« Secţiuni « Jurisprudenţă « CEDOCJUECCRÎCCJCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Jurisprudenţă CCR (Curtea Constituţională a României)
DezbateriCărţiProfesionişti
Marieta SAFTA


Conf. univ. dr. Marieta SAFTA

Doua sesizari de neconstitutionalitate solutionate – 7 iulie 2009
08.07.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

 

Comunicat CCR: 

„In sedinta din data de 7 iulie 2009 Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra sesizarii de neconstitutionalitate a Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 224/2008 pentru modificarea art. 5 alin.(2) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Sesizarea a fost formulata de un numar de 65 de deputati in cadrul controlului anterior promulgarii legii, potrivit prevederilor art. 146 lit. a) din Constitutie.

In urma deliberarii, Curtea Constitutionala a constatat, cu majoritate de voturi, ca legea este neconstitutionala, ca urmare a incalcarii normelor constitutionale privitoare la adoptarea ordonantei de urgenta.

Motivarea solutiei va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.

* * *

In cadrul aceleiasi sedinte, Curtea Constitutionala a examinat sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea dispozitiilor art. 89 alin. (1), (3) si (8), precum si ale art. 114 si art. 115 din Regulamentul Senatului, sesizare formulata de un numar de 52 de deputati.

Cu unanimitate de voturi, sesizarea a fost respinsa ca inadmisibila – fiind prohibita in virtutea principiului autonomiei regulamentare a Camerelor Parlamentului.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

BIROUL DE PRESA AL CURTII CONSTITUTIONALE”

 

 
Secţiuni: CCR | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD