PICCJ. Conflict de interese, înșelăciune, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, uz de fals. Control judiciar
21 noiembrie 2015 | Georgiana-Camelia LUCIU
PICCJ. Conflict de interese, înșelăciune, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, uz de fals. Control judiciar.
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaţilor:
C. C. C., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conflict de interese, conflict de interese în formă continuată, complicitate la înșelăciune în formă continuată și spălare de bani în formă continuată;
N. E. D., sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de înșelăciune în formă continuată și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată;
L. G., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual şi uz de fals;
M. L. M., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual şi uz de fals.
În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
În perioada 14 decembrie 2009 – 27 iulie 2012, în calitate de Președinte – Director General al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș, având ca atribuții încheierea contractelor de furnizare de servicii medicale, inculpatul C. C. C. a participat la încheierea de către CJAS Timiș a contractelor de furnizare servicii medicale cu Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, Spitalul Dr. Karl Diel Jimbolia, Spitalul de Psihiatrie și Pentru Măsuri de Siguranță Jebel, Spitalul Municipal Lugoj, Spitalul Clinic de Urgență pentru copii Louis Turcanu, Spital Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Spitalul Orășenesc Sânnicolau Mare, Spitalul de Psihiatrie Gătaia, SC S. SRL și SC S.C. SRL și a semnat contractele și actele adiționale aferente, deși atât în perioada anterioară dobândirii funcției, cât și în perioada deținerii acesteia, prin intermediul SC S.N. SRL, societate pe care o controla și administra în fapt, inculpatul a realizat foloase materiale ca urmare a încheierii cu aceiași furnizori de servicii medicale de contracte de prestări servicii în domeniul IT.
De asemenea, în cursul lunii martie 2014 (perioadă în care inculpatul C. C. C. îndeplinea funcția publică de execuție de comisar cl. I, grad professional superior, în cadrul Direcției Generale Monitorizare, Control și Antifraudă din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cu atribuții de coordonator regional – Aria administrativ teritorială 5), în calitate de coordonator al echipei de control desemnată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate să efectueze un control la furnizorul de servicii medicale SC S.C. SRL (persoană juridică cu care se afla în relaţii comerciale şi din partea căreia beneficia de foloase materiale), inculpatul a întocmit un proces-verbal de constatare ce concluziona respectarea de către furnizor a obligațiilor prevăzute în contractul de furnizare servicii medicale spitalicești încheiat cu CJAS Timiș, ceea ce a avut drept consecință obţinerea, indirect, a unui folos patrimonial de către SC S.C. SRL, întrucât, în situaţia constatării realităţii, respectiv a încălcării obligațiilor prevăzute în contractul de furnizare servicii medicale spitalicești, furnizorul ar fi fost supus unor sancţiuni pecuniare, respectiv reţinerea unei sume calculată prin aplicarea unui procent de 1% la valoarea de contract aferentă lunii verificate.
Totodată, în perioada 1 ianuarie 2010 – 1 aprilie 2014, în care inculpatul C. C. C. a îndeplinit funcțiile de Președinte-Director General în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate sau de coordonator Regional în cadrul Direcției Generale de Monitorizare, Control și Antifraudă, acesta a manifestat o atitudine de protejare a SC S. SRL şi SC S.C. SRL, societăți administrate de inculpata N. E. D., astfel încât aspectele neconforme realităţii să nu fie descoperite în cadrul unor acțiuni de control, ceea ce a înlesnit inducerea în eroare de către inculpată a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş, prin prezentarea pentru decontare a unor servicii medicale fictiv prestate de către cele două societăți. În acest context, la data de 18.06.2014, în cadrul unei acțiuni de control efectuat la SC S.C. SRL, ce avea ca obiectiv stabilirea, prin efectuarea de verificări în teren, a realității efectuării serviciilor medicale raportate și decontate de CJAS Timiș, aflând că deplasările în teren au evidențiat mai multe situații de pacienți fictivi, inculpatul C. C. C. a dispus finalizarea controlului la aceeași dată.
Ca urmare, inculpatele L. G. și M. L. M., în calitate de membre ale echipei de control, au întocmit un proces-verbal de constatare în care au omis a consemna faptul că au fost identificate mai multe situații de pacienți fictivi.
În perioada 21 noiembrie 2011 – 16 ianuarie 2014, prin intermediul SC S.N. SRL, inculpatul C. C. C. a dobândit în mod repetat de la SC S.C. SRL, prin transfer bancar, cu titlu de plată contravaloare factură, suma totală de 243.856 lei, pe care a folosit-o în vederea acoperirii liniei de credit acordată de Banca Transilvania, plata dobânzii bancare aferente liniei de credit, prin ridicare numerar din bancă sau de la ATM sau pentru plata unor contracte de leasing, cunoscând că aceste sume provin din săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.
Prejudiciul estimat a fi produs în cauză, ca urmare a săvârșirii infracțiunii de înșelăciune este de 987.772,9 lei, sumă cu care Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş s-a constituit parte civilă. Prin ordonanţele procurorului din 13 martie 2015 și 8 octombrie 2015 s-a dispus măsura sechestrului asigurător până la concurenţa sumei de 987.772,9 lei asupra mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor C. C. C., N. E. D., precum şi părților responsabile civilmente SC S.C. SRL şi SC S. SRL (societăţi administrate de inculpata N. E. D.), constând în terenuri, un autoturism, respectiv aparatură medicală.
Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Timiș.
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
:: sursa: www.mpublic.ro
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro