Noutăţi legislative interesante. Lege 9
 
Print Friendly, PDF & Email

Modificari ref. Regulamentul B.N.R. nr. 3/2007 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice

03.07.2009 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 459 din 2 iulie 2009 a fost publicat Regulamentul B.N.R. nr. 11 din  30 iunie  2009 pentru modificarea Regulamentului B.N.R. nr. 3/2007 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice.

Potrivit modificarilor, imprumutatorii au obligatia de a stabili  in cadrul reglementarilor interne, in concordanta cu profilul si strategia lor de risc, nivelurile maxime admise pentru gradul total de indatorare, inclusiv fundamentarea acestora, diferentiate pe categoriile de clientela, pe destinatia creditului, pe tipul creditului, iar in cazul creditelor care nu beneficiaza de garantia statului sau care nu sunt garantate cu ipoteci asupra proprietatilor imobiliare locative ori a terenurilor intravilane, nivelurile maxime admise pentru gradul total de indatorare sunt stabilite inclusiv prin luarea in considerare a riscului valutar, riscului de rata a dobanzii, precum si a posibilitatii de majorare a costului creditului provenind din comisioane si alte cheltuieli privind administrarea creditului prevazute in contract.

Se mai prevede ca prin derogare de la regula potrivit careia orice modificare ulterioara a reglementarilor proprii se notifica B.N.R. si devine aplicabila numai dupa validarea acesteia de catre Directia supraveghere, reglementarile proprii ale imprumutatorilor, modificate pentru ducerea la indeplinire a dispozitiilor noului regulament si pentru indeplinirea cerintelor de participare la programul guvernamental „Prima casa” intra in vigoare de la data aprobarii lor la nivelul organelor deicizionale competente, urmand a fi remise B.N.R. – Directia supraveghere, in vederea validarii, in termen de 5 zile lucratoare de la aprobare.

Pentru Juridice.roSOVA & ASOCIATII

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week