Secţiuni » Arii de practică » Business » Afaceri transfrontaliere
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti

Alina Oprea: Consideraţii privind scrisorile de confort


5 decembrie 2015 | Ioan Dumitru APACHIȚEI
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Lector univ. dr. Alina Oprea a publicat în Revista Română de Drept Privat nr. 1/2014 articolul intitulat ”Considerații privind scrisorile de confort”.

Autoarea prezintă într-o manieră exhaustivă porblematica impusă de art. 2322 din Noul Cod Civil cu privire la scrisoarea de confort instituție care își are originile în practica comerțului internațional. În cuprinsul articolului se face frecvent referire la exemplul scrisorii de confort încheiate între filială și societatea-mamă.

Calificarea scrisorii de confort drept un simplu angajament de onoare este considerata a nu fi de actualitate întrucât ar fi propice să afecteze securitatea juridică și interesele creditorilor care de bună-credință s-au bazat pe garanția emitentului. Obținerea despagubirii de la emitent este condiționată de dovedirea prejudiciului suferit, ceea ce este dificil, după cum consideră autoarea.

S-a avut în vedere și o firească comparare a scrisorii de confort cu fideiusiunea, scrisoarea de garanție și promisiunea faptei altuia. Diferențele au constat în obligația de plată doar în cazul fideiusiunii, fie într-un conținut și obiect diferit în cazul scrisorii de garanție, fie în faptul promis în cazul promisiunii faptei altuia, elemente ce fac diferențierea față de caracteristicile scrisorii de confort. În finalul articolului se face mențiune cu privire la scrisoarea de confort ca și alternativă la fideiusiune.

Ca și efect principal al scrisorii de confort, este avut în vedere de autoare acela al sporirii convingerii beneficiarului că debitorul își va executa obligația. În caz contrar putând fi obligat numai la plata de daune-interese sub condiția dovedirii prejudiciului suferit. În acest din urmă caz se are în vedere și existența dreptului de regres împotriva debitorului pe temei contractual, al gestiunii de afaceri, al unei subrogații convenționale emitentul sau al unei cesiuni de creanță a beneficiarului către emitent.

În final, autoarea concluzionează faptul că scrisoarea de confort reprezintă un transfer de riscuri probabile a se produce până la obținerea rezultatului final, transfer de riscuri ce reprezintă totodată un instrument de garanție satisfăcător creditorilor.

Ioan Dumitru Apachiței

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro