« Secţiuni
Selected
CorporatePlatinum members
5 comentarii

Franța. A fost anulată interdicția pentru avocați de a-și face publicitate prin pliante, postere, filme, radio sau televiziune
23.11.2015 | Robert BĂLAȘA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Sesizat cu o cerere in anulare pentru exces de putere a decretului nr. 2014-1251 din 28 octombrie 2014 referitor la modurile de comunicare a avocatilor sau, in subsidiar, articolul 2 de modificare a articolului 15 din decretul nr. 2005-791 din 12 iulie 2005 privind deontologia profesiei de avocat, Consiliul de Stat, prin hotararea din 9 noiembrie, a precizat ca daca interdictia de publicitate comparativa sau denigratoare si solicitarea personalizata prin SMS este compatibila cu articolul 24 din Directiva 2006/123/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind serviciile in piata interna, atunci este diferita de interdictia de publicitate prin mijloace precum pliante, postere, filme, radio sau televiziune.

In versiunea decretului din 28 octombrie 2014, decretul din 12 iulie 2005 permite avocatului sa foloseasca mijloace de publicitate si solicitarea personalizata si sa fixeze conditiile. Alineatul 1 al articolului 15 interzice integrarea, cu ocazia operatiunilor de publicitate sau de solicitare personalizata, a tuturor elementelor comparative sau denigratoare pentru a se asigura respectarea normelor profesionale ce vizeaza independenta, demnitatea si integritatea profesiei de avocat. Alineatul 3 interzice folosirea solicitarii personalizate prin SMS datorita caracterului intruziv, care se aseamana cu prospectarea telefonica, interzisa si ea de normele deontologice ale profesiei de avocat (RIN, art. 10.3), si de caracteristicile lor, aceste mesaje scurte neasigurand in toate cazurile un continut care sa respecte obligatia de informare (RIN, art. 10.2). Articolul 24 din directiva citata mai sus prevede ca regulile privitoare la comunicatiile comerciale folosite de profesiile reglementate trebuie sa fie nediscriminatorii, justificate de un motiv imperativ de interes general si proportionale. Cu toate acestea, statele membre raman libere sa prevada interdictia de continut sau pentru modalitatile de comunicatii comerciale a acestor profesii reglementate, cu conditia ca regulile prevazute sunt justificate si proportionale, in scopul de a asigura o astfel de independenta, demnitate si integritate a profesiei. Intrucat restrictiile prevazute de dispozitiile mai sus mentionate sunt proportionale cu motivele imperative de interes general, de a proteja independenta, demnitatea si integritatea profesiei de avocat pe de o parte, si buna informare a clientului pe de alta parte, interdictia publicitatii comparative si denigratoare si solicitarea personalizata prin SMS este compatibila si justificata cu directiva de mai sus.

Al doilea alineat al articolului 15 din decretul din data de 12 iulie 2005 prevede ca publicitatea permisa avocatilor “opereaza in conditiile prevazute in decretul nr. 72-785 din 25 august 1972”. Articolul 2 din acest decret interzice publicitatea prin “pliante, postere, filme, radio sau televiziune”.

Considerand ca interdictia nu este justificata de un motiv imperativ de interes general (subl. RB), si astfel, contrar articolului 24 din directiva, Consiliul de Stat a anulat al doilea paragraf al articolului 15 din decretul mai sus mentionat.

:: sursa: LexisNexis

Robert Balasa

 
Secţiuni: Internațional, Media & Publicitate, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 5 de comentarii cu privire la articolul “Franța. A fost anulată interdicția pentru avocați de a-și face publicitate prin pliante, postere, filme, radio sau televiziune”

 1. In 1977, Curtea Suprema a SUA a declarat interdictia de publicitate a avocatilor ca fiind neconstitutionala.

 2. Florin RADU spune:

  Problema e complexa.
  Eu raman la ideea ca o libertate mare de a-si face publicitate, va duce la grave situatii de inegalitate, pt ca marea masa a avocatilor nu isi permit, financiar vorbind, aceasta publicitate.
  Ca dovada, hai sa vedem cine isi face acum publicitate – marile societati de avocati, nu avocatii „de jos”.

  • JURIDICE.ro spune:

   Există GRATUIT (de ieri). Am deschis o nouă oportunitate pentru avocați în cadrul CATALOGULUI JURIDICE, gratuit.
   Detalii aici: https://profesionisti.juridice.ro/inscrieri

  • Am sa va plang de mila. Sunteti atat de neajutorat si va dau cateva sfaturi. Trebuie sa munciti mult. Reclama inseamna sa depuneti efort sa participati cu un articol tehnic pe luna, sa sponsorizati un eveniment, sa faceti parte dintr-un comitet, sa slujiti unei cauze nobile. Eu nu sunt o casa mare de avocatura, sunt un simplu birou de contabilitate si imi gasesc timp sa scriu despre cazurile mele, particip si finantez, lucruri care ma costa bani pe mine personal. Altfel lumea nu m-ar cunoaste, nu ar stii ca exist. Am doi avocati langa mine. Unul se scoala la 7 si pleaca de la birou la 9, altul se scoala la 12 si pleaca la 6. Unul este cunoscut, altul nu.

 3. Manuela GORNOVICEANU spune:

  Nu se justifica restrangerea drepturilor membrilor corpurilor profesionale doar pentru motivul ca, prin ipoteza, nu toti beneficiarii ar fi in masura sa suporte costurile publicitatii.
  Oricum, CJUE s-a pronuntat in legatura cu o alta profesie reglementata – expertii contabili. Argumentele si solutia sunt valabile si pentru noi, avocatii, indiferent ca instanta nationala nu a inlaturat inca dispozitiile neconforme din legea speciala.
  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX%3A62009CA0119

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD