adevărului, cu ocazia unei viitoare audieri la sediul P.T. Teleorman.
De asemenea, tot inculpatul T. C. O., i-a solicitat avocatului să-i promită clientului său că, în schimbul declarației, va primi de la unul dintre agenții de poliție suma de 5.000 de lei.
În data de 11 septembrie 2015, inculpatul T. C. O. a contactat persoana vătămată, cu care a negociat în numele celor doi agenți de poliție, stabilind ca în urma remiterii sumei de 10.000 de lei de către cei doi agenți, acesta din urmă să dea o nouă declarație, neconformă realității.
La data de 15 septembrie 2015, inculpatul T. C. O. l-a contactat pe agentul de poliție și i-a solicitat acestuia să achite suma de bani promisă, asigurându-l totodată că doar în urma acestui demers și a unei declarații neconforme realității, pe care persoana respectivă urma să o dea în fața procurorului, va putea să adopte o soluție de clasare prin care să-l absolve de orice formă de vinovăție.
În aceste împrejurări, la data de 17 septembrie 2015, inculpatul T. C. O., după o discuție prealabilă cu avocatul persoanei vătămate, l-a instruit pe aceasta cu privire la conținutul declarației pe care urma să o dea clientul său. Ulterior, în aceeași zi, în prezența acestora din urmă, inculpatul T. C. O. a întocmit o declarație din care rezulta în mod neadevărat că incidentul care făcea obiectul dosarului respectiv ar fi fost declanșat de comportamentul violent al persoanei vătămate, determinând-o pe aceasta să-și însușească declarația întocmită și să o semneze.
Urmare a acestei declarații, în cursul lunii septembrie 2015, inculpatul T. C. O. a dispus soluția clasării urmăririi penale, atestând în mod neadevărat în cuprinsul acesteia că cei doi agenți de poliție s-au aflat în legitimă apărare și au ripostat ca urmare a violențelor pe care le-a exercitat persoana vătămată.
În cursul lunii martie 2015, Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman a fost sesizat în legătură cu săvârșirea unor infracțiuni de corupție, de către mai mulți lucrători din cadrul I.P.J. Teleorman.
Printre altele, în sesizarea formulată se arăta faptul că, în cursul anului 2014, doi agenți de poliție din cadrul Biroului Poliției Rutiere Turnu Măgurele, au pretins și primit suma de 600 de lei, cu titlu de mită, de la o persoană, depistată pe raza localității Turnu Măgurele, pentru a nu-i întocmi acesteia din urmă un dosar penal.
Cauza penală respectivă a fost repartizată spre soluționare inculpatului T. C. O., care în data de 31 august 2015, a dispus clasarea cauzei, motivând, în mod informal, adoptarea acestei soluții.
De precizat este faptul că, inculpatul T. C. O., cu ocazia instrumentării cauzei respective și a adoptării soluției, a urmărit favorizarea celor doi agenți de poliție, sens în care cu bună știință:
– nu a administrat probe pentru a se stabili circumstanțele săvârșirii faptelor,
– a respins în mod discreționar solicitarea ofițerilor Direcției Generale Anticorupție de a desfășura anumite activități specifice,
– a divulgat numele denunțătorului și demersurile sale în vederea soluționării favorabile în dosarul susmenționat, unei alte persoane, mai înainte de soluționarea cauzei,
– i-a avertizat pe cei doi agenți despre pericolul autorizării pe viitor a unor investigatori sub acoperire.

În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inculpaților T. O. C. și D. D. li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentați la data de 19 noiembrie 2015, Curții de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate