JurisprudenţăJurisprudenţă CEDOJurisprudenţă CJUEJurisprudenţă CCRJurisprudenţă ÎCCJJurisprudenţă curentă ÎCCJ / Dezlegarea unor chestiuni de drept / Recurs în interesul legiiJurisprudenţă Curţi de apelJurisprudenţă TribunaleJurisprudenţă Judecătorii
 
Curtea Constituţională
DezbateriCărţiProfesionişti
Marieta SAFTA


Conf. univ. dr. Marieta SAFTA
Print Friendly, PDF & Email

Doua sesizari de neconstitutionalitate solutionate – 7 iulie 2009
08.07.2009 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

 

Comunicat CCR: 

„In sedinta din data de 7 iulie 2009 Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra sesizarii de neconstitutionalitate a Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 224/2008 pentru modificarea art. 5 alin.(2) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Sesizarea a fost formulata de un numar de 65 de deputati in cadrul controlului anterior promulgarii legii, potrivit prevederilor art. 146 lit. a) din Constitutie.

In urma deliberarii, Curtea Constitutionala a constatat, cu majoritate de voturi, ca legea este neconstitutionala, ca urmare a incalcarii normelor constitutionale privitoare la adoptarea ordonantei de urgenta.

Motivarea solutiei va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.

* * *

In cadrul aceleiasi sedinte, Curtea Constitutionala a examinat sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea dispozitiilor art. 89 alin. (1), (3) si (8), precum si ale art. 114 si art. 115 din Regulamentul Senatului, sesizare formulata de un numar de 52 de deputati.

Cu unanimitate de voturi, sesizarea a fost respinsa ca inadmisibila – fiind prohibita in virtutea principiului autonomiei regulamentare a Camerelor Parlamentului.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

BIROUL DE PRESA AL CURTII CONSTITUTIONALE”

 

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate