Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
3 comentarii

Mihai Hotca: Dacă ne lipim foarte mult de computer…
27.11.2015 | Alina MATEI

Secţiuni: UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Av. prof. univ. dr. Mihai Hotca, Facultatea de Drept a Universităţii “Nicolae Titulescu”, s-a referit, în cadrul dezbaterii Cultura juridică în secolul XXI. Școala juridică românească spre modernitate şi digitalizare, organizate de Societatea de Științe Juridice, la faptul dacă avantajele incontestabile ale digitalului pot să conducă la o modificare de substanţă a învăţământului.

Mihai Hotca: Se impune oare, acum, sa schimbăm în mod radical învățământul românesc, să folosim, sub toate aspectele, aceste merite deosebite ale informaticii și celorlalte instrumente din domeniul digital? Cred că am trece foarte ușor peste un dar al omului. Acela este vorba sau vorbirea. Este ceea ce, practic, ne separă de celelalte viețuitoare. Dacă ne lipim foarte mult de computer, dacă vom trece foarte ușor la toate beneficiile și le vom accepta foarte facil, toate beneficiile date de informatică, eu cred că omul își poate schimba soarta nu neapărat în bine, ci chiar în rău. Sigur, discut aici, în primul rând, din perspectiva juristului. Am citit foarte recent considerentele unei decizii ale Curții Constituționale care a declarat ca neconstituționale mai multe dispoziții din Codul de procedură penală pentru că încălcau principiul dreptului la un proces echitabil, întrucât nu se asigurau oralitatea și contradictorialitatea. Iată două standarde pe care niciodată nu trebuie să le uităm pentru că în momentul în care lăsăm totul pe seama computerului, pe seama programelor, cred ca omul nu va mai fi om, își schimbă în bună măsură natura. Și oare vrem asta? E foarte ușor să spunem „trebuie să schimbăm”, dar suntem siguri de ceea ce se va întâmpla ca urmare a acelor schimbări? Viitorul are o particularitate certă: este incert.

Av. Alina Matei

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti