Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Corporate Drept civil Revista revistelor juridice

Lucian Săuleanu: Răspunderea asociaţilor în societăţile în nume colectiv

30 noiembrie 2015 | Cosmina SIMA

Conf. univ. dr. Lucian Săuleanu a publicat în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 1/2014 articolul intitulat „Răspunderea asociaților în societățile în nume colectiv”.

Autorul abordează tema răspunderii asociaților în societatea în nume colectiv prin aducerea în discuție a faptului că limitele răspunderii asociaților reprezintă un criteriu legal pentru clasificarea societăților. Astfel, gradul de răspundere al asociaților diferă în funcție de forma societății. Asociații vor alege un anumit tip de societate, respectând prevederile legale strict în legătura cu opțiunea lor, în caz contrar, clauzele neconforme din actul constitutiv vor fi lovite de nulitate absolută. Așadar, pentru a putea deține răspunderea la nivelul pe care și-l doresc, vor trebui să investigheze criteriile fiecărei forme de societate, constituindu-se în aceea care corespunde așteptărilor lor. Cu toate acestea, autorul consideră că prin contractele încheiate între societate și creditori este posibilă derogarea de la prevederile legale, răspunderea nelimitată constituind o garanție în favoarea creditorilor. Ei sunt singurii în măsură să renunțe la acest drept al lor.

În cazul societății în nume colectiv (dar și a celei în comandită simplă și în comandită pe acțiuni), prin art. 3 din Legea nr. 31/1990 se stabilește gradul de răspundere al asociaților. Spre deosebire de celelalte două tipuri de societăți (societate pe acțiuni și societate cu răspundere limitată), acestea răspund nelimitat, autorul fiind de părere că, pentru a se asigura de asumarea acestei responsabilități de către asociați în deplină cunoștință de cauză, legiuitorul a impus ca actul constitutiv al acestor tipuri de societăți să se încheie în formă autentică. De asemenea, în cazul societății în nume colectiv, dar și a celorlalte prevăzute la art. 3, răspunderea asociaților are un caracter subsidiar, deoarece aceasta intervine numai în cazul în care societatea nu plătește în termen de 15 zile de la data punerii în întârziere. Autorul este de părere că nu e necesară începerea executării silite față de societate și, numai în cazul în care se constată insuficiența bunurilor, creditorii să se întoarcă împotriva asociaților. Dimpotrivă, consideră textul de lege clar, fiind necesară doar neplata în termen de 15 zile.

În articol se statuează faptul că nu există o solidaritate a societății și a asociaților față de creditori: dacă societatea își achită datoriile, asociații nu vor mai răspunde, iar societatea nu se poate întoarce împotriva lor. Asociații vor răspunde solidar doar în raport cu creditorii, căci, dacă unul dintre ei plătește, va avea drept de regres împotriva celorlalți. Mai mult decât atât, nu are relevanță care este izvorul obligației și nici obiectul acesteia, deoarece textul de lege nu face distincție, ci prevede numai că asociații răspund solidar și nelimitat. Punându-se problema și din perspectiva răspunderii asociaților pentru acele acte efectuate de reprezentanți prin depășirea atributelor lor, răspunsul a fost că asociații vor răspunde și în această situație, în sprijinul acestei afirmații venind art. 55 coroborat cu art. 85 alin. (2) din Legea nr. 31/1990.

Spre finele articolului, autorul aduce în discuție situația cesiunii părților de interes, când cedentul este cel care răspunde pentru obligațiile născute înainte de cesiune, dar devenite ulterior scadente, în același timp el putând să se întoarcă atât împotriva foștilor săi colegi asociați, cât și împotriva cesionarului, cu excepția situației în care cedentul și cesionarul au stabilit, cu ocazia cesiunii, clauze privind suportarea pasivului societății. De asemenea, autorul mai precizează că sfera aplicării răspunderii se extinde de către legiuior și la dizolvarea și lichidarea societăților.

Concluzionând, autorul urmărește prin articol să ne aducă la cunoștință regimul răspunderii asociaților în cazul societăților în nume colectiv. Acest regim necesită atenție, întrucât formulările legale și aplicarea acestora cer niște interpretări unitare și clare, deoarece în joc sunt puse patrimoniile asociaților. Cu toate că aceștia au fost conștienți de răspunderea pe care o au, legea nu trebuie aplicată și interpretată în mod abuziv, în defavoarea acestora, ci este imperios necesară înțelegerea și aplicarea prevederilor astfel cum au fost redactate.

Cosmina Sima

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale