Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar

UNJR solicită CSAT să îi comunice hotărârile care implică serviciile secrete în justiție


9 decembrie 2015 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Uniunea Națională a Judecătorilor din România a dat publicității marți, 8 decembrie 2015, următorul comunicat:

”Uniunea Judecătorilor solicită CSAT să îi comunice hotărârile care implică serviciile secrete în justiție

Uniunea Națională a Judecătorilor din România a solicitat Consiliului Suprem de Apărare a Țării să îi comunice toate hotărârile care privesc relația dintre serviciile secrete ale statului cu justiția. Solicitarea a fost făcută pe data de 8 decembrie 2015 în baza legii privind accesul la informațiile publice.

În concret, UNJR a solicitat numărul total al hotărârilor CSAT „referitoare la relația dintre serviciile secrete ale statului, în special cele ale Serviciului Român de Informații, cu justiția, precum și atribuțiile acestor servicii în domeniul combaterii infractionalității, inclusiv în ceea ce privește combaterea corupției și lupta împotriva crimei organizate”.

S-a mai cerut, de asemenea, numărul și data adoptării acestor hotărâri, obiectul concret al acestora și gradul de secretizare.

Nu în ultimul rând, s-a cerut CSAT „copie in extenso după toate hotărârile amintite care nu sunt clasificate”.

Cererea formulată de UNJR vine în continuarea demersurilor începute de judecători pentru clarificarea relației dintre justiție și servicii secrete, demers ce a fost totalmente ignorat de instituțiile ce aveau atribuții în acest sens.

Astfel, pe data de 3 iunie 2015, UNJR a solicitat domnului președinte Klaus Iohannis convocarea CSAT și verificarea tuturor hotărârilor emise de CSAT prin care au fost acordate noi competențe pentru serviciile secrete în combaterea criminalității și au fost reglementate moduri de cooperare a acestor servicii cu organele de cercetare penală.

De asemenea, UNJR a cerut atunci verificarea compatibilității acestor hotărâri cu actele normative având o forță juridică superioară, respectiv tratatele internaționale privind drepturile omului, Constituția României, Legea 14/1992 privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații precum și revocarea acelor hotărâri care ar depăși limitele prevăzute de lege.

Până la această dată UNJR nu a primit un răspuns de la instituția sesizată pe data de 3 iunie.

„Problema nu este că există o colaborare instituțională între serviciile secrete și justiție, ci faptul că documentele care reglementează aceasta relație nu sunt publice”, a spus Dana Girbovan, președinte UNJR.

O justiție indepedentă nu este compatibilă cu reglementarea activității sale, direct sau indirect, prin acte normative ce nu sunt publice.

„Toate legile, regulamentele, protocoalele ce vizează administrarea justiției trebuie să fie accesibile publicului”, a afirmat și MEDEL, organizație europeană a judecătorilor.

„Clarificarea raporturilor ce guvernează relația dintre justițe și acțiunea serviciilor secrete este un imperativ absolut pentru garantarea dreptului fiecărui cetățean că are acces la o justiție independentă și parte de un proces echitabil”, a concluzionat judecător Girbovan.

Uniunea Națională a Judecătorilor din România va acționa în continuare pentru transparentizarea acestor hotărâri care reglementează relația dintre serviciile secrete și justiție.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii