
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că valoarea obiectului pricinii, în raport de care se stabileşte competenţa materială a instanţei poate fi determinată numai în faţa primei instanţe de fond, în primul ciclu procesual, nemaiputând să formeze obiect de dispută în căile de atac, pentru a evita prelungirea cursului procesului determinată de fluctuaţia valorii obiectului pricinii pe parcursul soluţionării cauzei. În speță, Înalta Curte a reținut că, aducând în discuţie din oficiu necompetenţa materială a tribunalului ca primă instanţă, în raport de valoarea obiectului cauzei astfel cum a fost identificată prin raportul de expertiză, în ce-al doilea ciclu procesual şi anulând sentinţa apelată, pentru a trimite cauza spre rejudecare la judecătorie, instanța de apel a făcut o greşită aplicare a dispozițiilor art. 181 C.proc.civ. (art. 106 NCPC), fapt ce a determină admiterea recursului, casarea deciziei recurate și trimiterea cauzei, pentru judecarea apelului, aceleiaşi curţi de apel. (Decizia nr. 119 din 16 ianuarie 2015 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect actiune în revendicare)
Aflaţi mai mult despre al doilea ciclu procesual, apel, Corina CIOROABĂ, excepţia necompetenţei materiale, ICCJ, valoarea obiectului priciniiJURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.