Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 
Noutăţi legislative
 
Print Friendly, PDF & Email

Legea nr. 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale a fost abrogata
06.07.2009 | JURIDICE.ro


In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 450 din 30 iunie 2009 a fost publicata Legea nr. 246/2009 pentru abrogarea Legii nr. 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale.

Prin articolul unic se abroga Legea nr. 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale.

In expunerea de motive a proiectului de lege, aflata pe site-ul Camerei Deputatilor (http://www.cdep.ro/proiecte/2009/200/70/2/em272.pdf) se arata ca Legea nr. 469/2002 nu a avut un efect pozitiv asupra circuitului comercial si mediului de afaceri in general, constituind o norma paralela la dispozitiile dreptului comun – art. 942 si urm. C.civ. si art. 43-44 C.com. – si instituind o serie de limitari ale libertatii contractuale.

De asemenea, in expunerea de motive se mai arata ca unul dintre argumentele care au justificat edictarea actului normativ, si anume necesitatea alinierii la dispozitiile Directivei 2000/35/EEC, nu rezista criticilor, avand in vedere ca directiva mentionata nu a urmarit impunerea includerii in contractele comerciale a unor clauze penalizatoare sau a unor sanctiuni contraventionale. Directiva a instituit trei instrumente pentru combaterea intarzierii platii, si anume: a) perceperea unor dobanzi pentru intarziere, in cuantum determinat, raportat la valoarea dobanzii Bancii Centrale Europene; b) introducerea posibilitatii pentru parti de a prevedea clauze de rezervare a dreptului de proprietate; c) o procedura simplificata pentru investirea cu formula executorie. Se conchide in expunerea de motive ca toate aceste mecanisme au fost preluate in dreptul romanesc prin Ordonanta de urgenta nr. 119/2007 privind masurile pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contracte comerciale.

Pentru Juridice.ro, SNSA

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate