JURIDICE SELECTED
 
Print Friendly, PDF & Email

Ministerul Justiției câștigă procesul cu ”UNBR-Bota”
09.12.2015 | Florin RADU


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

La data de 24 octombrie 2013, autointitulata “Uniunea Naţională a Barourilor din Romînia”, prin preşedinte Bota Pompiliu, a sesizat Curtea de Apel Bucureşti – secţia de contencios admintrativ şi fiscal, solicitand obligarea pârâţilor Minsterul Justiţiei şi Onaca Viviana (Director al Direcţiei Drept internaţional şi cooperare judiciară din cadrul Ministerului justiţiei), să soluţioneze cererea înregistrată sub nr. 71541 din data de 6 august 2013 şi să constate refuzul nejustificat de soluţionare a acesteia.

Prin sentinţa nr. 604 din data de 21 februarie 2014 [1], instanţa admite cererea de chemare în judecată, aşa cum a fost formulată.

În esenţă, pentru a pronunţa această soluţie, instanţa de fond a reţinut următoarele aspecte.

Minsterul Justiţiei – Direcţia Drept internaţional şi cooperare judiciară a emis un comunicat (nr. 33860 din 7 mai 2013) către ordinul Avocaţilor din Tivoli – Italia, în care  arătat faptul că UNBR – structura Bota nu a fost înfiinţată în mod legal şi că nu este recunoscută în mod oficial.

Petenta “UNBR – Bota” a solicitat Ministerului Justiţiei revocarea acestui act, precum şi comunicarea tuturor înscrisurilor pe baza cărora ministerul a apreciat că “UNBR – Bota” nu este recunoscută oficial, dar şi înscrisurile din care reiese faptul că Uniunea Naţională a Barourilor din România cu sediul în Splaiul Independenţei, nr. 5 – Bucureşti funcţionează legal.

Instanţa de fond a apreciat că Ministerul Jstiţiei nu a răspuns petentei în mod corespunzător, potrivit legii, aspect care a reclamat admiterea cererii de chemare în judecată.

Împotriva sentinţei sus-amintite, Ministerul Justiţiei a formulat recurs, care a fost soluţionat de Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţie la data de 16 noiembrie 2015, în sensul admiterii recursului, casării sentinţei atacate, iar în rejudecare, a respingerii cererii de chemare în judecată, ca nefondată [2].

Decizia instanţei supreme, cu nr. 3506 din data de 16 noiembrie 2015, este definitivă, însă nu a fost motivată până la acest moment.


[1] Publicată aici.
[2] Detalii aici.

________________________________________________________________________________

Av. Florin Radu
Consilier, Baroul Hunedoara

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate