Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 
Noutăţi legislative
 
Print Friendly, PDF & Email

Regulament european ref. ameliorarea securitatii aprovizionarii cu gaze naturale
19.07.2009 | JURIDICE.ro


Comunicat Comisia Europeana: 

„Joi, 16 iulie 2009, Comisia Europeana a adoptat un nou regulament pentru ameliorarea securitatii aprovizionarii cu gaze in cadrul pietei interne a gazelor naturale. Regulamentul propus ar consolida sistemul existent de securitate a aprovizionarii cu gaze din Uniunea Europeana, garantand ca toate statele membre si actorii de pe pietele gazelor naturale ale acestora adopta cu anticipatie masuri eficace de prevenire si de atenuare a consecintelor unei eventuale intreruperi a aprovizionarii cu gaze naturale. De asemenea, regulamentul ar institui mecanisme pentru a permite statelor membre sa colaboreze in scopul de a face fata in mod eficace oricaror intreruperi grave ale aprovizionarii cu gaze care ar putea aparea.

Presedintele Comisiei, José Manuel Barroso, a declarat: „Cresterea securitatii energetice va fi una dintre prioritatile principale ale anilor urmatori. Trebuie sa facem eforturi pentru a obtine cele mai bune rezultate, dar sa ne asiguram ca suntem pregatiti pentru ce este mai rau. Europa trebuie sa invete din lectiile crizelor trecute si sa se asigure ca cetatenii europeni nu vor mai fi lasati sa sufere de frig fara a avea vreo vina. Aceasta propunere a Comisiei ar obliga statele membre sa fie pregatite si sa coopereze in cazul unor intreruperi viitoare ale aprovizionarii cu gaze naturale.”

Comisarul pentru energie Andris Piebalgs a invitat Consiliul si Parlamentul European sa adopte rapid propunerea. „Instrumentele de care dispunem, in acest moment, pentru a face fata urgentelor din sectorul gazelor s-au dovedit deja de catva timp a fi insuficiente. Disputa pe tema gazelor dintre Rusia si Ucraina din ianuarie 2009 ne-a confirmat temerile. Toate statele membre recunosc ca avem nevoie de standarde comune pentru securitatea aprovizionarii cu gaze naturale a intregii UE. Si acestea sunt standardele pe care le propunem astazi” a declarat comisarul Piebalgs. 

Noul regulament solicita statelor membre sa fie pe deplin pregatite in cazul unei intreruperi a aprovizionarii, prin intermediul unor planuri de urgenta clare si eficace care sa implice toate partile interesate si sa incorporeze in totalitate dimensiunea comunitara a unei intreruperi grave. Planurile se vor baza pe evaluarea adecvata a riscurilor.

Regulamentul propus privind securitatea aprovizionarii cu gaze ar furniza un indicator comun pentru definirea intreruperii grave a aprovizionarii cu gaze. Acesta este cunoscut sub numele de N-1 si corespunde inchiderii unei infrastructuri majore de aprovizionare sau a unei structuri echivalente (de exemplu o conducta pentru import sau o instalatie de productie). Regulamentul ar impune statelor membre sa creeze o autoritate competenta care sa fie responsabila cu monitorizarea evolutiei aprovizionarii cu gaze naturale, evaluarea riscurilor care planeaza asupra aprovizionarii, instituirea unor planuri de actiune preventiva si elaborarea unor planuri de urgenta. De asemenea, el ar impune statelor membre o colaborare stransa in cazul unei crize, inclusiv prin intermediul unui Grup de coordonare pentru gaz mai consolidat si prin accesul comun la informatii si date fiabile relative la aprovizionare.

Regulamentul propus ar permite tuturor consumatorilor din UE sa beneficieze de niveluri ridicate de securitate a aprovizionarii cu gaze. Acesta ar ameliora cadrul pentru investitii in noi interconexiuni transfrontaliere, noi coridoare pentru import, capacitati de inversare a fluxului de gaze si instalatii de stocare, care sunt sprijinite si de Planul european de redresare economica. Regulamentul confirma interdependenta sporita a surselor de aprovizionare cu gaze in cadrul unei piete europene unice a gazelor naturale si ofera UE o baza solida pentru a-si apara interesele intr-un mod mai eficace in relatiile sale cu furnizorii externi de gaze. 

Regulamentul propus a fost elaborat in stransa colaborare cu statele membre si sectorul gazelor naturale, inclusiv cu Grupul de coordonare pentru gaz. El raspunde unei cereri specifice a Consiliului European, Parlamentului European si Consiliului Energie, care, la 19 februarie 2009, au solicitat comisarului pentru energie sa pregateasca imediat un nou instrument pentru ameliorarea capacitatii de reactie a UE in cazul unei urgente in sectorul gazelor naturale, care sa inlocuiasca Directiva privind securitatea aprovizionarii cu gaze din 2004.

Uniunea Europeana este un consumator important de gaze naturale, iar criza gazelor din ianuarie 2009 a scos in evidenta slabiciunile mecanismului actual de gestionare a intreruperilor aprovizionarii. Gazele naturale constituie, pentru moment, mai mult de un sfert din aprovizionarea cu energie a UE. Mai mult de jumatate din aceste gaze naturale provin din surse externe, iar pana in 2020 este probabil ca mai mult de 80% din gazele naturale ale UE sa fie importate. Unele state membre depind deja in totalitate de importul de gaze.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate