Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
 1 comentariu

Călin-Andrei Zamfirescu: Pentru a reuşi în profesia de avocat e nevoie de răbdare, echilibru, competență, măsură și tenacitate…


26.11.2015 | Alina MATEI
Secţiuni: Interviuri, Protecția consumatorilor, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Alina Matei: Multumesc, Maestre, pentru ca ati acceptat sa ne reauzim. “Supusa regulilor concurentei de piata si publicitatii comerciale, profesia de avocat urmeaza sa se confrunte cu realitati si mai triste, deja prefigurate in cateva dintre legislatiile europene; cel mai mare pericol il reprezinta deschiderea capitalurilor formelor de exercitare a profesiei de avocat catre non-avocati, cu consecinta ca orice tert investitor poate sau va putea dobandi direct controlul asupra avocatilor si indirect controlul asupra profesiei”, scriati intr-un material publicat pe ESSENTIALS. Cum poate fi evitat acest cel mai mare pericol? Ce pasi trebuie facuti si de catre cine?

Calin-Andrei Zamfirescu: Ma refeream in articolul amintit la o realitate cu care deja profesia de avocat se confrunta; ea era de altfel prefigurabila cu aproape 10 ani in urma si se datoreaza succesului repurtat – pentru a cata oara? – de sistemul de drept anglo-saxon in fata sistemului european-continental, de drept civil. Prima victorie determinanta a fost repurtata prin adoptarea Directivei 2006/123/CE privind serviciile in cadrul pietei interne, urmata de Directiva 2011/83/UE privind drepturile consumatorilor.

In prezent, in cadrul CCBE (Asociatia Barourilor si Societatilor Europene de Drept) se disting cu claritate cele doua curente, pro si contra calificarii avocatilor drept comercianti/prestatori de servicii. In documentele premergatoare unei pozitii oficiale sunt strecurate, voalat, opinii favorabile tezei deschiderii profesiei fata de neprofesionisti, discutiile fiind purtate asupra procentelor de detinere a capitalurile (ex. minoritare pentru neavocati) ceea ce dovedeste premisa externalizarii etc.

Alina Matei: Eu sunt convinsa ca multi investitori, care nu sunt avocati, au copii, sotii, rude, prieteni avocati, judecatori, procurori, notari, executori. Si multi dintre investitori au dosare. Nu stiu daca vor sa controleze profesia, dar pot presupune cu usurinta ca ar prefera sa castige dosarele in locul unei solutii nefavorabile. Cred ca in toata lumea este la fel. Pandeste vreun pericol pe la colturi?

Calin-Andrei Zamfirescu: Pentru a raspunde si celei de a doua intrebari, noua viziune a legislatorilor europeni redefineste profesia de avocat avand drept principal criteriu fenomenul economic si nu garantarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetateanului. Consecinta ar putea fi consolidarea preponderent economica a structurilor pietii, in detrimentul intaririi statului de drept.

Alina Matei: Si pentru ca vorbeati de legislatie, vreau sa va rog sa ne spuneti cum e Legea avocaturii – Legea nr. 51/1995 privind organizare si exercitarea profesiei de avocat -, daca protejeaza avocatii sau organele profesiei au datoria sa o faca, daca este suficient de clara, coerenta, adaptata timpului.

Calin-Andrei Zamfirescu: Legea privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat in Romania s-a numarat printre cele mai avansate legislatii, la nivel mondial, in perioada 1990-2004. Era firesc sa fie asa pentru simplul argument ca era rezultatul studierii celor mai noi reglementari – in principal europene, dar si internationale – iar procedurile de adoptare au fost cu evidenta favorizate de entuziasmul inceputului, precum si de marele numar de juristi, existent la acea vreme in ambele Camere ale Parlamentului. In timp, multe dintre dispozitiile care confereau garantarea secretului profesional si protectia raporturilor dintre  avocat si client au fost abrogate sau declarate, fie si numai in parte, neconstitutionale. Pe de alta parte, unele dispozitii din Legea profesiei trebuie adusa la zi in unele capitole importante.

Alina Matei: La 20 de ani de la aparitia Legii avocaturii, intalnim avocati de litigii, de consultanta, unii, mai norocosi, – specializati pe cateva domenii de drept, cadre universitare -, altii, specializati in toate. Ati fost si sunteti foarte aproape de tot ce a privit si priveste profesia in toti acesti ani. Cred ca atunci cand vorbim de avocati ar trebui sa ne gandim la marea masa a avocatilor de peste tot din tara, nu doar la cei din Bucuresti. De ce credeti ca au nevoie avocatii? In afara de clienti, fireste.

Calin-Andrei Zamfirescu: La inceputul anilor 1990 s-a nascut notiunea “avocat de consultanta” opusa “avocatului de bara”, respectiv litigatorului. Aria consultantei juridice s-a extins cu timpul in acest domeniu, exercitandu-si profesia un numar din ce in ce mai important de avocati. Cat priveste avocatii specializati in toate domeniile, cum afirmati, cu siguranta ei nu exista. Specializarea profesionala determinata de noile discipline de drept, aparitia dreptului comunitar, raporturile transfrontaliere, globalizarea in general au condus la necesitatea adancirii cunoasterii si practicii profesionale uneori pana la nivelul de nisa.

Marea majoritate a colegilor functioneaza in cabinete individuale, singuri sau cu unul sau mai multi avocati colaboratori; ei pot fi numiti “generalisti”, pentru ca acopera un domeniu juridic vast: drept civil, dreptul familiei, contencios administrativ, penal si, bineinteles, trebuie sa fie buni cunoscatori ai procedurii civile, penale si fiscale. Pot fi comparati cu medicii de familie, procedand asemanator lor: ori de cate ori specificul cauzei impune o specializare, vor colabora cu colegi calificati in respectivul domeniu sau le vor trimite lor clientul.

Alina Matei: Dar avocatii cum sunt? Cum ii vedeti? Vorbiti-ne, va rog, si despre cei tineri si despre cei cu mai multi ani de viata.

Calin-Andrei Zamfirescu: Avocatii din Romania sunt caracterizati in principal prin tinerete, in ultimii 25 de ani profesia crescand ca numar de peste 10 ori. Inceputul este in general dificil, presarat cu multe necunoscute, tentatii si capcane; cei slabi, impreuna cu cei care nu au avut o corecta reprezentare a rolului uman, social si constitutional ce urmeaza a indeplini, se pierd in primele luni sau primii ani. Insusirile profesionale se dobandesc cu truda si tenacitate, iar primele satisfactii si succese de multe ori intarzie sa apara. Nu se pot comprima stagiile, iar experienta necesita atat rabdare, cat si timp. Barourile, alaturi de avocatii indrumatori, au rolul decisiv in corecta lor orientare si protectie.

Alina Matei: Din ce am citit cu privire la obiectivele UNBR de politica profesionala si impactul calificarii profesiei de avocat ca activitate independenta, cred ca lucruile nu sunt lasate la voia oricui si ca nimic nu se poate schimba peste noapte sau dintr-o data. Cum credeti ca va arata avocatura din Romania peste 20 de ani?

Calin-Andrei Zamfirescu: Sunt multe scenarii si proiectii privind evolutia profesiei. Spuneam nu de mult ca viitorul profesiei de avocat in Romania poate fi anticipat cu o minima marje de eroare, studiind cele petrecute in tarile cu traditie democratica in urma cu 10-15 ani. Un asemenea studiu nu va oferi o viziune completa, atat timp cat, de la an la an, suntem confruntati cu evolutii neasteptate, in principal create si sustinute de “informatia virtuala”. Business-ul incepe sa acapareze si profesia de avocat, investitorii facandu-si aparitia in cele mai diverse si atipice ipostaze, preocupati exclusiv de profit, creind cabinete de avocat ce acorda consultatii on-line sau achizitionand participari la capitalul societatilor de avocat, infiintand platforme de informatii juridice cu larg acces, multe dintre ele oferind, cel putin la inceput, sfaturi gratuite etc. Aceste evolutii cu evidente accente de involutie trebuiesc mai intai stopate, iar apoi amendate, proces extrem de dificil. Unicul aliat real pe care il poate avea profesia este statul de drept prin institutiile sale si garantiile constitutionale pe care trebuie sa le ofere si apere deopotriva; el va fi si prima victima a proliferarii mercantilismului si dorintei de a crea profit, tendinte manifestate fara echivoc prin dorinta de transformare a clientului in consumator si a avocatului in prestator de servicii.

Alina Matei: Faceti parte din Consiliul de Conducere al INPPA, alaturi de avocati de seama din Romania. Azi, la INPPA accetul se pune pe tutoriale, ateliere aplicate, mai putin pe prelegeri. Ce modul/module ar putea sa-i ajute pe avocatii stagiari in activitatea ulterioara? Poate legat de dezvoltarea profesiei in profil tehnologic, avand in vedere avantul Internetului?

Calin-Andrei Zamfirescu: Cand am infiintat, cu sprijinul catorva colegi din conducerea UNBR, INPPA-ul  in urma cu 11 ani, mi-am dorit sa ofer o sansa reala de pregatire si de perfectionare atat stagiarilor, cat si avocatilor cu experienta. Metodele de realizare a scopului propus au evoluat, lectorii la randul lor s-au calificat; astfel, in prezent, atat programa, cat si modalitatile de abordare sunt axate pe caracterul preponderent practic si interactiv. Tinerii trebuie sa dobandeasca insusiri profesionale, sa invete tehnici si informatii in timp real, sa se comporte ca practicieni. In epoca Internetului, contactul intre profesionistul elev si maestru ramane in continuare decisiv. Iata de ce comprimarea prelegerilor si accentul pus pe ateliere si lucrari practice sunt calea cea mai eficace de transmitere a cunostintelor profesionale. Tot acest proces de pregatire se petrece intre colegi, cu mai putina sau mai mare experienta, fiind abandonat de la bun inceput sistemul profesor-elev.

Alina Matei: Sunteti arbitru al Curtii de Arbitraj de pe langa CCIR. Mai sunt si alti avocati ai ZRP arbitrii. Recomandati clientilor care apeleaza la avocatii ZRP sa insereze clauze arbitrale in contracte?

Calin-Andrei Zamfirescu: Ma numar, alaturi de un numar din ce in ce mai mare de avocati, printre arbitrii comerciali ai Curtii de Arbitraj de pe langa CCIR. In acest moment, alaturi de colegii mei, recomandam clientelei sa apeleze la jurisdictia Curtii, dar se impune a recunoaste ca aceasta politica a fost reluata de data recenta.

Alina Matei: Au trecut repede cei 20 de ani de cand ati infiintat societatea de avocatura Calin Zamfirescu si Asociatii, prima societate de avocati din Romania?

Calin-Andrei Zamfirescu: Calin-Andrei Zamfirescu si Asociatii a fost una dintre primele societati civile de avocati infiintate potrivit noii legi a profesie, in 1995, anul aparitiei acestei legi. La acea data, partener alaturi de sotia mea Ariana, eram ajutati de inca cinci avocati colaboratori. Evolutia a fost spectaculoasa, atmosfera era plina de entuziasm, se munceau 12-14 ore pe zi cladindu-se o adevarata practica privata in principal in sfera litigiilor. In timp, ni s-au alaturat multi dintre avocatii cu care colaborez si astazi, fie parteneri fie colaboratori. Ar fi nedrept sa incerc sa ii evoc, cu siguranta i-as uita pe unii dintre ei. Din perioada primilor 10 ani vreau sa amintesc doar pe Stan Tirnoveanu si pe Cosmin Vasile in calitatea lor de actuali parteneri. Primul venea dintr-un sistem corporatist, director de directie juridica a unei importante banci, calificat in consultanta si cu reale insusiri de manager; venind in societatea de avocati a gasit un numar mai redus de colegi decat avusese in subordine la departamentul juridic din centrala bancii. Cosmin Vasile a fost produsul 100% al firmei in care a pasit din prima zi, ca stagiar. Evolutia sa a fost spectaculoasa, inzestrat cu un deosebit spirit juridic si o remarcabila forta de acumulare si aplicare practica, devenind un avocat de reala valoare si un partener, dupa mai putin de 6 ani de colaborare.

Alina Matei: La 10 ani de la infiintare, piata avocaturii a cunoscut o asociere interesanta. Calin Zamfirescu si Asociatii se asociaza cu Racoti-Predoiu. Cine a venit spre cine?

Calin-Andrei Zamfirescu: Anul 1996 a reprezentat un  punct de plecare in cladirea unei practici private in sfera consultantei, si pentru tinerii avocati Ioana Racoti si Catalin Predoiu care si-au infiintat societatea de avocati Racoti Predoiu. In timp, initial sporadic, iar apoi din ce in ce mai consistent, colaborarea societatilor noastre, determinata de complemenaritatea competentelor si pe compatibilitatile profesionale si morale, ne-a condus la studierea planului unei fuziuni care s-a si realizat in 2006. Astfel s-a nascut ZRP – Zamfirescu-Racoti-Predoiu -, pe care o pot considera cea mai semnificativa si durabila fuziune de pana acum. Pornind la drum cu 7 asociati – celor deja amintiti adaugandu-li-se si Anca si Lucian Danilescu – si aproape 25 de colaboratori, evolutia a fost constanta. Dupa ce Catalin Predoiu a ales cariera politica si s-a retras din firma si dupa o reasezare a partenerilor, ZRP si-a pastrat aceeasi sigla si denumirea pentru ca incepand cu anul 2013 sa devina Zamfirescu Racoti si Asociatii.

Alina Matei: Apoi Catalin Predoiu a fost numit ministru al Justitiei, societatea pastrand in denumire numele acestuia si in timpul ministeriatului. Ati fost expus faptului ca, firma dand un ministru al Justitiei, s-ar putea sa aveti parte de oportunitati?

Calin-Andrei Zamfirescu: Dupa ce Catalin Predoiu a ales cariera politica si s-a retras din firma si dupa o reasezare a partenerilor, ZRP si-a pastrat aceeasi sigla si denumirea pentru ca incepand cu anul 2013 sa devina Zamfirescu Racoti si Asociatii. Amprenta lui Catalin si a celorlalti parteneri a ramas determinanta in economia firmei, compatibilitatea intre colegi fiind esentiala in evolutia ce a urmat, actualmente ZRP avand un numar de 50 de avocati. Compartimentul de consultanta este condus de Ioana Racoti si de Anca Danielescu, iar compartimentul de litigii, arbitraj si insolventa fiind coordonat de catre Stan Tirnoveanu, Cosmin Vasile si de catre mine. Incepand cu 2013, noul partener, Antoniu Obancea, coordoneaza in cadrul departamentului litigii practica de drept penal. In continuare am pastrat majoritatea clientelei, iar stabilitatea colaboratorilor e ilustrata de cei 20 de avocati cu o vechime de peste 5 ani in firma si cei 6 colegi care vor sarbatori, in 2016, primul deceniu impreuna cu ZRP.

Alina Matei: Exista retete/cai de a reusi in viata, fie ca vorbim de profesie, relatii? Care sunt fortele vitale pentru reusita?

Calin-Andrei Zamfirescu: Cu siguranta, pentru a reusi in profesia de avocat e nevoie de timp si rabdare. E nevoie de echilibru si de puterea de a intelege si ajuta oamenii. Se adauga competenta, masura si tenacitatea, intelepciunea de a iti selecta partenerii si colaboratorii. Intelegerea si atmosfera detensionata din societate, multumirea care se aseaza in randul tuturor, avocati deopotriva cu personal. In fine, mai este nevoie si de noroc, drept rasplata a unei munci sustinute cu onestitate si  devotament.

Alina Matei: Multumesc pentru ca ati stat de vorba cu mine.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro