Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 
Noutăţi legislative
 
Print Friendly, PDF & Email

Obligatii fiscale. OUG amanare temporara si conditionata plati
06.07.2009 | JURIDICE.ro


In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 457 din 1 iulie 2009 a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 92/2009 pentru amanarea la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economico-financiare.

Masurile de amanare la plata vizeaza obligatiile fiscale administrate de ANAF.

Amanarea la plata se poate solicita de contribuabili pentru obligatiile fiscale datorate si neachitate in ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii. Perioada pentru care se solicita amanarea la plata nu poate fi mai mare de 6 luni, iar amanarea nu poate depasi data de 20 decembrie a anului fiscal in care se acorda.

Pentru a beneficia de amanarea la plata a obligatiilor fiscale, contribuabilii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii: 

– sa nu inregistreze obligatii fiscale restante la data de 30 septembrie 2008

– sa isi fi depus toate declaratiile fiscale

– sa nu aiba inscrise fapte in cazierul fiscal

– sa nu se fi stabilit raspunderea potrivit prevederilor Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei si/sau raspunderea solidara potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.

Dupa obtinerea deciziei de amanare la plata, contribuabilii sunt obligati sa constituie, in termen de 15 zile, garantii sub forma scrisorii de garantie bancara si/sau sa ofere bunuri libere de orice sarcini in vederea instituirii masurilor asiguratorii. Garantiile si/sau bunurile vor acoperi sumele amanate la plata, precum si majorarile de intarziere datorate pe perioada amanarii. 

Amanarile la plata isi pierd valabilitatea in cazul in care contribuabilii nu isi achita obligatiile fiscale cu termene de plata incepand cu data emiterii deciziei de amanare la plata sau in cazul in care nu sunt indeplinite obligatiile privitoare la constituirea de garantii sau la oferirea de bunuri pentru instituirea sechestrului.

Amanarea la plata se acorda unui contribuabil o singura data intr-un an calendaristic.

Dispozitiile ordonantei de urgenta se vor aplica pana in data de 30 iunie 2010.

Pentru Juridice.ro, SNSA

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate