Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

DNA-Iași. Abuz în serviciu, fals intelectual. Reținere, control judiciar
24.11.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

DNA-Iași. Abuz în serviciu, fals intelectual. Reținere, control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 ore, începând de la data de 23 noiembrie 2015, a inculpatului C. V., fost vicepreședinte al Consiliului Județean Iași, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Iași la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și
– complicitate la fals intelectual.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar față de inculpata R.-H. I. M., consilier în cadrul Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Județean Iași, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și
fals intelectual.

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În luna august 2013, la nivelul Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Județean Iași, a fost redactat caietul de sarcini în scopul achiziției, prin procedura „cerere de ofertă”, de servicii de tipărire materiale de promovare a județului Iași, contractul fiind adjudecat de S.C. Laser Co S.R.L. și semnat la 27 septembrie 2013 (comunicat nr. 1212/VIII/3 din data de 3 iulie 2015).
Potrivit documentației de atribuire, ofertei depuse de societate și contractului încheiat ulterior, serviciile de tipărire materiale de promovare a județului Iași ar fi trebuit să constea în:
– realizarea (concepție și design) unui catalog de prezentare a județului Iași în limba română și în limba engleză și tipărirea acestuia în 1000 de exemplare, servicii în valoare de 169.000 lei,
– tipărirea unei broșuri, bilingve, cu proiectele Consiliului Județean Iași, în 1000 de exemplare, servicii în valoare de 16.700 lei,
– tipărirea unui calendar de evenimente al Județului lași, corespondent anului 2014, în 1000 de exemplare, servicii în valoare de 8400 lei,
– tipărirea unor mape de prezentare a județului lași, în 1000 de exemplare, servicii având o valoare de 8.400 lei,
– tipărirea unor hărți turistice ale județului lași, în 5000 de exemplare, servicii având o valoare de 42.000 lei,
– realizarea unor magneți, 300 de bucăți, având o valoare de 3300 lei,
– realizarea (concepție și execuție) unui film de prezentare al județului lași și imprimarea acestuia în 1000 de exemplare DVD, însoțite de carcasă, servicii având o valoare de 27.000 lei,
– furnizarea a două bucăți suport broșuri, cu o valoare de aproximativ 1.700 lei,
– furnizarea a 200 stick-uri USB, tip business – card, personalizate, cu o valoare de 5.960 lei,
– furnizarea unui număr de 2.000 de pixuri metalice și de plastic, personalizate, cu valoare de 18.000 lei,
– realizarea unui număr de 6.000 de sacoșe de carton și de plastic, personalizate, cu o valoare de 29.000 lei,
– o prezentare în format PowerPoint a proiectelor județului Iași, în limba română și în limba engleză, cu o valoare de 5.622 lei.
În data de 19 decembrie 2013, între Consiliul Județean lași și SC Laser Co SRL, a fost încheiat un proces verbal de predare-primire, în cuprinsul căruia s-a consemnat predarea, către autoritatea contractantă, a unui număr inferior de repere, față de cel prevăzut în contract (respectiv 11 din cele 16 repere), nefiind predate si primite:
– albumele de prezentare,
– broșurile
– DVD-urile cu filmul de prezentare a județului Iași
– machetele cu proiectul conceperii și design-ului acestora.
Reperele nepredate au valoare totală, conform contractului, de 213.005,71 lei.
În luna decembrie 2014, inculpatul C. V., având funcția de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Iași, deși nu mai avea calitatea de vicepreședinte al Consiliului Județean Iași, a ajutat persoanele care făceau parte din Comisia de recepție să ateste, în mod nereal, că toate bunurile au fost primite, semnând în locul președintelui Consiliului Județean Iași și aprobând procesul verbal de recepție cantitativă și calitativă. Procesul verbal de recepție a fost semnat și de inculpata R.-H. I. M., în calitate de consilier in cadrul Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Județean Iași.
În aceeași perioadă, inculpata R.-H. I. M., în calitate de consilier în cadrul Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Județean Iași:
– a semnat, în calitate de membru al comisiei de recepție, procesul verbal de recepție cantitativă și calitativă nr. 30/07.01.2014 (data falsă), în cuprinsul căruia s-a menționat, în mod nereal, faptul că fuseseră livrate, la data de 19 decembrie 2013, 1000 albume de prezentare a județului Iași, 1000 broșuri, 1000 DVD-uri, filmul de prezentare a județului Iași (o bucată), machetele cu proiectul conceperii și design-ului albumelor de prezentare a județului Iași, repere cu o valoare totală de 213.005,71 lei și
– a semnat adresa prin care Direcția Proiecte si Dezvoltare Durabilă – Serviciul Proiecte și Parteneriate a înaintat Direcției Economice a Consiliului Județean Iași documentele privind plata facturii sumei de 334.800 lei, emisă de S.C. Laser Co S.R.L.
Astfel, cei doi inculpați, cunoscând faptul că o parte din bunurile respective nu fuseseră livrate, au urmărit ca S.C. Laser Co S.R.L. să poată încasa, în mod nelegal, plata acestor bunuri și, totodată, să nu poată fi obligată la plata penalităților în cuantum de 0,1 % din contravaloarea serviciilor rămase de executat, pentru fiecare zi de întârziere, de la data scadenței obligațiilor asumate prin contract și până la îndeplinirea efectivă a obligațiilor, penalități care curgeau de drept.
Aceste activități infracționale au avut ca urmare producerea unui prejudiciu în cuantum de 213.005,71 lei județului Iași, la care se adaugă contravaloarea penalităților, rezultând un prejudiciu total în cuantum de 391.955,20 lei, prin plata nelegală a sumei respective din bugetul unității administrativ teritoriale și prin împiedicarea perceperii penalităților, precum și obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru firma respectivă.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 23 noiembrie 2015, inculpatul C. V. a fost prezentat Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate