Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

Despre noi – ca oameni, nu ca juriști! (II)


4 decembrie 2015 | Nicolae CÎRSTEA

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Partea I – aici

Curios lucru cum, în familie sau la școală, nu ne pregătește nimeni pentru insucces, pentru a gestiona o nereușită și pentru a depăși momentele dificile provocate de acesta/aceasta. Cu atât mai mult cu cât suntem de acord cu toții că un succes reprezintă o încununare a multor eforturi anterioare și se clădește pe multe nereușite, din care ne-am tras învățămintele atunci pentru a reuși acum.

Când ai avut primul eșec adevărat? Sau, mai bine zis, când ai resimțit prima dată o nereușită la nivel profund? Erai pregătit? Ai știut să gestionezi situația respectivă și să faci din ea un bun resort pentru un posibil succes viitor?

Câți conștientizăm și câți dintre noi suntem pregătiți pentru un insucces previzibil și probabil pentru fiecare dintre noi? Puțini… De regulă, îl constatăm, îl simțim și-l primim în viața noastră când lângă noi nu mai este familia din copilărie, nu mai sunt unchii, mătușile, în general, mediul familial și cel educațional care ar fi atenuat mai demult asemenea situații.

Viața niciunuia dintre noi nu este formată dintr-un șir nesfârșit de succese și reușite. E un truism să constatăm asta.

Și atunci, de ce nu suntem pregătiți să gestionăm un probabil insucces sau o nereușită viitoare? De ce nu suntem obișnuiți să vorbim la fel de vocal și despre insucces, ca și despre succes? De ce ne închidem în noi, de ce suntem triști, de ce nu transmitem, de ce suntem irascibili când experimentăm un eșec?

Răspunsul meu este – pentru că nu suntem pregătiți în acest sens. Pentru că n-am fost crescuți și nu ne-am dezvoltat în sensul asumării, disecării și gestionării unei nereușite.

Mi se pare esențial ca familia, ca mediul educațional să ne pregătească în acest sens. Dacă suntem de acord că nu putem avea numai reușite (pentru care ne pregătim și la care muncim permanent), de ce nu ne pregătim/de ce nu suntem pregătiți în egala măsură pentru gestionarea atât a reușitei, cât și a nereușitei?

Vedem în jurul nostru oameni fără motivație, dezamăgiți, blazați, introvertiți, care au devenit astfel și din cauza insucceselor. Vedem oameni pentru care o nereușită reprezintă ceva insurmontabil. Încercăm, uman și instinctual, să ajutăm, să încurajăm, să alinăm.

Ne pregătesc familia și societatea pentru gestionarea insuccesului așa cum ne pregătesc să fim cei mai buni/să fim primii? Răspunsul bazat pe realitatea vieții pe care o trăim este că nu. Poate fi buna gestionare a unei situații dificile premisa pentru un viitor succes? Răspunsul este da!

Ce este de făcut?

Nicolae Cîrstea

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică