Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
2 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Intoarcerea executarii in cazul admiterii recursului impotriva sentintei de reintegrare in munca
19.06.2009 | Andrei SĂVESCU

1. Din coroborarea dispozitiilor art. 289 cu dispozitiile art. 277 si 278 din Codul muncii [1], rezulta ca, pentru a evita savarsirea infractiunilor incriminate de art. 277 si 278, angajatorul va trebui sa procedeze la executarea sentintei primei instante privind plata salariilor si reintegrarea in functie a salariatului, chiar daca a declarat recurs impotriva sentintei. In cazul in care instanta de recurs, admitand recursul, modifica sentinta primei instante sau caseaza sentinta cu evocarea fondului si respinge cererea reclamantului salariat de anulare a deciziei de concediere, precum si in cazul in care instata de recurs caseaza cu trimitere, se va pune problema modalitatii in care va actiona angajatorul.

2. Prin admiterea recursului si desfiintarea sentintei prin care s-a dispus reintegrarea decizia de concediere ramane in fiinta. Asadar angajatorul nu trebuie sa emita o noua decizie de concediere [2].

3. In ce priveste aspectele patrimoniale, avand in vedere ca nu exista dispozitii in Codul muncii care sa rezolve situatia mentionata, urmeaza a fi aplicate dispozitiile dreptului comun referitoare la intoarcerea executarii, continute in art. 4041-4043 din Codul de procedura civila [3]. Practic, in aceasta situatie, angajatorul are la dispozitie doua posibilitati.

4. Angajatorul are posibilitatea sa ceara intoarcerea executarii printr-o cerere separata adresata instantei competente sa solutioneze conflictele de munca in prima instanta, tribunalul.

5. Angajatorul are si posibilitatea sa formuleze o cerere de restabilire a situatiei anterioare adresata chiar instantei care solutioneaza recursul, in cuprinsul cererii de recurs. In acest caz, considerentele si dispozitivul deciziei vor contine, pe langa dispozitiile obisnuite (modificarea sau casarea sentintei recurate, respingerea contestatiei salariatului, constatarea legalitatii si temeiniciei deciziei de concediere), si dispozitii referitoare la intoarcerea executarii, adica la restituirea despagubirilor platite salariatului si a cheltuielilor de judecata.

____________________

[1] Codul muncii:

„Art. 289 – Hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept.”

„Art. 277 – Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.

Art. 278 – Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda.”

[2] A se vedea S. Beligradeanu, Modul in care trebuie procedat in cazul reintegrarii in munca a salariatului drept consecinta a punerii in executare a unei hotarari judecatoresti definitive care, ulterior, este modificata sau casata in urma admiterii recursului angajatorului, in Dreptul nr. 1/2005, pp. 82-85

[3] Codul de procedura civila:

„Art. 4041 – (1) In toate cazurile in care se desfiinteaza titlul executoriu sau insasi executarea silita, cel interesat are dreptul la intoarcerea executarii, prin restabilirea situatiei anterioare acesteia.
(2) Bunurile asupra carora s-a facut executarea se vor restitui celui indreptatit.
(3) In cazul in care executarea silita s-a facut prin vanzarea unor bunuri mobile, intoarcerea executarii se va face prin restituirea de catre creditor a sumei rezultate din vanzare, actualizata in functie de rata inflatiei, cu exceptia situatiei cand isi gaseste aplicare art. 449.

Art. 4042 – (1) In cazul in care instanta judecatoreasca a desfiintat titlul executoriu sau actele de executare, la cererea celui interesat, va dispune, prin aceeasi hotarare, si asupra restabilirii situatiei anterioare executarii.
(2) Daca instanta care a desfiintat hotararea executata a dispus rejudecarea in fond a procesului si nu a luat masura restabilirii situatiei anterioare executarii, aceasta masura se va putea dispune de instanta care rejudeca fondul.
(3) Daca nu s-a dispus restabilirea situatiei anterioare executarii in conditiile alin. 1 si 2, cel indreptatit o va putea cere instantei judecatoresti competente potrivit legii.

Art. 4043 – Daca titlul executoriu emis de un alt organ decat o instanta judecatoreasca a fost desfiintat de acel organ sau de un alt organ din afara sistemului instantelor judecatoresti, iar modalitatea restabilirii situatiei anterioare executarii nu este prevazuta de lege ori, desi este prevazuta, nu s-a luat aceasta masura, ea se va putea obtine pe calea unei cereri introduse la instanta prevazuta de art. 4042 alin. 3.

Andrei Savescu


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Intoarcerea executarii in cazul admiterii recursului impotriva sentintei de reintegrare in munca”

  1. gabescu spune:

    Se poate cere pronuntarea prin incheiere a suspendarii executarii sentintei pronuntata in prima instanta, in legatura cu plata drepturilor de natura salariala, pana la solutionarea recursului.

  2. gabescu spune:

    Se poate cere pronuntarea prin incheiere a suspendarii executarii sentintei pronuntata in prima instanta, in legatura cu plata drepturilor de natura salariala, pana la solutionarea recursului.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.