Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
2 comentarii

Lacrimi la căpătâiul dreptului la apărare
30.11.2015 | Casandra RADU

Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Lacrimi… fierbinți, amare și iritante. Și avocații plâng, câteodată și, uneori din motive profesionale. Când știi ce trebuie să fie profesia, demnitatea și dreptul la apărare, dar vezi ce sunt, în fapt. Zile și nopți pierdute întocmind și transmițând cereri la tot soiul de organe judiciare, autorități și instituții, telefoane, demersuri, timp pe drum, timp așteptând și, doar arareori, după îndelungate eforturi, obținând realizarea efectivă a drepturilor. Ale clientului sau ale avocatului însuși.

Pentru ce mai rezist, oricât de greu? Pentru câteva momente precum acela în care distinsul domn avocat dr. Popescu pledează cu mânușile albe, susținând cea mai elocventă pledoarie pe care am ascultat-o până acum, pentru momentul în care procurorul de ședință, cu demnitate profesională și curaj, alege să nu susțină calea de atac nefondată a colegului său, pentru momentul în care judecătorul mulțumește avocatului din oficiu că îi depune concluzii scrise, pentru momentul în care grefierul îi înmânează pe loc avocatului-curator actele necesare pregătirii apărării, pentru momentul în care comisarul îi spune inc. că are noroc cu doamna avocat din oficiu care îl apără, pentru momentul în care colega, avocat din oficiu pe care o substitui, face un gest la rândul său, în semn de mulțumire, pentru momentul în care judecătorul militar pronunță în ședință publică achitarea și apoi îi spune avocatului din oficiu că apărarea sa este apreciată de către instanță, pentru momentele în care porți discuții profesionale cu magistrații români și alți magistrați europeni, în cadrul profesional adecvat, cu normalitate și bunăvoință reciprocă, pentru momentele în care ești încurajat de către distinși avocați, să continui pregătirea profesională și eforturile de a excela în profesia de avocat…

Cu toate aceste momente frumoase, inspiraționale, totuși, sunt zile în care avocatul plânge la căpătâiul dreptului la apărare.

În ziua ce a urmat așternerii acestor gânduri și tristeții ce le însoțea iremediabil, am avut bucuria de a trăi alte momente care, încă o dată, vin să îmi confirme stăruința în principiul că avocatul niciodată nu trebuie să se blazeze și, cu atât mai puțin, să renunțe în vreun fel la scopul misiunii sale. Lucrurile nu merg prost decât atunci când majoritatea este vindecată de idealism așa încât, mă declar cronic afectată de idealul de justiție, adevăr și dreptate.

Casandra Radu
Avocat, Baroul București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti