Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
3 comentarii

Mihai Hotca: Dacă ne lipim foarte mult de computer…


27 noiembrie 2015 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Av. prof. univ. dr. Mihai Hotca, Facultatea de Drept a Universităţii “Nicolae Titulescu”, s-a referit, în cadrul dezbaterii Cultura juridică în secolul XXI. Școala juridică românească spre modernitate şi digitalizare, organizate de Societatea de Științe Juridice, la faptul dacă avantajele incontestabile ale digitalului pot să conducă la o modificare de substanţă a învăţământului.

Mihai Hotca: Se impune oare, acum, sa schimbăm în mod radical învățământul românesc, să folosim, sub toate aspectele, aceste merite deosebite ale informaticii și celorlalte instrumente din domeniul digital? Cred că am trece foarte ușor peste un dar al omului. Acela este vorba sau vorbirea. Este ceea ce, practic, ne separă de celelalte viețuitoare. Dacă ne lipim foarte mult de computer, dacă vom trece foarte ușor la toate beneficiile și le vom accepta foarte facil, toate beneficiile date de informatică, eu cred că omul își poate schimba soarta nu neapărat în bine, ci chiar în rău. Sigur, discut aici, în primul rând, din perspectiva juristului. Am citit foarte recent considerentele unei decizii ale Curții Constituționale care a declarat ca neconstituționale mai multe dispoziții din Codul de procedură penală pentru că încălcau principiul dreptului la un proces echitabil, întrucât nu se asigurau oralitatea și contradictorialitatea. Iată două standarde pe care niciodată nu trebuie să le uităm pentru că în momentul în care lăsăm totul pe seama computerului, pe seama programelor, cred ca omul nu va mai fi om, își schimbă în bună măsură natura. Și oare vrem asta? E foarte ușor să spunem „trebuie să schimbăm”, dar suntem siguri de ceea ce se va întâmpla ca urmare a acelor schimbări? Viitorul are o particularitate certă: este incert.

Av. Alina Matei

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii