Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Cristian Ionescu: Comentarii pe marginea art. 11 din Constituția României, revizuită
24.11.2015 | Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Drept constitutional, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. dr. Cristian Ionescu a publicat în revista Pandectele Române nr. 8/2015 articolul intitulat: „Comentarii pe marginea art. 11 din Constituția României, revizuită”.

În acest studiu se urmărește prezentarea raportului existent între dreptul internațional și dreptul intern, în lumina prevederilor constituționale. Totodată, este analizată procedura de ratificare a tratatelor de către Parlamentul României.

Este bine cunoscut în dreptul internațional că statele trebuie să-și îndeplinească întocmai și cu bună-credință obligațiile asumate prin tratatele internaționale la care sunt parte. Importanța principiului pacta sunt servanda a fost subliniată și de legiuitorul constituțional prin reglementarea lui în art. 11 alin. (1) Constituția României.

Meditând asupra scopului conferirii de rang constituțional a principiului îndeplinirii cu bună-credință a obligațiilor izvorâte din tratate, autorul consideră că, dat fiind contextul în care fusese adoptată Constituția din 1991, ulterior schimbării de regim politic, România dorea să dea un semnal comunității internaționale că-și va respecta obligațiile asumate. Cât privește obligația de respectare cu bună-credință a tratatelor, se atrage atenția că aceasta incumbă nu doar statului, ci tuturor autorităților implicate în executarea dispozițiilor unui astfel de tratat.

Având drept surse principale Convenția de la Viena din 1969 și Legea nr. 509/2003, se încearcă definirea de un mod cât mai explicit a noțiunii de “tratat”. Sunt disecate de o manieră minuțioasă particularitățile procedurii de ratificare a tratatelor. Astfel, se arată că, spre deosebire de procedura legislativă obișnuită, în procedura legislativă de adoptare a legilor de ratificare, textul proiectului de lege nu permite amendamente decât pentru îndreptarea unor erori tehnico-legislative sau de traducere.

Prezentând atribuția Curții Constituționale de a se pronunța asupra constituționalității tratatelor, autorul remarcă o prevedere neconstituțională în însăși Legea nr. 509/2003. Acesta este de opinie că art. 40 alin. (1) din Legea privind tratele este contrar Constituției, întrucât Parlamentul nu are dreptul să extindă atribuțiile constituționale ale Curții printr-o lege specială. În același timp, se consideră discutabilă atribuirea unei forțe juridice avizului oferit de Curte ulterior examinării tratatului respectiv.

Raluca-Andreea Trîncă-Găvan

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti