Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

Despre noi – ca oameni, nu ca jurişti! (I)


28 noiembrie 2015 | Nicolae CÎRSTEA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Curios lucru, dar de la început și până devenim adulți (și poate și mai departe, cine știe?) suntem pregătiți de cei de lângă noi pentru a deveni cei mai buni. Suntem încurajați în acest sens atât în sânul familiei, la grădiniță, la școală, în parc, cât și în after-school-uri, la orele de dirigenție etc.

Suntem evidențiați pentru cunoașterea alfabetului, a cifrelor, continuăm prin a fi încurajați să știm tabla înmulțirii fără greșeală, să scriem deja de la grădiniță, prin a fi apreciați pentru notele bune și comportamentul ireproșabil.

Panta ascendentă a aproprierii succesului ne este inoculată progresiv și, încet-încet, perspectiva se îngustează, țelul nostru fiind unul singur – să reușim!

Faptul că am prins cea mai bună clasă întâi de la „159” sau cea mai bună învățătoare din oraș nu este decât un prim pas necesar și obligatoriu pentru atingerea obiectivului final – să fim cei mai buni sau, oricum, printre primii în tot și toate.

Permanent, încă din primii ani, trăim, aprofundăm, descoperim și asimilăm succesul/nevoia de succes și de performanță. Suntem obișnuiți să fim combativi și competitivi, să vrem mai mult, sa conștientizăm că fără efort nu ajungem „acolo”.

Succesul prin învățătură, succesul la școală și știința de carte nivelează diferențele și sunt o premisă pentru a depăși barierele sociale ale prezentului. Părinți și bunici, unchi și mătuși (și enumerarea poate continua), ne raliem obiectivului final.

Ca adult, constați însă că tabla înmulțirii pe care o știai deja în clasa întâi sau faptul că scriai de la grădiniță nu mai sunt premisele magice ale reușitei. Cauți în copilăria ta resorturile reușitei ca adult și lucrurile care păreau cele mai importante atunci nu mai stau pe podiumul necesar acesteia. Ar putea fi, cel mult, premisele.

Puțini de la liceu și majoritatea de la facultate ne preluăm viața în propriile mâini. Devenim din ce în ce mai puțin dependenți de sprijinul familiei. Ne plac independența și faptul că autoritatea celor din familie se reduce pe măsură ce crește independența noastră.

Suntem pregătiți să ne desprindem? Probabil că da! Suntem pregătiți să intrăm în viața de adult și să ne-o gestionam? Probabil că nu!

Sfârșindu-se copilăria, începem să conștientizăm și o latură pentru care nu ne-a pregătit și nu ne pregătește nimeni, pentru care nu avem niciun remediu imediat la îndemână.

Nicolae Cîrstea

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii