« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti
 

Alina Oprea: Consideraţii privind scrisorile de confort
05.12.2015 | Ioan Dumitru APACHIȚEI

JURIDICE - In Law We Trust

Lector univ. dr. Alina Oprea a publicat în Revista Română de Drept Privat nr. 1/2014 articolul intitulat ”Considerații privind scrisorile de confort”.

Autoarea prezintă într-o manieră exhaustivă porblematica impusă de art. 2322 din Noul Cod Civil cu privire la scrisoarea de confort instituție care își are originile în practica comerțului internațional. În cuprinsul articolului se face frecvent referire la exemplul scrisorii de confort încheiate între filială și societatea-mamă.

Calificarea scrisorii de confort drept un simplu angajament de onoare este considerata a nu fi de actualitate întrucât ar fi propice să afecteze securitatea juridică și interesele creditorilor care de bună-credință s-au bazat pe garanția emitentului. Obținerea despagubirii de la emitent este condiționată de dovedirea prejudiciului suferit, ceea ce este dificil, după cum consideră autoarea.

S-a avut în vedere și o firească comparare a scrisorii de confort cu fideiusiunea, scrisoarea de garanție și promisiunea faptei altuia. Diferențele au constat în obligația de plată doar în cazul fideiusiunii, fie într-un conținut și obiect diferit în cazul scrisorii de garanție, fie în faptul promis în cazul promisiunii faptei altuia, elemente ce fac diferențierea față de caracteristicile scrisorii de confort. În finalul articolului se face mențiune cu privire la scrisoarea de confort ca și alternativă la fideiusiune.

Ca și efect principal al scrisorii de confort, este avut în vedere de autoare acela al sporirii convingerii beneficiarului că debitorul își va executa obligația. În caz contrar putând fi obligat numai la plata de daune-interese sub condiția dovedirii prejudiciului suferit. În acest din urmă caz se are în vedere și existența dreptului de regres împotriva debitorului pe temei contractual, al gestiunii de afaceri, al unei subrogații convenționale emitentul sau al unei cesiuni de creanță a beneficiarului către emitent.

În final, autoarea concluzionează faptul că scrisoarea de confort reprezintă un transfer de riscuri probabile a se produce până la obținerea rezultatului final, transfer de riscuri ce reprezintă totodată un instrument de garanție satisfăcător creditorilor.

Ioan Dumitru Apachiței

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.