Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
Drept penal Revista revistelor juridice

Ioan Griga: Cu privire la dezincriminarea unor variante normative ale infracţiunii de luare şi dare de mită prevăzute de vechiul Cod penal prin modificarea condiţiilor de incriminare a celor două infracţiuni în noul Cod penal

9 decembrie 2015 | Irina HORODINCĂ

Prof. univ. dr. Ioan Griga a publicat în Revista Pandectele Române nr. 7/2014 articolul intitulat „Cu privire la dezincriminarea unor variante normative ale infracţiunii de luare şi dare de mită prevăzute de vechiul Cod penal prin modificarea condiţiilor de incriminare a celor două infracţiuni în noul Cod penal„.

Prezentul articol analizează una dintre schimbările considerabile prezente în noul Cod penal cu privire la dezincriminarea, prin dispoziţiile art. 289 alin. (2) şi art. 290 alin. (1), a unor variante normative ale infracţiunilor de luare, respectiv dare de mită, care erau prevăzute anterior de art. 254 şi art. 255 din vechiul Cod penal. Modificarea aceasta își are originea în nevoia alinierii legislației penale din România la legislația penală europeană referitoare la infracțiunile de corupție.

Noul Cod penal a adus transformări condiţiilor de incriminare referitoare la conţinutul normativ al laturii obiective a dării şi luării de mită. În urma interpretării per a contrario a dispozițiilor art. 175 alin. (2) din noul Cod penal rezultă că fapta nu întruneşte elementele constitutive ale luării de mită atunci când este săvârşită de o persoană dintre cele prevăzute de art. 175 alin. (2) din noul Cod penal (care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public), în legătură cu îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle de serviciu ale unei persoane dintre cele menţionate de acelaşi text de lege. Dezincriminarea variantei normative a infracţiunii de luare de mită care era prevăzută de art. 254 din vechiul Cod penal a fost stabilită şi în doctrina de specialitate. În mod evident conţinutul incriminator al infracţiunii corelative de dare de mită a suferit, de asemenea, modificări corespunzătoare celor aduse condiţiilor  de incriminare din conţinutul normativ al laturii obiective a luării de mită.

Autorul articolului  analizează judicios în continuare cele două elemente expres prevăzute de textele de lege de la art. 289 alin. (2) şi art. 290 alin. (1) din noul Cod penal şi la care se referă schimbările aduse condiţiilor de incriminare:
– subiectul activ al infracţiunii de luare de mită, respectiv subiectul pasiv al infracţiunii corelative de dare de mită;
– cerinţa expresă privind acţiunea prin care se realizează  elementul material al laturii obiective.

Supunând atenţiei şi textul art. 308 din noul Cod penal, domnul prof. univ. dr. Ioan Griga consideră demn de precizat faptul că dezincriminarea infracţiunilor de luare şi dare de mită priveşte şi cazul în care, subiect activ al luării de mită, respectiv subiect pasiv al dării de mită, este o persoană dintre cele prevăzute de art. 308 din noul Cod penal (persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice).

În încheiere, autorul consideră utilă scurta trecere în revistă a tuturor aspectelor deja precizate în cuprinsul articolului, privind importanta schimbare adusă de noul Cod penal în materia infracţiunilor de luare şi dare de mită. Accentul este pus încă o dată pe faptul  că nu va putea fi primită în niciun caz interpretarea că faptele dezincriminate în cazul persoanelor prevăzute de art. 175 alin. (2) din noul Cod penal ar fi incriminate dacă sunt comise de persoane care exercită o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice menţionate de art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice.

Irina Horodincă

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership