« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
 1 comentariu

Radu Sora: Judecătorii să aibă în vedere că…
03.12.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Av. Radu Sora, Managing Partner SORA & ASOCIAȚII, s-a referit, în cadrul dezbaterii O chestie de calcul(e): Penalitățile, organizate de Societatea de Științe Juridice, la efectele primirii unei facturi fiscale și la persoana care ar trebui să le primească.

Radu Sora: Apropo de o decizie a Înaltei Curți, tot o decizie de speță, în acea decizie se analiza dacă o anumită factură, care este semnată de Departamentul Financiar, are valoare de acceptare, practic, de către firma respectivă sau de către organele de conducere ale firmei respective. Și, în acea decizie de speță, s-a tras concluzia că primirea unei facturi de către Departamentul Financiar sau de către un secretariat nu valorează acceptare și că acceptarea ar trebui să fie expresă din partea unei persoane responsabile și cu atribuții de administrare. Deci, normal, de fiecare dată când suntem pentru un debitor care să zicem că i se prezintă de către creditor o factură așa-zis semnată de către cineva din partea debitorului, se invocă această decizie de speță. Dar cred că ar trebui ca judecătorii să aibă în vedere că sunt foarte multe societăți care nu sunt formate din 3 persoane: un contabil, un administrator și o persoană care primește corespondența. Sunt cu departamente de corespondență în care, pur și simplu, o persoană găsită de poștaș sau de curier dă o semnătură de primire, dar asta chiar este o realitate.”

 
Secţiuni: Corporate, Drept civil, Fiscalitate, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Radu Sora: Judecătorii să aibă în vedere că…”

  1. Adrian LUTU spune:

    Cu tot respectul, dar nu sunt de accord cu sustinerea conform careia existenta unor departamente specializate intr-o societate ar fi de natura sa permita angajarea raspunderii juridice a societatii in ipoteza in care actul privind recunoasterea de datorie ar fi semnat de altcineva decat persoana responsabila cu atributiuni administrative.

    O astfel de situatie, in care semnatura pusa pe un act poate avea efectul diminuarii patrimoniului, trebuie privita foarte strict, pentru ca responsabilitatea patrimoniului unei companii o are in primul rand admnistratorul, iar in acest sens as indica inclusiv prevederile din legea insolventei, situatie in care, raspunzatori pentru insuficienta fondurilor sunt organelle de conducere ale societatii, iar legea societatilor comerciale prevede in mod expres care sunt organele de conducere.

    Abordarea nu poate fi una simplista si/sau de conjunctura, atunci cand este vorba despe acte ce pot avea ca si efect diminuarea patrimoniului unei companii.

    Pe de alta parte, nu trebuie confundata persoana responsabila cu primirea actelor intr-o companie, cu persoana responsabila pentru angajarea companiei din punct de vedere juridic, asa cum corect a statuat ICCJ atunci cand a apreciat ca simpla primire a unei facturi nu poate avea efectul recunoasterii la plata.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD