Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

Întrebare preliminară cu privire la impozitarea produselor energetice. UPDATE: concluzii AG


20 ianuarie 2017 | Mihaela MAZILU-BABEL

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

20 ianuarie 2017: Avocatul general propune Curții următoarea soluție:

„Articolul 2 alineatul (4) litera (b) a treia liniuță din Directiva 2003/96/CE a Consiliului privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității, trebuie interpretat, în ceea ce privește procesul de producție de fontă brută într‑un furnal, în sensul că electricitatea utilizată pentru propulsia turbosuflantelor trebuie considerată drept electricitate care este utilizată în principal în procesul de reducere chimică.”

:: concluzii AG

***

4 decembrie 2015: Judecătorul specializat din Germania se întreabă cu privire la impozitarea produselor energetice. (C-465/15)

Situația de fapt:
1. proces desfășurat în furnale de producție a fontei brute
2. posibilitatea ca și energia electrică utilizată pentru funcționarea turbosuflantelor să fie obligatoriu a fi considerată electricitate utilizată în principal în procesul de reducere chimică
3. aflarea manierei în care trebuie interpretată o dispoziție dintr-o directivă având în vedere efectul vertical al acesteia la nivel național.

Dispoziții incidente: Articolul 2 alineatul (4) litera (b) a treia liniuță din Directiva nr. 2003/96/CE privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității:

Articolul 2 (extras)

(4) Prezenta directivă nu se aplică:
(a) impozitării în aval a căldurii și impozitării produselor incluse în codurile NC 4401 și 4402;
(b) următoarelor utilizări ale produselor energetice și ale electricității:
— produse energetice utilizate în alte scopuri decât drept carburant sau combustibil de încălzire;
— dublă utilizare a produselor energetice.
— Un produs energetic are dublă utilizare atunci când este folosit atât drept combustibil pentru încălzire, cât și pentru alte scopuri decât acela de carburant sau combustibil pentru încălzire. Utilizarea produselor energetice pentru reducerea chimică și în procesele electrolitice și metalurgice este considerată utilizare dublă;
— electricitate utilizată în principal în procesul de reducere chimică, dar și în procese electrolitice și metalurgice;
— electricitate, atunci când reprezintă mai mult de 50 % din costul unui produs. „Costul unui produs” înseamnă achizițiile totale de bunuri și servicii, plus costurile de personal plus consumul de capital fix la nivelul întreprinderii, conform definiției din articolul 11. Acest cost se calculează în medie pe unitate. „Costul electricității” înseamnă valoarea reală de cumpărare a electricității sau costul de producție al electricității dacă este produsă în întreprindere;
— procese mineralogice.
— „Procese mineralogice” înseamnă procesele clasificate în nomenclatura NACE la codul DI 26 „fabricarea altor produse minerale nemetalice” incluse în Regulamentul (CEE) nr. 3037/90 a Consiliului din 9 octombrie 1990 privind clasificarea statistică a activităților din Comunitatea Europeană.
— Totuși, dispozițiile din articolul 20 se aplică acestor produse energetice.

Mihaela Mazilu-Babel
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Sociale, Universitatea din Craiova

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii