Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

TUE. FC Barcelona nu poate înregistra ca marcă comunitară conturul ecusonului său
10.12.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Dreptul proprietatii intelectuale, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Cauza T-615/14: Marca solicitată nu permite consumatorilor să identifice originea comercială a produselor și a serviciilor vizate prin cererea de înregistrare.

În aprilie 2013, Fútbol Club Barcelona (Fotbal Club Barcelona) a solicitat Oficiului pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (OAPI) să înregistreze ca marcă comunitară un semn figurativ constând în forma ecusonului său, printre altele pentru produse din hârtie, articole de îmbrăcăminte și activități sportive.

În mai 2014, OAPI a respins cererea de înregistrare pentru motivul că semnul în discuție nu este susceptibil să atragă atenția consumatorilor asupra originii comerciale a produselor și a serviciilor vizate prin cerere.

Fotbal Club Barcelona a introdus o acțiune în fața Tribunalului Uniunii Europene împotriva deciziei OAPI.

În hotărârea de astăzi, Tribunalul confirmă faptul că niciuna dintre caracteristicile semnului în cauză nu conține vreun element frapant care ar putea atrage atenția consumatorilor. Astfel, marca solicitată ar fi percepută mai degrabă de către consumatori ca o formă simplă și nu le-ar permite să distingă produsele sau serviciile deținătorului său de cele ale altor întreprinderi. Tribunalul subliniază totodată că ecusoanele sunt utilizate în mod curent în comerț în scopuri pur decorative, fără să îndeplinească funcția de marcă.

În consecință, semnul în discuție nu dispune de caracterul distinctiv impus de Regulamentul privind marca comunitară în vederea înregistrării sale. Tribunalul arată totodată că Fotbal Club Barcelona nu a reușit să demonstreze că acest semn ar fi dobândit un caracter distinctiv prin utilizare.

În aceste împrejurări, Tribunalul respinge în întregime acțiunea formulată de Fotbal Club Barcelona.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti