Secţiuni » Selected
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

CSM. Comunicarea informațiilor privind activitatea Inspecției Judiciare
26.11.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

A se vedea și dezbaterea Inspecția judiciară, condiție rezolutorie pentru cariera magistratului?
[DEZBATERI JURIDICE, ediția 81]

Comisia nr. 1 – Independența și responsabilizarea justiției, eficientizarea activității acesteia și creșterea performanței judiciare, integritatea și transparența sistemului judiciar din cadrul CSM a hotărât în ședința din 23 noiembrie 2015 cu privire la modalitatea de comunicare în spațiul public a informațiilor referitoare la activitatea CSM, Inspecției Judiciare, INM și SNG, că viitoare reglementare privind comunicarea de informații referitoare la procedurile disciplinare care îi vizează pe magistrați trebuie să pornească de la următoarele premise:
– comunicarea din oficiu a informațiilor de către Inspecția Judiciară se poate realiza doar la momentul sesizării secției corespunzătoare a CSM cu judecarea acțiunii disciplinare;
– aspectele comunicate din oficiu pot viza doar faptul exercitării acțiunii disciplinare, textul legal în care se încadrează fapta pentru care se exercită acțiunea disciplinară și o prezentare sintetică a acestei fapte;
– comunicările de informații nu trebuie să fie de natură să creeze aparența de afectare a independenței justiției;
– comunicarea de informații la cererea persoanelor interesate se poate realiza de către Inspecția Judiciară și înainte de sesizarea secției corespunzătoare a CSM cu judecarea acțiunii disciplinare, în condițiile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

În ceea ce privește comunicarea, din oficiu, a informațiilor referitoare la procedurile vizând încălcarea normelor de conduită reglementate de Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor și verificarea condiției bunei reputații, Comisia a apreciat că astfel de informații pot fi comunicate doar de secția corespunzătoare a CSM. Comisia a stabilit ca DLDC să formuleze propuneri concrete de reglementare pentru următoarea ședință.

De asemenea, Comisia a apreciat că sesizarea Plenului CSM, pentru a stabili dacă prin comunicatul Inspecției Judiciare a fost afectată independeța judecătorilor și procurorilor, trebuie să se realizeze după ce vor fi finalizate verificările efectuate de Inspecția Judiciară în procedura de apărare a independenței judecătorilor și procurorilor.


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.