« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA-Alba Iulia. Constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, luare de mită, spălare de bani, influențarea declarațiilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată, trafic de influență, cumpărare de influență. Reținere, control judiciar
27.11.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Cristina-Elena CÂNIPĂ

JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Alba Iulia. Constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, luare de mită, spălare de bani, influențarea declarațiilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată, trafic de influență, cumpărare de influență. Reținere, control judiciar.

În completarea comunicatului nr. 1852/VIII/3 din 25 noiembrie 2015 privind reținerea inculpaților M. I. D., primar al comunei Șelimbăr, județul Sibiu, și a lui S. E., secretar al primăriei, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 25 noiembrie 2015, a inculpaților:
G. M., viceprimar al comunei Șelimbăr, județul Sibiu, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
abuz în serviciu,
luare de mită;
M. M., specialist în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
abuz în serviciu, în formă continuată (nouă acte materiale);
C. L. R., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (două acte materiale),
spălare de bani;
H. S., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
abuz în serviciu, în formă continuată (două acte materiale),
spălare de bani (șase infracțiuni),
complicitate la luare de mită;
L. M. B., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
spălare de bani (trei infracțiuni),
complicitate la luare de mită;
T. I., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
abuz în serviciu, în formă continuată (trei acte materiale);
De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 25 noiembrie 2015, față de inculpații:
A. N. M., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
complicitate la abuz în serviciu,
spălare de bani;
C. I., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (trei acte materiale);
D. C., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (trei acte materiale);
D. E. P., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
complicitate la luare de mită,
trafic de influență;
H. I. H., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
constituirea unui grup infracțional organizat,
complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (trei acte materiale),
spălare de bani (două infracțiuni);
I. V., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de influențarea declarațiilor;
J. O. V., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
constituirea unui grup infracțional organizat,
complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (două acte materiale);
M. N. P., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
constituirea unui grup infracțional organizat,
complicitate la abuz în serviciu;
P. S. G., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
constituirea unui grup infracțional organizat,
spălare de bani;
S. G., dezvoltator imobiliar, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
dare de mită,
cumpărare de influență,
spălare de bani,
fals în înscrisuri sub semnătură privată sub forma instigării;
I. M., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat.

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
Începând cu anul 2000, inculpatul M. I. D., în calitate de primar al comunei Șelimbăr, județul Sibiu, a constituit împreună cu inculpatele S. E., M. M. și o altă persoană, o grupare infracțională, ce avea ca scop dobândirea unor terenuri cu valoare de piață mare, situate în arondismentul unității administrativ-teritoriale respective, prin încălcarea dispozițiilor legale și prin nesocotirea drepturilor legale ale altor persoane.
Inculpatul M. I. D., care deținea calitatea de președinte, împreună cu restul de trei membri ai grupului constituiau comisia comunală înființată în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptățiți și eliberării titlurilor de proprietate.
Având în vedere funcțiile pe care le ocupau în cadrul acestei comisii și relațiile de încredere existente între aceștia, cei patru membri ai grupului au hotărât să nesocotească drepturile legale ale persoanelor care depuseseră cereri pentru reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate, și astfel să soluționeze favorabil (atât în ceea ce privește celeritatea, cât și amplasamentul terenurilor din titlurile de proprietate), doar acele cereri pentru care persoane interpuse dețineau procuri de vânzare sau care, prin manopere dolosive, acceptau direct vânzarea către persoanele indicate de membrii grupului infracțional.
Inculpatul M. I. D. și ceilalți membri ai grupului cunoșteau în detaliu atât situația terenurilor, cât și a persoanelor care solicitau atribuirea de terenuri, putând influența decizia acestora, atât prin amenințare, tracasarea proprietarilor, cât și prin inducerea lor în eroare, în scopul obținerii în final a acceptului acestora pentru ca terenurile înscrise în titlurile de proprietate să intre în proprietatea membrilor grupului infracțional.
În urma administrării probatoriului a rezultat faptul că inculpatul M. I. D. împreună cu ceilalți membri ai grupului au modificat și falsificat procese-verbale de punere în posesie sau le-au întocmit incomplet, cu scopul de a putea face ulterior modificările în ceea ce privește amplasamentul și suprafața atribuită fiecărei persoane într-o manieră care să le fie favorabilă.
În continuare, prin intermediul unuia dintre membrii grupului, terenurile obținute prin fraudă au fost valorificate pentru sume mari de bani. Acest membru al grupului a avut și rolul de a despăgubi persoanele care și-au câștigat dreptul în instanță sau care, în procesele intentate, aveau șanse la o soluție favorabilă, răscumpărându-le acestora terenurile.
În vederea valorificării terenurilor, inculpații M. I. D. și S. E., persoane cu atribuții în eliberarea autorizațiilor și a documentațiilor de construcție (PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizații de construire), indicau potențialilor investitori să cumpere teren de la persoana din cadrul grupului care se ocupa de acest lucru, la un preț peste prețul pieței, asigurându-i că procedând în acest fel nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor și derularea investiției.
În același scop, pentru a nu cumpăra teren de la alți proprietari, inculpatul M. I. D. dispunea ca certificatele fiscale pentru ceilalți proprietari să fie eliberate cu mențiunea interdicției de construire.
Pe parcurs, având ca mobil obținerea pentru membrii săi de foloase, la gruparea infracțională au aderat numiții H. S., M. N. P. – consilier local în cadrul Consiliului Local Șelimbăr, D. C., consilier local și fost viceprimar al comunei Șelimbăr, T. I. fost primar și fost consilier în cadrul Consiliului Local Șelimbăr, C. L. R., G. M. și L. M.B.
Activitatea infracțională a grupului a fost sprijinită pe parcurs și de inculpații J. V. O., H. I. H., A. N. M., P. S. G., C. I., I. M. și S. G.
Concret, inculpații J. V. O., C. I., M. N. P., H. I. H. și D. E. P. au fost persoanele desemnate să facă demersuri pentru a le fi acordate procuri de reprezentare, astfel încât următoarele persoane din lanțul infracțional, respectiv primii cumpărători ai terenurilor, să poată invoca dobândirea imobilelor ca și cumpărători de bună-credință (așa cum s-a și întâmplat atât pe parcursul numeroaselor procese civile intentate de persoanele ale căror interese legitime au fost vătămate, dar și în dosarele penale înregistrate în urma plângerilor unora dintre persoane).
Inculpații H. S., A. N. M., P. S. G, I. M. și L. M. B. au fost persoanele dispuse să dobândească în mod aparent terenurile pentru care s-a reconstituit/constituit dreptul de proprietate și să-l dețină neîntrerupt timp de mai mulți ani, deși cunoșteau că terenurile nu le aparțin în realitate, pentru ca la un moment dat, de obicei înaintea fiecărei vânzări către investitori, în baza unor acte fictive translative de proprietate (în sensul lipsei plății), acestea să ajungă în patrimoniul unui membru al grupului. De asemenea, cu ocazia administrării probatoriului au fost identificate și tranzacții făcute în nume propriu prin care s-au valorificat terenurile obținute din activitatea ilicită.
Urmare a activității infracționale, inculpații M. I. D., S. E. și G. M. au pretins și primit cu titlu de mită, prin intermediari, de la inculpatul S. G., în calitate de dezvoltator imobiliar și de la alte persoane, mai multe sume de bani și bunuri.
Astfel, inculpatul M. I. D. a primit pentru sine suma de 1.027.500 lei, un autoturism marca BMW X6 și un număr de 61 de apartamente cu locurile de parcare aferente, în valoare totală de 1.811.660 euro, iar pentru Consiliul Local Șelimbăr un număr de două apartamente, primite sub formă de donație.
Pentru a disimula adevărata proveniență a celor 61 de apartamente, inculpatul H. S. cu ajutorul unui alt membru al grupului a încheiat la data de 8 decembrie 2014 mai multe contracte fictive de vânzare cumpărare.
În schimbul locuințelor oferite, inculpatul S. G. și o altă persoană au beneficiat de sprijin din partea membrilor grupului infracțional, atât pentru obținerea autorizației de construcție cât și pe parcursul derulării lucrărilor.
În aceeași zi cu încheierea contractului, inculpatul D. E. P., ca urmarea a obținerii autorizației, a primit de la inculpatul S. G. promisiunea plății unei sume de 10.000 de euro, ce a fost făcută ulterior în baza unui contract de intermediere.
În cazul celor două locuințe, investigațiile efectuate în cauză au relevat și faptul că, anterior anului 2013, persoanele care solicitau autorizații pentru construirea unui bloc de locuințe erau obligate de către inculpatul M. I. D. să cedeze cu titlu gratuit un număr de apartamente în favoarea primăriei Șelimbăr. În caz contrar li se spunea expres că nu vor primi autorizațiile necesare.
Referitor la acest caz, inculpatul G. M., în calitate de viceprimar, a semnat declarația notarială prin care a acceptat donația făcută de două persoane pentru Consiliului Local Șelimbăr, cunoscând scopul acestei donații, iar inculpata S. E., în calitate de secretar, a avizat pentru legalitate primirea de la persoanele respective a celor două locuințe.
Pentru a disimula adevărata proveniență a sumelor de bani și a bunurilor, produs al infracțiunilor inculpații:
– au efectuat succesiv tranzacții, dezmembrări și înscrieri succesive în CF, a unor terenuri,
– au efectuat schimburi de terenuri precum și valorificarea ulterioară către diferiți agenți economici,
– au încheiat contracte simulate de vânzare cumpărare / au ajutat la încheierea acestora, cunoscând că apartamentele provin din săvârșirea de infracțiuni.
Valoarea totală a bunurilor dobândite prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor ce le reveneau în calitate de membrii ai comisiei comunale constituită în temeiul art. 12 din Legea 18/1991 în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptățiți și eliberării titlurilor de proprietate este estimată la 114.340.750 euro.

În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Inspectoratelor Județene de Jandarmi Sibiu, Brașov și Neamț.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 26 noiembrie 2015, inculpații M. I. D, S. E., M. M., C. L. R., G. M., H. S., L. M. B. și T. I. au fost prezentați Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Cristina-Elena Cânipă

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.