Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Mircea Obreja: Toți membrii ELSA, priviți ca echipă, sunt cu adevărat niște eroi


19 noiembrie 2015 | Alina MATEI
Secţiuni: Interviuri, Universitaria
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Alina Matei: Mulțumesc, Mircea, pentru că ai acceptat să acorzi un interviu pentru JURIDICE.ro. De curând, ai fost ales în funcția de președinte al ELSA București. Cine te-a introdus în lumea ELSA? Ai căutat să faci parte dintr-o organizație studențească?

Mircea Obreja: Pentru mine, colaborarea cu ELSA a început acum mulți ani, când eram încă în clasa a IX-a și am înființat un club în cadrul liceului meu pentru elevii care se gândeau să urmeze mai departe o carieră în Drept. Se numea simplu – Clubul Elevilor Jurişti – iar cei din ELSA Iaşi ne-au fost alături de la bun început. Prin urmare, în momentul în care am ajuns la facultate, pot spune că a intra în ELSA București a fost pasul firesc pentru mine.

Alina Matei: Ce ți-ai propus ca membru ELSA? Funcția de președinte ELSA București a fost o aspirație?

Mircea Obreja: Încă din primul moment ca membru ELSA mi-am dorit să fac lucruri, să mă implic în proiecte, care să îi ajute pe studenții de la Drept să se diferențieze față de ceilalți. Facem parte dintr-o piață în care sunt foarte mulți, poate prea mulți, absolvenți de drept, iar lucrurile de detaliu, lucrurile care ne fac să ne remarcăm în această mulțime sunt mai importante ca niciodată. Nu știu dacă funcția de președinte ELSA București a fost o aspirație, dar e clar că în momentul în care te implici cu adevărat și îți place ceea ce faci, îți dorești să progresezi, iar pentru mine funcția de președinte a venit ca rezultat al muncii depuse în primii doi ani de facultate.

Alina Matei: ELSA pare un fel de multinațională studențească, cu filiale în multe țări și puternic descentralizată, cu șefi, departamente, obligații. Practic, niște studenți încearcă și reușesc să facă proiecte pentru alți studenți. Studenți în slujba altor studenți. ELSA pregătește pentru viața de după facultate destinatarii proiectelor ELSA sau chiar și pe cei care le realizează?

Mircea Obreja: ELSA are un specific cu totul special. Da, din exterior poate părea ca o multinațională, dar pentru noi important este faptul că reușim să păstrăm și atmosfera tipică unei asociații studențești și vârstei noastre până la urmă, lucru care ne face să fim foarte uniți și motivați în același timp. „Studenți în slujba altor studenți” – îmi place foarte mult formularea pentru că da, așa e, ne dorim să venim în întâmpinarea nevoilor studenților de la Drept prin proiectele noastre. Cu siguranță, ELSA îi pregătește pentru viața de după facultate și pe cei care realizează proiectele, poate dintr-o perspectivă diferită, personal fiind convins că experiența de a fi membru ELSA te poate ajuta să te dezvolți în feluri în care doar aici o poți face.

Alina Matei: Te simți erou?

Mircea Obreja: Nu mă consider erou și nu cred că aș putea fi erou de unul singur. Pentru mine, toți membrii ELSA, priviți ca echipă și, în general, cei care își rup din timpul și energia lor pentru a aduce un plus de valoare în viața lor și a altora sunt cu adevărat niște eroi.

Alina Matei: Răspunsul la întrebarea de mai sus este legat de faptul că am observat că ELSA București are nevoie de eroi care să completeze echipa. Așa scrie pe pagina website-ului. Dar în lumea asta eroii nu sunt chiar așa de numeroși. Sau sunt?

Mircea Obreja: Da, așa am ales să ne promovăm procesul de recrutare, tocmai prin prisma motivelor despre care tocmai am vorbit. Eu unul cred că există destui eroi, trebuie doar să fim ceva mai atenți pentru a-i observa.

Alina Matei: Ce proiecte pregătește ELSA București pentru studenții Facultății de Drept de la Universitatea din București?

Mircea Obreja: Pe lângă proiectele noastre devenite, cred eu, tradiționale pentru studenții nu doar ai facultății din care fac parte, din cadrul Universității din București, pentru că noi ne adresăm și celor care fac parte din celelalte facultăți de drept, pregătim și câteva proiecte noi, cel mai bun exemplu fiind o şcoală de vară internațională pe tema „Dispute Resolution”.

Alina Matei: Am văzut că v-ați adresat Consiliului Superior al Magistraturii pentru implicarea alături de voi într-un proiect și v-a refuzat în sensul că a apreciat că nu este oportun. Despre ce era vorba și de ce crezi că CSM nu s-a implicat?

Mircea Obreja: Pentru proiectele noastre ne adresăm constant unui număr foarte mare de instituții, fiind totuși conștienți că nu întotdeauna invitațiile sau cererile noastre sunt aprobate, lucru normal până la urmă. De cele mai multe ori, când apare o astfel de situație, motivele țin în mare măsură de lipsa timpului necesar al celor cărora le adresăm invitația sau de chestiuni administrative din interiorul instituțiilor. Asta s-a întâmplat și în acest caz.

Alina Matei: Trei argumente, te rog, pentru care un student la Drept să se înscrie în ELSA.

Mircea Obreja: Doar trei? OK, voi încerca. Pentru a te bucura de experiența de a face parte dintr-o rețea, cum îi spunem noi, din care fac parte alți peste 40.000 de studenți din toată Europa, pentru a avea ocazia să faci și altceva decât majoritatea studenților la Drept și pentru că, așa cum spunea un Senior de-al nostru la un moment dat, ELSA este o foarte bună simulare a vieții de după facultate.

Alina Matei: Dezvoltarea puternică a ASD în ultima perioadă cred că nu a trecut neobservată de voi. Care este deosebirea între ELSA și ASD?

Mircea Obreja: Cei din ASD sunt colegii noștri și mă bucură faptul că ambele asociații se înscriu pe un trend ascendent. Deosebirea principală dintre ELSA și ASD este aceea că ASD-ul este o asociație reprezentativă, care are și atribuții administrative, adresându-se doar studenților Facultății de Drept ai Universității din București, pe când ELSA este o asociație să îi spunem „academică”, în care ne axăm doar pe proiectele noastre și vizăm întregul mediu juridic universitar din București.

Alina Matei: Cât timp aloci învățatului, mersului la Facultate și cât pentru ELSA? Pentru ce profesie te pregătești?

Mircea Obreja: Îmi place să cred că am învățat să îmi împart cât de bine se poate timpul, chiar dacă nu întotdeauna este foarte simplu. Important este să îți placă ceea ce faci, pentru că atunci reușești să te împarți în orice situație. Pentru viitor, mă pregătesc pentru profesia de avocat, este ceea ce m-a atras de la bun început.

Alina Matei: Ce ar trebui să facă și ce nu ar trebui să facă un student la Drept în perioada celor 4 ani de studiu?

Mircea Obreja: În perioada celor 4 ani de studiu, un student la Drept ar trebui să învețe să îmbine toate aspectele specifice acestei vârste. Nu sunt adeptul celor care cred ca cel puțin 90% din timp ar trebui dedicat învățatului, dar nici al celor care nu se ocupă deloc de asta. Trebuie găsită o balanță prin care fiecare trebuie să găsească soluția să își refuze cât mai puține lucruri.

Alina Matei: Deschid elsacii JURIDICE.ro? Sau e prea complicat?

Mircea Obreja: Cu siguranță, da, motiv pentru care ne bucură foarte mult faptul că de fiecare dată am reușit să colaborăm foarte bine cu JURIDICE.ro. Prea complicat nu cred că este, pentru că îi văd pe colegii mei în fiecare zi, iar nivelul la care majoritatea se pregătesc este unul foarte înalt, ceea ce nu poate decât să mă bucure.

Alina Matei: Cum s-a schimbat viața ELSA de când există Facebook? Ce înseamnă Facebook pentru studenți? Cât de atașați sunt studentul și pagina lui de Facebook?

Mircea Obreja: De când există Facebook am reușit să fim mai aproape de studenții cărora ne adresăm, pentru că, într-adevăr, aceștia sunt foarte atașați de paginile lor de pe această rețea de socializarea. Pentru noi este important și faptul că, din punct de vedere al organizării proiectelor, am reușit să creştem eficiența comunicării dintre noi și să devenim mult mai dinamici din acest punct de vedere.

Alina Matei: O vorbă, un proverb, un vers, o zicere care te călăuzesc în viață.

Mircea Obreja: Cred foarte mult în importanța ideii de echipă şi a oamenilor de lângă noi, așa că ce îmi vine acum în minte este „Nu contează unde te afli, ci pe cine ai lângă tine”.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru utilizatorii JURIDICE.ro.

Mircea Obreja: În primul rând, îi salut călduros și îi îndemn să aștepte informații despre proiectele ELSA București, pentru că pregătim lucruri cu adevărat frumoase.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine.

Mircea Obreja: Și eu îți mulțumesc foarte mult pentru invitație.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro