Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

Sebastian V. Bodu: Elemente de validitate ale contractului de societate


10.12.2015 | Cosmina SIMA
Secţiuni: Corporate, Drept civil, Drept comercial, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Sebastian V. Bodu a publicat în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 1/2014 articolul intitulat „Elemente de validitate ale contractului de societate”.

În cadrul acestui articol autorul abordează, într-un mod structurat și coerent, elementele de validitate ale contractului de societate, analizându-le pe fiecare separat, atât din perspectiva dreptului intern, cât și luând în considerare dreptul comparat, în special pe cel anglo-saxon.

Prima problemă abordată este capacitatea. Așa cum prevede art. 6 alin. (2) din Legea societăților, fondatorii nu pot fi persoane incapabile. Incapacitatea poate fi atât de drept comun, cât și prevăzută în legi speciale. Autorul ține să sublinieze că incapabilii nu pot participa la încheierea actului constitutiv, însă ei pot fi asociați într-o societate constituită deja în mod legal. În cazul instituțiilor financiare, legislația specială prevede anumite limitări imperative pentru a diminua riscul de expunere la participație. Cât despre raporturile juridice cu element de extraneitate, capacitatea asociatului persoană fizică sau juridică străină este cârmuită de legea națională a asociatului.

O a doua problemă pusă în discuție este aceea a consimțământului, care reprezintă intenția fondatorilor de a se asocia în cadrul unei societăți, încheind în acest sens un contract de societate. Viciile de consimțământ ce pot apărea sunt eroarea (privind natura actului, identitatea obiectului, natura aportului etc.) și dolul, care trebuie să vină întotdeauna din partea unui alt fondator sau de la un reprezentant al societății. În toate cazurile, sancțiunea nu este reprezentată de nulitatea contractului, deoarece s-a ales protecția intereselor terților de bună-credință cu care societatea a contractat. Pentru cel afectat de viciul de consimțământ va opera nulitatea relativă, el fiind singurul în măsură să o invoce în termen de 1 an de la data înmatriculării societății.

În privința obiectului, acesta este reprezentat de asocierea în forma aleasă de părți pentru a derula o anumită activitate cu scop lucrativ. Obiectul contractului de societate absoarbe obiectul de activitate, care trebuie să se regăsească în lista activităților din economia națională cuprinse în CAEN, pentru a exista certitudinea că acel obiect este moral și licit. Autorul evidențiază că legalitatea și moralitatea obiectului se apreciază în funcție de legislația și cutumele statului unde se cere înmatricularea, indiferent dacă statul în care societatea își va desfășura activitatea consideră acel obiect moral și licit sau nu.

Ultimul, dar și cel mai controversat element al contractului de societate este reprezentat de cauză, aceasta din urmă având o particularitate distinctă, affectio societatis. Cauza, constituind motivul pentru care se încheie actul, se întrepătrunde, până la un anumit punct, cu consimțământul. În opinia autorului, affectio societatis nu se suprapune cu consimțământul. Aducând în discuție mai multe teorii, el opinează că affectio societatis reprezintă voința asociatului unic, a fondatorilor sau a oricărui asociat ulterior de a participa prin aportul adus, alături de ceilalți, atât la împărțirea profitului, cât și la suportarea pierderii rezultate din activitatea statutară a societății.

În concluzie, prin acest articol autorul caută să analizeze elementele de validitate ale contractului de societate, în opinia sa affectio societatis reprezentând un element particular al cauzei, cu un sens ușor diferit de cel dat de doctrina românească și străină, precum și de jurisprudență, viziunea sa fiind susținută de argumente bine conturate.

Cosmina Sima

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti