Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Inspecția Judiciară a clasat sesizarea ref. magistrații din cazul poliţiştilor din Călăraşi acuzaţi de viol
26.11.2015 | JURIDICE.ro


Inspecția Judiciară a dat publicității miercuri, 25 noiembrie 2015, un comunicat cu privire la clasarea sesizării din oficiu ca urmare a relatărilor mass media în cazul poliţiştilor din Călăraşi acuzaţi de viol.

Comunicatul integral:

Inspectorii judiciari din cadrul Direcţiei de inspecţie judiciară pentru procurori au dispus, prin rezoluţia din 3 noiembrie 2015, clasarea sesizării vizând măsurile preventive în cazul poliţiştilor din Călăraşi acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de viol.

În esenţă, în motivarea rezoluţiei de clasare s-a reţinut că procurorii ce au desfăşurat activităţi pe parcursul procedurilor judiciare şi-au îndeplinit atribuţiile în conformitate cu dispoziţiile procedurale şi regulamentare.

Procurorul de caz a administrat probele pe care le-a apreciat ca fiind concludente, pertinente şi utile cauzei şi a soluţionat dosarul cu celeritate prin rechizitoriu.

De asemenea, concluziile procurorului de şedinţă, atât în faza de urmărire penală, cât şi în cursul procedurii de cameră preliminară la instanţele de judecată, au fost corespunzătoare.

Încheierea pronunţată prin care cei doi inculpaţi au fost puşi în libertate, ca urmare a admiterii contestaţiilor acestora, fiind înlocuită măsura arestării preventive cu măsura controlului judiciar, a fost definitivă, nemaiexistând posibilitatea legală de a fi atacată de Ministerul Public.

Inspectorii judiciari din cadrul Direcţiei de inspecţie judiciară pentru judecători au dispus, prin rezoluţia din 16 noiembrie 2015, clasarea sesizării vizând măsurile preventive în cazul poliţiştilor din Călăraşi acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de viol.

În esenţă, în motivarea rezoluţiei de clasare s-au reţinut următoarele:

Pot intra în sfera răspunderii disciplinare numai acele încălcări ale normelor de drept material sau procesual care pun în discuţie însăşi valabilitatea actelor întocmite de către judecător şi pentru care un observator rezonabil nu poate găsi o justificare.

Întrucât încheierea prin care s-a dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv a inculpaţilor cu măsura controlului judiciar a fost motivată amplu si riguros, arătându-se motivele pentru care s-a dispus soluţia respectivă în contestaţia inculpaţilor, nu poate fi reţinut faptul că judecătorul cauzei a comis vreo abatere disciplinară.

În cuprinsul încheierii, judecătorul a reţinut că nu s-a demonstrat cum ar fi tulburată în mod real ordinea publică, prin lăsarea inculpaţilor în libertate.

De asemenea, s-a reţinut că organele de anchetă nu au dovedit că inculpaţii s-ar ascunde pentru a se sustrage de la urmărirea penală sau judecată şi nici nu au făcut pregătiri pentru astfel de acte; nu s-a probat că au încercat să influenţeze martorii ce urmează a fi audiaţi şi nici nu au distrus, alterat sau sustras mijloace materiale de probă şi nici nu au exercitat presiuni asupra părţii vătămate pentru a-şi modifica susţinerile şi  nu s-a pus în evidenţă existenţa unei suspiciuni rezonabile, în sensul că inculpaţii vor săvârşi cu intenţie o nouă infracţiune, liberi fiind.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate