CJUE. Servicii de comunicații electronice. Modificare tarifară. Dreptul abonaților de a denunța contractul fără penalități
27 noiembrie 2015 | JURIDICE.ro

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității joi, 26 noiembrie 2015, hotărârea pronunțată în cauza C-326/14, A1 Telekom Austria, cu privire la: Directiva 2002/22/CE – Rețele și servicii de comunicații electronice – Drepturile utilizatorilor – Dreptul abonaților de a denunța contractul fără penalități – Modificare tarifară care rezultă din condițiile contractuale – Majorare a tarifului în caz de majorare a prețului de consum.
Cererea de decizie preliminară, adresată Curții de Oberster Gerichtshof (Curtea Supremă, Austria), privește interpretarea articolului 20 alineatul (2) din Directiva 2002/22/CE privind serviciul universal și drepturile utilizatorilor cu privire la rețelele și serviciile electronice de comunicații.
Această cerere a fost formulată în cadrul unui litigiu între Verein für Konsumenteninformation (Asociația pentru Informarea Consumatorilor), pe de o parte, și A1 Telekom Austria AG, pe de altă parte, în legătură cu utilizarea de către aceasta din urmă a unor clauze pretins nelegale care figurează în contractele pe care le‑a încheiat cu consumatorii.
Prin intermediul întrebării formulate, instanța de trimitere solicită, în esență, să se stabilească dacă articolul 20 alineatul (2) din Directiva 2002/22 trebuie interpretat în sensul că o modificare a tarifelor unei prestări de servicii referitoare la rețele sau de servicii de comunicații electronice, care are loc în temeiul unei clauze de ajustare tarifară cuprinse în condițiile comerciale generale aplicate de o întreprindere care furnizează aceste servicii – clauză care prevede că o astfel de ajustare se face în funcție de un indice obiectiv al prețurilor de consum stabilit de o instituție publică – constituie o „modificare adusă condițiilor contractuale”, în sensul acestei dispoziții, care conferă abonatului dreptul de a denunța contractul fără penalități.
În această hotărâre, Curtea a interpretat articolul 20 alineatul (2) din Directiva 2002/22/CE în sensul că o modificare a tarifelor unei prestări de servicii referitoare la rețele sau de servicii de comunicații electronice, care are loc în temeiul unei clauze de ajustare tarifară cuprinse în condițiile comerciale generale aplicate de o întreprindere care furnizează aceste servicii – clauză care prevede că o astfel de ajustare se face în funcție de un indice obiectiv al prețurilor de consum stabilit de o instituție publică – nu constituie o „modificare adusă condițiilor contractuale”, în sensul acestei dispoziții, care conferă abonatului dreptul de a denunța contractul fără penalități.