Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Craiova. Abuz în serviciu, luare de mită, folosire a instrumentelor false, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals. Trimitere în judecată


4 decembrie 2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Cristina-Elena Cânipă
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA-Craiova. Abuz în serviciu, luare de mită, folosire a instrumentelor false, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:
V. G., șef al Administrației Finanțelor Publice a orașului Corabia, județul Olt, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
abuz în serviciu asimilată infracțiunilor de corupție cu consecințe deosebit de grave, săvârșită în formă continuată (șase acte materiale),
luare de mită, în formă continuată (trei acte materiale),
C.V., inspector principal în cadrul Administrației Finanțelor Publice a orașului Corabia, județul Olt, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
abuz în serviciu asimilată infracțiunilor de corupție, săvârșită în formă continuată, (cinci acte materiale),
luare de mită,
în stare de arest la domiciliu, a inculpatului B. C. B., administrator al unor societăți comerciale, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
instigare la abuz în serviciu asimilată infracțiunilor de corupție cu consecințe deosebit de grave, săvârșită în formă continuată, (cinci acte materiale),
instigare la falsificarea de instrumente oficiale,
folosirea instrumentelor false,
fals material în înscrisuri oficiale,
uz de fals,
participație improprie la abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2010 – august 2011, inculpații V. G. și C. V., în calitate de șef administrație orășenească, respectiv inspector principal în cadrul Administrației Finanțelor Publice a orașului Corabia județul Olt, prin încălcarea normelor legale incidente în cauză și a atribuțiilor de serviciu, la instigarea inculpatului B. C. B., au semnat și ștampilat mai multe adrese comunicate ulterior unor unități bancare (6 adrese din care 5 au fost semnate și de inculpatul C. V.).
Prin această conduită infracțională s-au ridicat în mod abuziv popririle ce fuseseră instituite pe conturile societăților administrate de inculpatul B. C. B., ca urmare a unor debite datorate bugetului de stat, permițându-i-se acestuia să beneficieze, în interes propriu, de sumele de bani aflate sau intrate ulterior în aceste conturi.
Consecința rezultată a fost prejudicierea bugetului general consolidat, prin nerecuperarea nici până în prezent a debitelor restante deși, după momentul ridicării abuzive a popririlor a existat disponibil bănesc pentru executarea silită a creanțelor fiscale.
Pentru „ajutorul” acordat omului de afaceri, inculpatul V. G. a pretins și primit de la acesta, în mai multe tranșe, sumele necuvenite de 5.000 lei, echivalentul a 4.000 de euro în moneda națională și 2.000 lei. În același context, inculpatul C. V., a pretins printr-un intermediar de la inculpatul B. C. B. suma de 10.000 de euro, primind efectiv, prin intermediul aceleiași persoane, o sumă de bani cuprinsă între 1.200 lei și 1.400 lei.
În luna iunie 2011, pe fondul tensionării relațiilor cu cei doi funcționari publici, din cauza pretențiilor materiale exagerate ale acestora, inculpatul B. C. B. a determinat o persoană neidentificată să-i falsifice o ștampilă asemănătoare cu cea folosită de către Administrația Finanțelor Publice a orașului Corabia. În continuare, inculpatul a tehnoredactat integral conținutul unei adrese de ridicare a popririi, i-a dat un număr de înregistrare fictiv, a aplicat ștampila contrafăcută și a falsificat prin imitație semnăturile inculpaților V. G. și C. V.
Acest înscris falsificat a fost depus ulterior de către inculpatul B. C. B. la o unitate bancară, unde funcționarii acesteia, acționând fără vinovăție au dispus ridicarea popririi conturilor bancare, măsură luată de Administrația Finanțelor Publice a orașului Corabia cu privire la un debit de 849.106 lei înregistrat de o firmă controlată de omul de afaceri.

În cauză, Ministerul Finanțelor Publice, prin ANAF – DGRFP Craiova, s-a constituit parte civilă cu suma de 3.643.187 lei, reprezentând daune materiale pentru prejudiciul produs prin săvârșirea infracțiunilor prezentate mai sus.

În cauză, s-au dispus măsuri asiguratorii pentru recuperarea pagubei produse.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Olt, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciul Județean Anticorupție Olt și din partea ofițerilor de poliție judiciară din cadrul I.P.J. Olt.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Cristina-Elena Cânipă

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro