Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

Lucian Săuleanu: Răspunderea asociaţilor în societăţile în nume colectiv


30 noiembrie 2015 | Cosmina SIMA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Conf. univ. dr. Lucian Săuleanu a publicat în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 1/2014 articolul intitulat „Răspunderea asociaților în societățile în nume colectiv”.

Autorul abordează tema răspunderii asociaților în societatea în nume colectiv prin aducerea în discuție a faptului că limitele răspunderii asociaților reprezintă un criteriu legal pentru clasificarea societăților. Astfel, gradul de răspundere al asociaților diferă în funcție de forma societății. Asociații vor alege un anumit tip de societate, respectând prevederile legale strict în legătura cu opțiunea lor, în caz contrar, clauzele neconforme din actul constitutiv vor fi lovite de nulitate absolută. Așadar, pentru a putea deține răspunderea la nivelul pe care și-l doresc, vor trebui să investigheze criteriile fiecărei forme de societate, constituindu-se în aceea care corespunde așteptărilor lor. Cu toate acestea, autorul consideră că prin contractele încheiate între societate și creditori este posibilă derogarea de la prevederile legale, răspunderea nelimitată constituind o garanție în favoarea creditorilor. Ei sunt singurii în măsură să renunțe la acest drept al lor.

În cazul societății în nume colectiv (dar și a celei în comandită simplă și în comandită pe acțiuni), prin art. 3 din Legea nr. 31/1990 se stabilește gradul de răspundere al asociaților. Spre deosebire de celelalte două tipuri de societăți (societate pe acțiuni și societate cu răspundere limitată), acestea răspund nelimitat, autorul fiind de părere că, pentru a se asigura de asumarea acestei responsabilități de către asociați în deplină cunoștință de cauză, legiuitorul a impus ca actul constitutiv al acestor tipuri de societăți să se încheie în formă autentică. De asemenea, în cazul societății în nume colectiv, dar și a celorlalte prevăzute la art. 3, răspunderea asociaților are un caracter subsidiar, deoarece aceasta intervine numai în cazul în care societatea nu plătește în termen de 15 zile de la data punerii în întârziere. Autorul este de părere că nu e necesară începerea executării silite față de societate și, numai în cazul în care se constată insuficiența bunurilor, creditorii să se întoarcă împotriva asociaților. Dimpotrivă, consideră textul de lege clar, fiind necesară doar neplata în termen de 15 zile.

În articol se statuează faptul că nu există o solidaritate a societății și a asociaților față de creditori: dacă societatea își achită datoriile, asociații nu vor mai răspunde, iar societatea nu se poate întoarce împotriva lor. Asociații vor răspunde solidar doar în raport cu creditorii, căci, dacă unul dintre ei plătește, va avea drept de regres împotriva celorlalți. Mai mult decât atât, nu are relevanță care este izvorul obligației și nici obiectul acesteia, deoarece textul de lege nu face distincție, ci prevede numai că asociații răspund solidar și nelimitat. Punându-se problema și din perspectiva răspunderii asociaților pentru acele acte efectuate de reprezentanți prin depășirea atributelor lor, răspunsul a fost că asociații vor răspunde și în această situație, în sprijinul acestei afirmații venind art. 55 coroborat cu art. 85 alin. (2) din Legea nr. 31/1990.

Spre finele articolului, autorul aduce în discuție situația cesiunii părților de interes, când cedentul este cel care răspunde pentru obligațiile născute înainte de cesiune, dar devenite ulterior scadente, în același timp el putând să se întoarcă atât împotriva foștilor săi colegi asociați, cât și împotriva cesionarului, cu excepția situației în care cedentul și cesionarul au stabilit, cu ocazia cesiunii, clauze privind suportarea pasivului societății. De asemenea, autorul mai precizează că sfera aplicării răspunderii se extinde de către legiuior și la dizolvarea și lichidarea societăților.

Concluzionând, autorul urmărește prin articol să ne aducă la cunoștință regimul răspunderii asociaților în cazul societăților în nume colectiv. Acest regim necesită atenție, întrucât formulările legale și aplicarea acestora cer niște interpretări unitare și clare, deoarece în joc sunt puse patrimoniile asociaților. Cu toate că aceștia au fost conștienți de răspunderea pe care o au, legea nu trebuie aplicată și interpretată în mod abuziv, în defavoarea acestora, ci este imperios necesară înțelegerea și aplicarea prevederilor astfel cum au fost redactate.

Cosmina Sima

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii