Secţiuni » Arii de practică » Business » Media & Publicitate
Media & Publicitate
Profesionişti
5 comentarii

Franța. A fost anulată interdicția pentru avocați de a-și face publicitate prin pliante, postere, filme, radio sau televiziune


23 noiembrie 2015 | Robert BĂLAȘA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Media & Publicitate, SELECTED

Sesizat cu o cerere in anulare pentru exces de putere a decretului nr. 2014-1251 din 28 octombrie 2014 referitor la modurile de comunicare a avocatilor sau, in subsidiar, articolul 2 de modificare a articolului 15 din decretul nr. 2005-791 din 12 iulie 2005 privind deontologia profesiei de avocat, Consiliul de Stat, prin hotararea din 9 noiembrie, a precizat ca daca interdictia de publicitate comparativa sau denigratoare si solicitarea personalizata prin SMS este compatibila cu articolul 24 din Directiva 2006/123/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind serviciile in piata interna, atunci este diferita de interdictia de publicitate prin mijloace precum pliante, postere, filme, radio sau televiziune.

In versiunea decretului din 28 octombrie 2014, decretul din 12 iulie 2005 permite avocatului sa foloseasca mijloace de publicitate si solicitarea personalizata si sa fixeze conditiile. Alineatul 1 al articolului 15 interzice integrarea, cu ocazia operatiunilor de publicitate sau de solicitare personalizata, a tuturor elementelor comparative sau denigratoare pentru a se asigura respectarea normelor profesionale ce vizeaza independenta, demnitatea si integritatea profesiei de avocat. Alineatul 3 interzice folosirea solicitarii personalizate prin SMS datorita caracterului intruziv, care se aseamana cu prospectarea telefonica, interzisa si ea de normele deontologice ale profesiei de avocat (RIN, art. 10.3), si de caracteristicile lor, aceste mesaje scurte neasigurand in toate cazurile un continut care sa respecte obligatia de informare (RIN, art. 10.2). Articolul 24 din directiva citata mai sus prevede ca regulile privitoare la comunicatiile comerciale folosite de profesiile reglementate trebuie sa fie nediscriminatorii, justificate de un motiv imperativ de interes general si proportionale. Cu toate acestea, statele membre raman libere sa prevada interdictia de continut sau pentru modalitatile de comunicatii comerciale a acestor profesii reglementate, cu conditia ca regulile prevazute sunt justificate si proportionale, in scopul de a asigura o astfel de independenta, demnitate si integritate a profesiei. Intrucat restrictiile prevazute de dispozitiile mai sus mentionate sunt proportionale cu motivele imperative de interes general, de a proteja independenta, demnitatea si integritatea profesiei de avocat pe de o parte, si buna informare a clientului pe de alta parte, interdictia publicitatii comparative si denigratoare si solicitarea personalizata prin SMS este compatibila si justificata cu directiva de mai sus.

Al doilea alineat al articolului 15 din decretul din data de 12 iulie 2005 prevede ca publicitatea permisa avocatilor “opereaza in conditiile prevazute in decretul nr. 72-785 din 25 august 1972”. Articolul 2 din acest decret interzice publicitatea prin “pliante, postere, filme, radio sau televiziune”.

Considerand ca interdictia nu este justificata de un motiv imperativ de interes general (subl. RB), si astfel, contrar articolului 24 din directiva, Consiliul de Stat a anulat al doilea paragraf al articolului 15 din decretul mai sus mentionat.

:: sursa: LexisNexis

Robert Balasa

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică