Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Despre noi – ca oameni, nu ca jurişti! (I)
28.11.2015 | Nicolae CÎRSTEA

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Curios lucru, dar de la început și până devenim adulți (și poate și mai departe, cine știe?) suntem pregătiți de cei de lângă noi pentru a deveni cei mai buni. Suntem încurajați în acest sens atât în sânul familiei, la grădiniță, la școală, în parc, cât și în after-school-uri, la orele de dirigenție etc.

Suntem evidențiați pentru cunoașterea alfabetului, a cifrelor, continuăm prin a fi încurajați să știm tabla înmulțirii fără greșeală, să scriem deja de la grădiniță, prin a fi apreciați pentru notele bune și comportamentul ireproșabil.

Panta ascendentă a aproprierii succesului ne este inoculată progresiv și, încet-încet, perspectiva se îngustează, țelul nostru fiind unul singur – să reușim!

Faptul că am prins cea mai bună clasă întâi de la „159” sau cea mai bună învățătoare din oraș nu este decât un prim pas necesar și obligatoriu pentru atingerea obiectivului final – să fim cei mai buni sau, oricum, printre primii în tot și toate.

Permanent, încă din primii ani, trăim, aprofundăm, descoperim și asimilăm succesul/nevoia de succes și de performanță. Suntem obișnuiți să fim combativi și competitivi, să vrem mai mult, sa conștientizăm că fără efort nu ajungem „acolo”.

Succesul prin învățătură, succesul la școală și știința de carte nivelează diferențele și sunt o premisă pentru a depăși barierele sociale ale prezentului. Părinți și bunici, unchi și mătuși (și enumerarea poate continua), ne raliem obiectivului final.

Ca adult, constați însă că tabla înmulțirii pe care o știai deja în clasa întâi sau faptul că scriai de la grădiniță nu mai sunt premisele magice ale reușitei. Cauți în copilăria ta resorturile reușitei ca adult și lucrurile care păreau cele mai importante atunci nu mai stau pe podiumul necesar acesteia. Ar putea fi, cel mult, premisele.

Puțini de la liceu și majoritatea de la facultate ne preluăm viața în propriile mâini. Devenim din ce în ce mai puțin dependenți de sprijinul familiei. Ne plac independența și faptul că autoritatea celor din familie se reduce pe măsură ce crește independența noastră.

Suntem pregătiți să ne desprindem? Probabil că da! Suntem pregătiți să intrăm în viața de adult și să ne-o gestionam? Probabil că nu!

Sfârșindu-se copilăria, începem să conștientizăm și o latură pentru care nu ne-a pregătit și nu ne pregătește nimeni, pentru care nu avem niciun remediu imediat la îndemână.

Nicolae Cîrstea

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti