Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Despre noi – ca oameni, nu ca juriști! (II)
04.12.2015 | Nicolae CÎRSTEA

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Partea I – aici

Curios lucru cum, în familie sau la școală, nu ne pregătește nimeni pentru insucces, pentru a gestiona o nereușită și pentru a depăși momentele dificile provocate de acesta/aceasta. Cu atât mai mult cu cât suntem de acord cu toții că un succes reprezintă o încununare a multor eforturi anterioare și se clădește pe multe nereușite, din care ne-am tras învățămintele atunci pentru a reuși acum.

Când ai avut primul eșec adevărat? Sau, mai bine zis, când ai resimțit prima dată o nereușită la nivel profund? Erai pregătit? Ai știut să gestionezi situația respectivă și să faci din ea un bun resort pentru un posibil succes viitor?

Câți conștientizăm și câți dintre noi suntem pregătiți pentru un insucces previzibil și probabil pentru fiecare dintre noi? Puțini… De regulă, îl constatăm, îl simțim și-l primim în viața noastră când lângă noi nu mai este familia din copilărie, nu mai sunt unchii, mătușile, în general, mediul familial și cel educațional care ar fi atenuat mai demult asemenea situații.

Viața niciunuia dintre noi nu este formată dintr-un șir nesfârșit de succese și reușite. E un truism să constatăm asta.

Și atunci, de ce nu suntem pregătiți să gestionăm un probabil insucces sau o nereușită viitoare? De ce nu suntem obișnuiți să vorbim la fel de vocal și despre insucces, ca și despre succes? De ce ne închidem în noi, de ce suntem triști, de ce nu transmitem, de ce suntem irascibili când experimentăm un eșec?

Răspunsul meu este – pentru că nu suntem pregătiți în acest sens. Pentru că n-am fost crescuți și nu ne-am dezvoltat în sensul asumării, disecării și gestionării unei nereușite.

Mi se pare esențial ca familia, ca mediul educațional să ne pregătească în acest sens. Dacă suntem de acord că nu putem avea numai reușite (pentru care ne pregătim și la care muncim permanent), de ce nu ne pregătim/de ce nu suntem pregătiți în egala măsură pentru gestionarea atât a reușitei, cât și a nereușitei?

Vedem în jurul nostru oameni fără motivație, dezamăgiți, blazați, introvertiți, care au devenit astfel și din cauza insucceselor. Vedem oameni pentru care o nereușită reprezintă ceva insurmontabil. Încercăm, uman și instinctual, să ajutăm, să încurajăm, să alinăm.

Ne pregătesc familia și societatea pentru gestionarea insuccesului așa cum ne pregătesc să fim cei mai buni/să fim primii? Răspunsul bazat pe realitatea vieții pe care o trăim este că nu. Poate fi buna gestionare a unei situații dificile premisa pentru un viitor succes? Răspunsul este da!

Ce este de făcut?

Nicolae Cîrstea

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti