Ioana Alina Stanca: Despre natura juridică și uzucapiunea servituților în noul Cod civil
25 noiembrie 2015 | Ioana-Bianca TOFAN
Av. dr. Ioana Alina Stanca a publicat, în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 10/2015, articolul intitulat „Despre natura juridică și uzucapiunea servituților în noul Cod civil”.
Servituțile reprezintă conectări a două imobile vecine sau aflate într-o proximitate mediată prin care se facilitează explorarea economică a acestora în avantajul unuia dintre ele, care devine fond dominant. În contrapartidă, fondul care suportă servitutea poartă denumirea de fond aservit.
Potrivit art. 755 din Noul Cod civil, servitutea este sarcina care grevează un imobil, pentru uzul sau utilitatea imobilului unui alt proprietar. Alin. (2) al articolului precizează că utilitatea rezultă din destinația economică a fondului dominant sau constă într-o sporire a confortului acestuia.
Atât în raport de fondul dominant, cât și de cel aservit, servitutea apare ca un drept real, dezmembrământ al proprietății. Proprietarul fondului aservit consimte la această stare a lucrurilor, asumându-și restricția propriilor drepturi, fără însă ca din această situație să ia naștere obligații reale, care să se transmită dobânditorilor succesivi sub forma de prestații pozitive.
Dispozițiile Codului civil prevăd posibilitatea dobândirii dreptului de servitute prin prescripție achizitivă, alături de dobândirea prin titlu, cu condiția îndeplinirii cerințelor legale.
Notele distinctive ale posesiei exercitate în vederea dobândirii dreptului de servitute se manifestă, pe de o parte, în distincția care trebuie realizată între posesie și detenție, iar pe de altă parte, prin exercitarea unei posesii nu sub nume de proprietar, ci sub nume de titular al unui drept de servitute.
Art. 763 din Noul Cod civil prevede că prin uzucapiune tabulară poate fi dobândită orice servitute, iar prin uzucapiune extratabulară pot fi dobândite numai servituțile pozitive.
În ceea ce privește uzucapiunea tabulară a servituților, dispoziția legală arată că poate fi dobândită astfel orice servitute, fie ea continuă, necontinuă, aparentă sau nu, pozitivă sau negativă.
Singurele condiții care trebuie respectate sunt cele ale art. 931: titularul dreptului de servitute trebuie să-și fi înscris în cartea funciară, cu bună-credință, dreptul său, dobândit fără cauză legitimă. De la momentul înregistrării cererii de înscriere trebuie să exercite timp de 5 ani o posesie utilă, sub nume de titular al dreptului de servitute.
În ceea ce privește uzucapiunea extratabulară a servituților, legiuitorul limitează dobândirea servituților prin uzucapiunea extratabulară la servituțile pozitive.
Astfel, poate dobândi prin uzucapiune extratabulară dreptul de servitute persoana care exercită un drept de trecere asupra unui fond vecin timp de 10 ani, dacă titularul dreptului de servitute înscris în cartea funciară a decedat sau și-a încetat existența sau dacă ambele imobile, atât cel dominant, cât și cel aservit, nu sunt înscrise în cartea funciară, cu condiția să se înregistreze cerere de înscriere la momentul oportun în cartea funciară.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro