Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 
Noutăţi legislative
 
Print Friendly, PDF & Email

Noi reglementari cu privire la activitatea electronica notariala
20.07.2009 | JURIDICE.ro


In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 487, din 14 iulie 2009 a fost publicat Ordinul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale nr. 500/2009 privind Normele tehnice si metodologice pentru aplicarea Legii nr. 589/2004 privind regimul juridic al activitatii electronice notariale („Normele de aplicare ale Legii nr. 589/2004”).

Actele notariale in forma electronica instrumentate de notarul public trebuie sa indeplineasca, sub sanctiunea nulitatii absolute, urmatoarele conditii: 

a) sa fie efectuate in forma electronica; 
b) sa fie semnate cu semnatura electronica extinsa a notarului public, bazata pe un certificat calificat, eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat;
c) sa indeplineasca conditiile de fond prevazute de lege privind operatiunea juridica pe care o consemneaza. 

Actele pot fi indeplinite in forma electronica sunt urmatoarele:
a) legalizarea copiilor electronice de pe documentele originale; 
b) darea de data certa prin marcare temporala a documentelor ce indeplinesc conditiile legale si atestarea locului unde s-au incheiat acestea; 
c) primirea si pastrarea in arhiva electronica a documentelor; 
d) legalizarea traducerilor in forma electronica; 
e) eliberarea de duplicate; 
f) alte operatiuni prevazute de lege. 

Actele notariale in forma electronica pot fi instrumentate de notarii publici numai dupa obtinerea unei autorizatii din partea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale care este autoritatea de reglementare si supraveghere speciala in domeniul activitatii electronice notariale.

In cadrul activitatii electronice notariale se utilizeaza certificate calificate, eliberate de furnizorii de servicii de certificare care functioneaza in baza Legii nr. 455/2001, acreditati de autoritatea de reglementare si supraveghere si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, precum si servicii de marcare temporala, furnizate conform Legii nr. 451/2004 privind marca temporala.

Certificatul calificat utilizat de notarul public in activitatea electronica notariala va contine mentiunea ca acesta a fost eliberat in scopul prestarii activitatii notariale.

Certificatul calificat emis notarului public va contine urmatoarele informatii:
a) denumirea biroului notarial in cadrul caruia notarul public isi desfasoara activitatea;
b) sediul biroului notarial, dupa cum aceste informatii sunt precizate in certificatul eliberat de curtea de apel in circumscriptia careia notarul public isi desfasoara activitatea.

Autorizatia privind activitatea electronica notariala se emite pentru o perioada de 3 ani, cu revizuirea anuala a unora dintre conditiile de autorizare. Autorizatia va fi expusa intr-un loc vizibil in incinta biroului notarial.

In conformitate cu prevederile Normelor de aplicare a Legii nr. 589/2009, pentru verificarea semnatarilor care solicita incheierea actelor notariale in forma electronica, notarul public trebuie sa verifice cel putin urmatoarele:
a) semnatura electronica extinsa a solicitantului se bazeaza pe un certificat calificat valabil, nerevocat si nesuspendat de catre furnizorul de servicii de certificare care l-a eliberat;
b) certificatul semnatarului nu a fost eliberat pe baza unui pseudonim;
c) data si ora semnarii documentului de catre solicitant sunt afisate corect si sunt credibile.

Registrul notarilor publici autorizati sa efectueze acte notariale in forma electronica public si se actualizeaza permanent de catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Pentru Juridice.ro, Iuliana Leon
avocat senior coordonator
RATIU & RATIU

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate