Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Rodica Aida Popa: Modalitățile de a folosi digitalizarea în secolul XXI și în secolele următoare va fi globală


23.11.2015 | Alina MATEI
Secţiuni: Cyberlaw, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Jud. dr. Rodica Aida Popa, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, cadru didactic colaborator al Facultății de Drept, Universitatea “Nicolae Titulescu“, formator INM, reprezentantul României la CCJE, s-a referit în cadrul dezbaterii Cultura juridică în secolul XXI. Școala juridică românească spre modernitate şi digitalizare, organizate de Societatea de Științe Juridice, la pătrunderea din ce în ce mai mult a digitalului şi în mediul universitar.

Rodica Aida Popa: “Acum eu vă propun un alt tip de model, acela al introducerii digitalizării, nu ca un documentar, ci ca un instrument viu pentru că provocarea secolului XXI este o provocare a inteligenței artificiale, într-o îmbinare cu inteligența umană, eu cred ca amândouă trebuie să se completeze într-un mod rotund. Și provocarea ar fi, cred, ca la anumite cursuri sau, într-un anumit fel, curricula universitară, de aceea suntem aici, ca să gândim, am putea interacționa în sistem online cu profesori de la alte universități, pe teme punctuale, evident, chiar și de drept european, în a expune câteva aspecte legate de problematica ce este supusă cursului și, evident, interactivitatea studenților atât cu un profesor dintr-un alt stat sau dintr-o altă universitate, în această specializare a învățământului, deci o dinamică a modului de a interacționa, de a preda pentru că, până la urmă, ceea ce cred că ne caracterizează pe noi toți este dinamica, dinamica primirii informației, selectării informației și a unei soluții concrete. Evident că sistemul învățământului românesc este un învățământ bazat pe oratorie, un învățământ care furnizează informația. Studentul are nevoie de a accesa această informație pe diverse planuri, iar facilitatea pe care ne-o dă mediul virtual este infinită, în timp real, de a putea avea o legătură, atât în Europa, cât și în Statele Unite sau în Japonia, într-un curs interactiv, este absolut fascinantă, dar și concretă, și reală, pe ceea ce înseamnă diversitatea modelului cultural juridic. Și acest lucru nu numai ca o transmisie, ci pur și simplu pe o aplicație. O să-mi spuneți că un curs va dura foarte mult. Nu, atâta timp cât informația specializată și globalizată în mediul virtual circulă. Modalitățile de a folosi digitalizarea în secolul XXI și în secolele următoare va fi globală, în așa fel încât să nu ne fie frică. Vom exista ca ființe, ca entități umane, dar vom coabita, vom trăi într-un mediu virtual, mult mai rapid, mult mai tentant, sub aspectul folosirii acestor modalități. Deja se folosesc foarte multe modalități virtuale: a clipi și ți se dă un răspuns de culoare, ți se dă un răspuns de transformare a cuvântului și de redare a cuvintelor tale în plan digital, în plan senzitiv. Sper ca studenții să gândească într-un mod creativ această proiecție pe care v-am pus-o în reflecție.“

Av. Alina Matei

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro