Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Hotărâre judecătorească cu valoare istorică


03.12.2015 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Energie, Infrastructură, Insolvență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Hidroelectrica a dat publicitatii, miercuri, 2 decembrie 2015, urmatorul comunicat:

Prin Sentinta civila nr. 21917 pronuntata in data de 19 noiembrie de catre Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti s-a admis contestatia Hidroelectrica impotriva Procesului verbal de contraventie nr. 3 6119/11.05.2015, incheiat de ANRE, prin care se retine in sarcina Hidroelectrica efectuarea de operatiuni de export energie electrica pe teritoriul Ungariei in perioada decembrie 2014 – februarie 2015. Mai exact se retine ca Hidroelectrica a vandut energie pe o platforma centralizata, transparenta si competitiva din Ungaria, administrata de Tradition Financial Services Ltd., lider mondial in domeniul brokerajului de produse energetice, desi avea obligatia sa vanda toata cantitatea de energie produsa pe platforma OPCOM din Romania.

In opinia Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, aceasta interpretare, data de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, incalca principiul liberei circulatii a bunurilor in interiorul Uniunii, consacrat prin art.35 din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene, incalca Directiva 2009/72/CE privind piata interna de energie la nivelul Uniunii, incalca art. 2 din Legea Energiei nr. 123/2012 si incalca insasi OUG 33/2007 privind organizarea ANRE, care prin art.8 elimina restrictiile privind comertul cu energie electrica intre statele membre. Totodata, se incalca si Licenta de Furnizare nr. 932 data Hidroelectrica prin Decizia ANRE nr. 2507/28.08.2013, care prevede dreptul companiei de a vinde energie la export. Raportat la aceste incalcari, Hidroelectrica a sesizat instanta de judecata, care, in urma administrarii probatoriului, i-a dat castig de cauza.

Av. dr. Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar Euro Insol: „Hotararea instantei de judacata are o valoare istorica. La momentul ramanerii definitive a sentintei, oricare producator, fie ca se cheama Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Oltenia, va putea sa incheie direct contracte de export de energie pe oricare dintre pietele statelor membre ale Uniunii. In 2012 am decuplat baietii destepti de la energia ieftina produsa de Hidroelectrica. Dupa un tun de 1 miliard de euro dat companiei, baietii destepti s-au reinventat cu ajutorul unor functionari din ANRE, care, printr-o interpretare restrictiva si antieuropeana a legislatiei, le-au creat traderilor de energie un monopol: exportul de energie. Anul trecut, Romania a inregistrat un record al exportului de energie – 8,7 milioane MWh. Anul acesta se va ajunge la 10 milioane MWh. Niciun megawatt nu a fost exportat de Nuclearelectrica sau Oltenia. Hidroelectrica a exportat 15MWh, a fost amendata de ANRE si avertizata cu retragerea licentei de furnizare. Prin aceasta interdictie, companiile statului au fost vaduvite in ultimii doi ani de cateva zeci de milioane de euro care au intrat in buzunarele acelorasi baieti destepti prin alecaror firme se deruleaza tot exportul de energie al Romaniei. Oare functionarii de azi care favorizeaza, chiar si involuntar, printr-o asemenea interpretare a legii, traderii de energie, nu sunt aceiasi care, in mod voluntar, in perioada ianuarie 2006-iunie 2012, nu au verificat si nu au luat masuri pentru aplicarea Ordinelor Presedintelui ANRE 408/2006 si 445/2009 care obligau toti producatorii de energie, inclusiv Hidroelectrica, sa oferteze intrega cantitate de energie pe OPCOM? Noi stim ca Hidroelectrica, timp de 6 ani, nu a vandut un megawatt pe bursa pentru ca toata productia era contractata de baietii destepti la niste preturi care nu acopereau nici costurile de productie.

Poti pune orice tehnocrat la conducerea ANRE, la conducerea Ministerului Energiei sau a oricarui minister, ca nu va face nimic, cata vreme va lucra cu aceiasi functionari blazati, incompetenti si corupti, uitati prin institutiiile statului de toate guvernele posdecembriste. Constat ca stabilitatea in functie a functionarului public bate imunitatea parlamentarului sau inamovibilitatea magistratului. Daca ne dorim un stat modern, eficient si european trebuie sa reformam din temelii administratia publica din Romania.Trebuie evaluat tot corpul functionarilor publici pe criterii de integritate, competenta  si performanta. Si platiti pe masura.”

Hidroelectrica a fost reprezentata in instanta de societatea de avocati PeliFilip si avocat Irina Roxana Petre, Managerul Departamentului Juridic al Hidroelectrica.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti