Secţiuni » Selected
Selected
Comunicate profesionişti

Ministerul Justiției câștigă procesul cu ”UNBR-Bota”
09.12.2015 | Florin RADU

JURIDICE - In Law We Trust

La data de 24 octombrie 2013, autointitulata “Uniunea Naţională a Barourilor din Romînia”, prin preşedinte Bota Pompiliu, a sesizat Curtea de Apel Bucureşti – secţia de contencios admintrativ şi fiscal, solicitand obligarea pârâţilor Minsterul Justiţiei şi Onaca Viviana (Director al Direcţiei Drept internaţional şi cooperare judiciară din cadrul Ministerului justiţiei), să soluţioneze cererea înregistrată sub nr. 71541 din data de 6 august 2013 şi să constate refuzul nejustificat de soluţionare a acesteia.

Prin sentinţa nr. 604 din data de 21 februarie 2014 [1], instanţa admite cererea de chemare în judecată, aşa cum a fost formulată.

În esenţă, pentru a pronunţa această soluţie, instanţa de fond a reţinut următoarele aspecte.

Minsterul Justiţiei – Direcţia Drept internaţional şi cooperare judiciară a emis un comunicat (nr. 33860 din 7 mai 2013) către ordinul Avocaţilor din Tivoli – Italia, în care  arătat faptul că UNBR – structura Bota nu a fost înfiinţată în mod legal şi că nu este recunoscută în mod oficial.

Petenta “UNBR – Bota” a solicitat Ministerului Justiţiei revocarea acestui act, precum şi comunicarea tuturor înscrisurilor pe baza cărora ministerul a apreciat că “UNBR – Bota” nu este recunoscută oficial, dar şi înscrisurile din care reiese faptul că Uniunea Naţională a Barourilor din România cu sediul în Splaiul Independenţei, nr. 5 – Bucureşti funcţionează legal.

Instanţa de fond a apreciat că Ministerul Jstiţiei nu a răspuns petentei în mod corespunzător, potrivit legii, aspect care a reclamat admiterea cererii de chemare în judecată.

Împotriva sentinţei sus-amintite, Ministerul Justiţiei a formulat recurs, care a fost soluţionat de Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţie la data de 16 noiembrie 2015, în sensul admiterii recursului, casării sentinţei atacate, iar în rejudecare, a respingerii cererii de chemare în judecată, ca nefondată [2].

Decizia instanţei supreme, cu nr. 3506 din data de 16 noiembrie 2015, este definitivă, însă nu a fost motivată până la acest moment.


[1] Publicată aici.
[2] Detalii aici.

________________________________________________________________________________

Av. Florin Radu
Consilier, Baroul Hunedoara

Secţiuni: Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO