« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 
3 comentarii

Mihai Hotca: Dacă ne lipim foarte mult de computer…
27.11.2015 | Alina MATEI

Secţiuni: UNIVERSITARIA | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Av. prof. univ. dr. Mihai Hotca, Facultatea de Drept a Universităţii “Nicolae Titulescu”, s-a referit, în cadrul dezbaterii Cultura juridică în secolul XXI. Școala juridică românească spre modernitate şi digitalizare, organizate de Societatea de Științe Juridice, la faptul dacă avantajele incontestabile ale digitalului pot să conducă la o modificare de substanţă a învăţământului.

Mihai Hotca: Se impune oare, acum, sa schimbăm în mod radical învățământul românesc, să folosim, sub toate aspectele, aceste merite deosebite ale informaticii și celorlalte instrumente din domeniul digital? Cred că am trece foarte ușor peste un dar al omului. Acela este vorba sau vorbirea. Este ceea ce, practic, ne separă de celelalte viețuitoare. Dacă ne lipim foarte mult de computer, dacă vom trece foarte ușor la toate beneficiile și le vom accepta foarte facil, toate beneficiile date de informatică, eu cred că omul își poate schimba soarta nu neapărat în bine, ci chiar în rău. Sigur, discut aici, în primul rând, din perspectiva juristului. Am citit foarte recent considerentele unei decizii ale Curții Constituționale care a declarat ca neconstituționale mai multe dispoziții din Codul de procedură penală pentru că încălcau principiul dreptului la un proces echitabil, întrucât nu se asigurau oralitatea și contradictorialitatea. Iată două standarde pe care niciodată nu trebuie să le uităm pentru că în momentul în care lăsăm totul pe seama computerului, pe seama programelor, cred ca omul nu va mai fi om, își schimbă în bună măsură natura. Și oare vrem asta? E foarte ușor să spunem „trebuie să schimbăm”, dar suntem siguri de ceea ce se va întâmpla ca urmare a acelor schimbări? Viitorul are o particularitate certă: este incert.

Av. Alina Matei

 
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “Mihai Hotca: Dacă ne lipim foarte mult de computer…”

 1. Alina Maria HAȚEG spune:

  Sunt de acord cu domnul profesor Hotca în ceea ce privește importanța vorbirii în pregatirea viitorilor juriști. Profesiile pe care aceștia le vor urma, fie cea de avocat, consilier juridic sau chiar judecător sau procuror presupun un excelent dar al vorbirii. Cu toate acestea nu putem tăgădui faptul că instrumentele din domeniul digital ne înlesnesc activitatea. Depinde însă de fiecare cât decide să se apropie de calculator.

 2. Cornelia DĂROI spune:

  Digitalizarea, în principiu, înseamnă progres, iar încercarea de a estompa efectele acesteia nu este justificabilă atâta timp cât aspirăm la potențarea dezvoltării, a evoluției.
  Fără îndoială, cei mai ahtiați de dobândirea unei vieți cât mai computerizate sunt tinerii, însă nu atât pentru accederea la procedee stiințifice inovatoare, cât pentru comoditatea pe care o conferă vieții obișnuite.
  Aparent, aspectul nu este unul cu conotații negative, întrucât nu tehnologia este suceptibilă de vreo culpă, ci modalitatea în care ea este folosită. Totuși, nu puține au fost studiile care au relevat consecințele nocive pe care le are expunerea timpurie a copiilor în mediul virtual, cum ar fi insuflarea unor convingeri nepotrivite vârstei lor sau chiar periclitarea siguranței.
  Consider că este important să se realizeze o demarcație rigidă între activitățile asupra cărora tehnologia ar trebui să își lase amprenta și cele care nu ar trebui alterate de acest fenomen, cum este cazul comunicării la care a făcut referire domnul avocat Mihai Hotca. În momentul în care uităm cum să comunicăm eficient, înseamnă că ne-am pierdut una dintre cele mai vădite calități care ne diferențiază de celelalte forme de viață. Comunicarea stă neîndoielnic, ca o piatră de temelie, la baza profesiilor juridice, aspect care nu poate fi manevrat ori dobândit prin intermediul niciunui device, ci, din contră, trebuie cultivat pe alte căi, cele tradiționale.
  Cred că este de preferat ca unele aspecte ale vieții sociale să rămână păstrate în varianta lor rudimentară și să fie experimentate prin intermediul simțurilor, iar digitalizarea să se propage asupra domeniilor științifice care, într-adevăr, au o nevoie continuă de elemente inovatoare și de progres tehnologic.

  • Adriana FLORESCU spune:

   Pacat! Citim pe diagonala, nu intelegem mare lucru sau denaturam sensul „comunicarii”, apoi comentam, caci este usor pe taste… Domnule profesor, acestea pot fi uneori „satisfactiile” dascalilor. Trebuie sa ne multumim dupa o cariera indelungata, sa avem cativa „continuatori” remarcabili. Este mult? Este putin?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD