Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Ziua Internațională Anticorupție
09.12.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Parchetul de pe lângă Înașta a dat publicității miercuri, 9 decembrie 2015, un comunicat cu privire la Ziua Internațională Anticorupție.

Ziua de 9 decembrie a fost declarată drept Ziua Internațională Anticorupție prin Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției, document ratificat şi de România.

Prin activitatea sa zilnică, DNA îşi îndeplineşte rolul pentru care a fost creată şi anume acela al combaterii corupţiei la nivel înalt.

DNA a obţinut rezultate semnificative în circumstanţe dificile în ultimii 10 ani: peste 8.000 de persoane trimise în judecată şi aproape 5.000 condamnate definitiv, fără a menţiona procesele care încă se află în desfăşurare sau dosarele nou constituite. Între cei pedepsiţi pentru fapte de corupţie figurează numeroşi demnitari de rang înalt, ceea ce arată că principiul „nimeni nu este mai presus de lege” devine realitate în România.

Combaterea corupţiei răspunde unui interes major al societăţii pe care cetăţenii îl înţeleg şi îl asumă tot mai mult în ultima perioadă.

Investigaţiile desfăşurate de DNA au expus scheme, practici şi mecanisme de drenare a resurselor statului în beneficiul unei categorii restrânse de privilegiaţi şi în detrimentul majorităţii populaţiei.

Anchetele de mare corupţie s-au finalizat cu stabilirea vinovăţiei a 90 % dintre persoanele trimise în judecată. Această realitate arată că investigaţiile respectă legalitatea şi se bazează pe probe valide, ceea ce a dus la un important spor de încredere publică în activitatea procurorilor DNA, dar şi în actul de justiţie în general.

Numărul tot mai mare de sesizări înregistrate de la persoanele fizice sau juridice, in ultimii doi ani la DNA arată că tot mai mulţi oameni înţeleg efectele nocive ale corupţiei şi refuză să mai tolereze practicile ilegale de care se lovesc .

În anul 2015, numărul sesizărilor de la cetăţeni şi peroane juridice a fost cu 40 % mai mare decât anul trecut, iar anul 2014 a crescut cu 75 % faţă de anul precedent.

Caracterul incisiv al anchetelor la nivel înalt ale DNA a provocat reacţii din partea celor vizaţi care deţin putere, influenţă şi notorietate. Tentative de a limita eficiența instituţiei, de a reduce drastic instrumentele legale de care dispun procurorii sau chiar de a bloca anchetele au eșuat şi datorită susţinerii din partea societății civile care a exprimat interesul publicului.

Tot interesul publicului este acela care a plasat dezbaterea despre corupţie ca prioritate pe agenda publică. Sprijinul unei majorităţi importante a populaţiei, provenit din încredere şi speranţă, reprezintă un context adecvat pentru realizarea unei schimbări profunde de mentalitate care să pună preţ pe corectitudine, merite şi respectarea legii.

Atâta vreme cât independența procurorilor şi stabilitatea instituţională a DNA se vor menţine, instituţia îşi va continua activitatea în mod corect şi profesionist, pentru asigurarea unui act de justiție corect, echilibrat, fără partizanat, în beneficiul statului de drept și cetățeanului român.

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO