BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Competența materială a instanței, în raport de valoarea obiectului pricinii

08.12.2015 | Corina CIOROABĂ
Abonare newsletter

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că valoarea obiectului pricinii, în raport de care se stabileşte competenţa materială a instanţei poate fi determinată numai în faţa primei instanţe de fond, în primul ciclu procesual, nemaiputând să formeze obiect de dispută în căile de atac, pentru a evita prelungirea cursului procesului determinată de fluctuaţia valorii obiectului pricinii pe parcursul soluţionării cauzei. În speță, Înalta Curte a reținut că, aducând în discuţie din oficiu necompetenţa materială a tribunalului ca primă instanţă, în raport de valoarea obiectului cauzei astfel cum a fost identificată prin raportul de expertiză, în ce-al doilea ciclu procesual şi anulând sentinţa apelată, pentru a trimite cauza spre rejudecare la judecătorie, instanța de apel a făcut o greşită aplicare a dispozițiilor art. 181 C.proc.civ. (art. 106 NCPC), fapt ce a determină admiterea recursului, casarea deciziei recurate și trimiterea cauzei, pentru judecarea apelului, aceleiaşi curţi de apel. (Decizia nr. 119 din 16 ianuarie 2015 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect actiune în revendicare)

Corina Cioroabă

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week