Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Klaus Iohannis: Visele copilăriei sunt cea mai autentică reflecție a unui viitor nealterat
23.11.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Administrația Prezidențială a dat publicității vineri, 20 noiembrie 2015, discursul Președintelui Klaus Iohannis, susținut în cadrul aniversării a 25 de ani de la semnarea Convenţiei ONU cu privire la Drepturile Copilului.

Discursul integral:

„Dragi copii,
Distinși profesori,
Doamnă Ministru,
Stimați invitați,

Vă felicit pentru acest demers sincer și pentru mesajul vostru încărcat de semnificații! Este un manifest care transmite și oferă speranță.

Expresia „Când voi fi mare…” reflectă visuri și așteptări pe care cel mai adesea le uităm cu trecerea anilor. Dar visele copilăriei sunt cea mai autentică reflecție a unui viitor nealterat de prejudecățile celor din jur, de limitările impuse de „nu ai voie”, „nu se poate” sau „e imposibil”. Este o imagine a unei lumi cu personaje pozitive, în care toți, indiferent de statutul social, suntem capabili să realizăm ceea ce ne propunem, în care învingi doar prin fapte bune și curaj, în care provocările au un final fericit şi în care putem deveni orice ne propunem.

De aceea, dragi copii, vă mulțumesc pentru acest manifest, care îmi dă convingerea că întărind comunicarea între voi și adulți, sub toate aspectele, putem transforma lumea ce ne înconjoară în acea realitate care să vă reprezinte şi să vă susţină. Respectul față de opiniile voastre, deschiderea față de argumentele aduse în susținerea acestora și implicarea în procesul decizional sunt esențiale pentru devenirea voastră ca adulți și cetățeni activi.

Astăzi, la aniversarea a 25 de ani de la semnarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului, vreau să reafirm respectarea şi garantarea prevederilor sale pentru toți copiii aflați pe teritoriul României, indiferent de rasă, culoare, sex, limbă, religie, opinie politică, în măsura în care este, naţionalitate, apartenenţă etnică sau origine socială, de situaţia materială, incapacitatea fizică, de statutul la naştere sau de statutul dobândit al copilului ori al părinţilor.

Societatea românească trece printr-o perioadă de maturizare democratică. Mulţi tineri încep să îşi dorească mai mult de la cei care îi reprezintă, ceea ce este o condiţie esenţială de funcționare a unui sistem democratic. Eu sper ca dorinţa dumneavoastră de implicare de acum să se păstreze şi în etapa maturizării.

Avem nevoie de cetăţeni activi în politică, în societatea civilă, în comunităţile locale şi în toate instituţiile şi organizaţiile din România. De aceea, dorința voastră de a fi auziți este complet îndreptățită și trebuie stimulată, sprijinită și promovată în şcoală şi în societate.
Această participare trebuie să completeze un proces educaţional care să vă permită să deveniţi cetăţeni implicaţi.

De aceea, în următorii doi ani îmi doresc ca întreaga societate să devină parte a unui exerciţiu de imaginaţie – cum ne dorim să arate şcoala românească pentru a putea educa românii de mâine. Îmi doresc o reformă autentică, o schimbare profundă fiindcă, din păcate, boala sistemului de educație românesc nu este lipsa de reformă, ci reformita cronică de care suferă de la revoluție încoace. Am avut mulți, foarte mulți miniștri ai educației și fiecare a încercat o reformă sau chiar două. Ceea ce nu-mi doresc este o reformă formală și ceea ce îmi doresc este o dezbatere publică largă, de lungă durată, urmată de schimbări profunde, care pot fi motivate și care dau rezultate.

Dragi copii,
Contribuţia voastră, ca cei mai tineri beneficiari ai procesului educaţional, este esenţială pentru ca viziunea educaţiei pentru România de mâine să fie una solidă, ambiţioasă şi pe termen lung. Entuziasmul, lipsa de limitări de toate tipurile, imaginaţia şi familiaritatea cu lumea tehnologiei moderne, pe care cu certitudine noile generaţii le au în doze mari, sunt esenţiale pentru o viziune asupra educaţiei racordată la realitate.

Astăzi avem privilegiul să vă ascultăm şi ocazia să sărbătorim 25 de ani de când întreaga lume a considerat esenţial să avem un document care să garanteze drepturile copiilor, în baza a patru principii: non-discriminarea; urmărirea celor mai bune interese ale copilului; dreptul la viaţă, supraviețuire și dezvoltare şi respectul faţă de părerile copilului. Îmi doresc ca aceste principii să stea la baza deciziilor politice şi administrative.

În încheiere, vă doresc mult succes în devenirea voastră ca adulți și vă asigur că eu sunt alături de voi!

Vă mulțumesc!”

Secţiuni: Dreptul familiei | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO