Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. Nerespectarea procedurii de atribuire a unui contract de achiziții publice de lucrări. Concluziile Avocatului general


20.11.2015 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Achiziții publice, CJUE, Concurență, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

A se vedea dezbaterile juridice din 3 martie 2014: Achizițiile publice. Suspiciuni, inerții, blocaje, respectiv din 28 iulie 2014: Accesul la Justiția Achizițiilor Publice, un pariu de 100.000 euro.


Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității joi, 19 noiembrie 2015, concluziile Avocatului general Eleanor Sharpston în cauza C-406/14, Wrocław – Miasto na prawach powiatu, cu privire la: Contracte de achiziții publice – Directiva 2004/18/CE – Caietul de sarcini – Limitarea subcontractării – Regulamentul (CE) nr. 1083/2006 – ”Neregularitate” care atrage stabilirea unor corecţii financiare obligatorii de către autoritățile naționale competente – Nerespectarea procedurii de atribuire a unui contract de achiziții publice de lucrări.

Cererea de decizie preliminară, adresată Curții de Tribunalul Administrativ al Voievodatului Varșovia (Polonia), este generată de o procedură inițiată în mai 2007 pentru atribuirea unui contract de achiziții publice având ca obiect construcția unei șosele de centură în Wrocław (Polonia). Proiectul a beneficiat de asistență financiară din partea Uniunii. Orașul Wrocław a precizat în caietul de sarcini că ofertantul câștigător trebuie să execute prin mijloace proprii cel puțin 25% din lucrările care fac obiectul contractului de achiziții publice. Autoritatea publică din Polonia care este competentă să verifice utilizarea corespunzătoare a fondurilor Uniunii a considerat ca respectiva clauză încalcă principiul concurenței loiale și, prin urmare, este incompatibilă cu Directiva 2004/18/CE. În consecință, această autoritate a impus orașului Wrocław o corecţie forfetară de 5% din costurile eligibile suportate din fonduri publice.

Orașul Wrocław contestă corecţia financiară înaintea instanţei de trimitere. Aceasta solicită să se stabilească, în primul rând, dacă Directiva 2004/18/CE, care urmăreşte în special să asigure un mediu concurențial în ceea ce privește achizițiile publice, împiedică autorităţile contractante să limiteze subcontractarea de către ofertanţii câştigători. Dacă o limitare a subcontractării, cum este cea aflată în discuţie în procedura principală, este incompatibilă cu această directivă, instanţa de trimitere urmăreşte de asemenea să afle dacă Regulamentul (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului impune ca asistența financiară acordată autorităţii în cauză să fie redusă chiar şi atunci când nu este posibilă stabilirea cu precizie a pierderilor suferite de Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european sau Fondul de coeziune.

Avocatul general propune Curții să răspundă la întrebările preliminare după cum urmează:
(1) Directiva 2004/18/CE se opune ca o autoritate contractantă să prevadă în caietul de sarcini pentru atribuirea unui contract de achiziții de lucrări obligația ofertantului câștigător de a executa prin mijloace proprii o parte a lucrărilor care fac obiectul contractului, care este specificată în mod abstract ca un procentaj.
(2) În cazul în care o autoritate contractantă ignoră această interdicţie în cadrul unei proceduri de atribuire a unui contract de achiziţii publice care beneficiază de un program operaţional reglementat de Regulamentul (CE) nr. 1083/2006, aceasta comite o „neregularitate” în sensul articolului 2 punctul 7 din regulamentul menţionat. În aceste împrejurări, articolul 98 alineatul (2) din Regulamentul nr. 1083/2006 obligă autoritatea naţională competentă să impună autorităţii contractante o corecţie financiară, chiar dacă neregularitatea nu a determinat nicio pierdere cuantificabilă pentru fonduri.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro