BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Construcţii
CărţiProfesionişti
Print Friendly, PDF & Email

Modificari privind autorizarea executarii constructiilor

20.07.2009 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 493 din 16 iulie 2009 a fost publicata Legea nr. 261/2009 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 214/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.

Se precizeaza expres ca procedura de autorizare a executarii lucrarilor de constructii incepe odata cu depunerea cererii pentru emiterea certificatului de urbanism in scopul obtinerii, ca act final, a autorizatiei de construire si se enumera etapele care compun aceasta procedura.

Se pot emite autorizatii de construire si fara documentatii de amenajare a teritoriului si de urbanism aprobate si pentru:

– lucrari de supraetajare a cladirilor cu inca un nivel, o singura data, in suprafata de maximum 20% din suprafata construita desfasurata a cladirilor, cu conditia situarii acestora in afara zonelor construite protejate sau a zonelor de protectie a monumentelor, dupa caz

– lucrari de extindere a cladirilor sociale, de invatamant, de sanatate, de cultura si administrative apartinand domeniului public si privat al statului si unitatilor administrativ-teritoriale, daca extinderea se incadreaza in prevederile regulamentului local de urbanism aferent planului urbanistic general – PUG sau planului urbanistic zonal – PUZ, aprobat, in vigoare

– schimbarea folosintei constructiilor existente, daca noua folosinta corespunde prevederilor regulamentului local de urbanism aferent planului urbanistic general – PUG sau planului urbanistic zonal – PUZ, aprobat, in vigoare.

Pentru anumite categorii de constructii, cum ar fi imprejmuiri si mobilier urban, amenajari de spatii verzi, parcuri, locuri de joaca si agrement, piete si alte lucrari de amenajare a spatiilor publice, organizarea de tabere de corturi, casute sau de rulote etc, autorizatia de construire se va emite in baza documentatiilor tehnice cu continut simplificat.

Se executa fara autorizatie de construire lucrarile de compartimentare provizorie nestructurala.

Se incrimineaza o noua fapta – refuzul emiterii certificatului de urbanism – care se va pedepsi cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, intocmai ca celelalte fapte incriminate prin aceeasi lege.

Vor putea fi desfiintate pe cale administrativa, fara sesizarea instantelor judecatoresti, nu numai constructiile executate fara autorizatie de construire pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al statului, ci si constructiile, lucrarile si amenajarile cu caracter provizoriu executate pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor.

Plangerea impotriva procesului-verbal de de constatare si sanctionare a contraventiei nu suspenda masura desfiintarii lucrarilor de constructii executate fara autorizatie pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al judetelor, municipiilor, oraselor sau comunelor ori a constructiilor, lucrarilor si amenajarilor cu caracter provizoriu executate pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al judetelor, municipiilor, oraselor ori comunelor al caror termen prevazut prin autorizatie este expirat.

Se modifica si continutul-cadru al documentatiei tehnice D.T. pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii, cuprins in anexa nr. 1 la lege.

Pentru Juridice.ro, SNSA

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week