Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Flavius Baias: Suntem de departe pe primul loc în lume sau…
24.11.2015 | Alina MATEI

Secţiuni: UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Conf. univ. dr. Flavius Baias, Decan al Facultății de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, s-a referit, în cadrul dezbaterii Cultura juridică în secolul XXI. Școala juridică românească spre modernitate şi digitalizare, organizate de Societatea de Științe Juridice, la numărul mare de facultăţi de drept din România, raportat la numărul de locuitori, constatând că există o supraaglomerare.

Flavius Baias: “Suntem cam de departe pe primul loc în lume sau, în orice caz, pe primele locuri din lume, în ceea ce priveşte numărul de facultăţi de drept pe cap de locuitor. Avem, după un calcul de-al meu, o facultate de drept la 450.000 de locuitori, adică există în România 60 de programe de drept, funcţionând independent în cadrul unor facultăţi de drept sau alături de alte programe de studii în cadrul altor facultăţi. Există facultăţi de drept în cadrul unor facultăţi de economie, în cadrul unor facultăţi de litere, în cadrul unor facultăţi de istorie şi aşa mai departe. Se poate face o comparație după această statistică, – încă o dată spun, nevalidată de nimeni – în care am ajuns la concluzia că Statele Unite care sunt de departe considerate ca fieful formării juriștilor în lumea democratică sau, dacă nu fieful, poate nu e cel mai bun cuvânt, atunci locul în care profesia de jurist este extrem de căutată, apreciată și, pe cale de consecință, este extrem de căutată, așa precum am spus. Față de Statele Unite, din ce îmi aduc aminte, acolo există o facultate de drept la un milion și ceva de locuitori. În Franța sunt, de asemenea, aproximativ 60 de facultăți de drept, ca și la noi, la 60 de milioane de locuitori. În Germania, cunoaște domnul profesor – Dan Oancea – foarte bine, e o facultate de drept cam la două milioane de locuitori. Deci, din această perspectivă, reiese limpede că există o supraaglomerare în ceea ce privește facultățile de drept din România, cel puțin raportat la numărul de locuitori din țara noastră.“

Av. Alina Matei

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti