Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 
Noutăţi legislative
 
Print Friendly, PDF & Email

Modificari privind cercetarea disciplinara a judecatorilor si procurorilor
01.07.2009 | JURIDICE.ro, SNSA


In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 439 din 26 iunie 2009 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 59/2009 pentru modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si pentru modificarea si completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Modificari privind cercetarea disciplinara a judecatorilor si procurorilor

Comisiile de disciplina, care exercita actiunea disciplinara, pot fi sesizate de Inspectia judiciara sau se pot sesiza din oficiu in legatura cu abaterile disciplinare ale judecatorilor si procurorilor. Prin urmare, aceste comisii nu mai pot fi sesizate direct de persoana interesata. Insa, orice persoana interesata, inclusiv conducatorii instantelor sau ai parchetelor, poate semnala Inspectiei judiciare aspecte in legatura cu activitatea ori conduita necorespunzatoare a judecatorilor sau procurorilor, cu incalcarea obligatiilor profesionale in raporturile cu justitiabilii ori cu savarsirea de catre acestia a unor abateri disciplinare. Aspectele semnalate sunt supuse unor verificari prealabile efectuate de inspectorii din cadrul Serviciului de inspectie judiciara pentru judecatori, respectiv ai Serviciului de inspectie judiciara pentru procurori, in cadrul carora se stabileste daca exista indiciile savarsirii unei abateri disciplinare. Daca se constata ca nu exista indiciile savarsirii unei abateri disciplinare, rezultatul se comunica direct persoanei care a formulat sesizarea si persoanei vizate de sesizare. In cazul in care se constata ca exista indiciile savarsirii unei abateri disciplinare, Serviciul de inspectie judiciara pentru judecatori, respectiv Serviciul de inspectie judiciara pentru procurori sesizeaza comisia de disciplina corespunzatoare

Membrii comisiilor de disciplina si membrii supleanti sunt numiti de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru un mandat de un an, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Inspectorii din cadrul Inspectiei judiciare sunt numiti de plen, prin concurs sau examen, pentru un mandat de 6 ani, dintre persoanele care au cel putin 8 ani vechime in magistratura si au avut calificativul foarte bine la ultima evaluare.

Se modifica inceputul cursului prescriptiei termenului pentru exercitarea actiunii disciplinare. Astfel, actiunea disciplinara poate fi exercitata in termenul de prescriptie de cel mult un an de la data la care fapta a fost cunoscuta, iar nu de la data savarsirii abaterii cum prevedea reglementarea anterioara.

Alte modificari vizeaza procedura cercetarii disciplinare si statutul inspectorilor judiciari.

Modificari privind delegarea judecatorilor si procurorilor

Delegarea judecatorilor se poate face pe o perioada de cel mult 6 luni si poate fi prelungita, cu acordul scris al acestora, cel mult inca 6 luni.

De asemenea, procurorii pot fi delegati, in interesul serviciului, cu acordul scris al acestora, inclusiv in functii de conducere, de catre procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ, la parchetele din cadrul Ministerului Public pe o perioada de cel mult 6 luni, care poate fi prelungita, cu acordul scris al procurorului in cauza, cel mult inca 6 luni.

Pentru Juridice.ro, SNSA

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate