UNJR solicită CSAT să îi comunice hotărârile care implică serviciile secrete în justiție
9 decembrie 2015 | JURIDICE.ro
Uniunea Națională a Judecătorilor din România a dat publicității marți, 8 decembrie 2015, următorul comunicat:
”Uniunea Judecătorilor solicită CSAT să îi comunice hotărârile care implică serviciile secrete în justiție
Uniunea Națională a Judecătorilor din România a solicitat Consiliului Suprem de Apărare a Țării să îi comunice toate hotărârile care privesc relația dintre serviciile secrete ale statului cu justiția. Solicitarea a fost făcută pe data de 8 decembrie 2015 în baza legii privind accesul la informațiile publice.
În concret, UNJR a solicitat numărul total al hotărârilor CSAT „referitoare la relația dintre serviciile secrete ale statului, în special cele ale Serviciului Român de Informații, cu justiția, precum și atribuțiile acestor servicii în domeniul combaterii infractionalității, inclusiv în ceea ce privește combaterea corupției și lupta împotriva crimei organizate”.
S-a mai cerut, de asemenea, numărul și data adoptării acestor hotărâri, obiectul concret al acestora și gradul de secretizare.
Nu în ultimul rând, s-a cerut CSAT „copie in extenso după toate hotărârile amintite care nu sunt clasificate”.
Cererea formulată de UNJR vine în continuarea demersurilor începute de judecători pentru clarificarea relației dintre justiție și servicii secrete, demers ce a fost totalmente ignorat de instituțiile ce aveau atribuții în acest sens.
Astfel, pe data de 3 iunie 2015, UNJR a solicitat domnului președinte Klaus Iohannis convocarea CSAT și verificarea tuturor hotărârilor emise de CSAT prin care au fost acordate noi competențe pentru serviciile secrete în combaterea criminalității și au fost reglementate moduri de cooperare a acestor servicii cu organele de cercetare penală.
De asemenea, UNJR a cerut atunci verificarea compatibilității acestor hotărâri cu actele normative având o forță juridică superioară, respectiv tratatele internaționale privind drepturile omului, Constituția României, Legea 14/1992 privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații precum și revocarea acelor hotărâri care ar depăși limitele prevăzute de lege.
Până la această dată UNJR nu a primit un răspuns de la instituția sesizată pe data de 3 iunie.
„Problema nu este că există o colaborare instituțională între serviciile secrete și justiție, ci faptul că documentele care reglementează aceasta relație nu sunt publice”, a spus Dana Girbovan, președinte UNJR.
O justiție indepedentă nu este compatibilă cu reglementarea activității sale, direct sau indirect, prin acte normative ce nu sunt publice.
„Toate legile, regulamentele, protocoalele ce vizează administrarea justiției trebuie să fie accesibile publicului”, a afirmat și MEDEL, organizație europeană a judecătorilor.
„Clarificarea raporturilor ce guvernează relația dintre justițe și acțiunea serviciilor secrete este un imperativ absolut pentru garantarea dreptului fiecărui cetățean că are acces la o justiție independentă și parte de un proces echitabil”, a concluzionat judecător Girbovan.
Uniunea Națională a Judecătorilor din România va acționa în continuare pentru transparentizarea acestor hotărâri care reglementează relația dintre serviciile secrete și justiție.”
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro