Reglementări privind răspunderea disciplinară a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor din cadrul Ministerului Public
24 noiembrie 2015 | Corina CIOROABĂ
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 865 din data de 19 noiembrie 2015 a fost publicat Ordinul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nr. 140/2015 privind răspunderea disciplinară a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor din cadrul Ministerului Public.
Potrivit actului nomativ, personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor răspunde disciplinar pentru abaterile de la îndatoririle de serviciu, precum şi pentru faptele care afectează prestigiul justiţiei, în condițiile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
Constituie abateri disciplinare:
– manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu;
– încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii;
– folosirea funcţiei deţinute pentru a obţine un tratament favorabil din partea autorităţilor sau intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii;
– desfăşurarea de activităţi publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuţiilor de serviciu;
– nerespectarea confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter;
– nerespectarea în mod nejustificat şi repetat a termenelor prevăzute pentru soluţionarea lucrărilor;
– refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu;
– exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă;
– absenţe nemotivate de la serviciu, în mod repetat sau care afectează în mod direct activitatea parchetului;
– atitudinea nedemnă în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, avocaţi, experţi, martori sau justiţiabili;
– participarea directă sau prin persoane interpuse la jocurile de tip piramidal, jocuri de noroc sau sisteme de investiţii pentru care nu este asigurată transparenţa fondurilor.
Sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, proporţional cu gravitatea abaterilor, sunt:
– avertismentul;
– diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu până la 15% pe o perioadă de la o lună la 3 luni;
– suspendarea din funcţie pentru o perioadă de la o lună la 3 luni;
– eliberarea din funcţie.
Comisia de disciplină a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îndeplineşte rolul de instanţă de judecată în domeniul răspunderii disciplinare a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor.
În vederea exercitării acţiunii disciplinare este obligatorie efectuarea cercetării prealabile, care se dispune de Comisia de disciplină.
Dacă din cercetarea prealabilă rezultă indicii privind săvârşirea unei abateri disciplinare, preşedintele Comisiei de disciplină fixează termenul de judecată şi dispune citarea persoanei cercetate, căreia i se comunică, în copie, acţiunea disciplinară a persoanei care a făcut sesizarea, dacă apreciază necesar, şi a persoanelor a căror audiere este necesară pentru soluţionarea cauzei.
Acţiunea disciplinară este susţinută în faţa Comisiei de disciplină de către persoanele anume desemnate care au efectuat cercetarea prealabilă.
Acţiunea disciplinară poate fi exercitată în termen de cel mult un an de la data săvârşirii abaterii, dar nu mai târziu de 60 de zile de la efectuarea cercetării prealabile.
Comisia de disciplină se pronunţă asupra acţiunii disciplinare printr-o decizie care se ia cu votul majorităţii membrilor.
În cazul în care constată că sesizarea este neîntemeiată, Comisia de disciplină dispune clasarea cauzei. Decizia de clasare se comunică de îndată, în scris, persoanei cercetate.
În cazul în care constată că sesizarea este întemeiată, Comisia de disciplină propune procurorului general aplicarea uneia dintre sancţiunile disciplinare. Procurorul general îşi poate însuşi propunerea Comisiei de disciplină sau poate dispune, motivat, o altă sancţiune.
Sancţiunea disciplinară se pune în executare după epuizarea căilor de atac, în termen de 10 zile de la comunicarea ordinului procurorului general rămas definitiv persoanei sancţionate.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro