Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Oliviu Puie: Aspecte privitoare la acțiunile în rectificarea înscrierilor din cartea funciară și la practica judiciară în materia soluționării litigiilor privitoare la acestea, în contextul noului Cod civil


10 decembrie 2015 | Ioana-Bianca TOFAN

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept civil, Revista revistelor juridice

Lector univ. dr. Oliviu Puie a publicat, în Revista Română de Jurisprudență nr. 4/2014, articolul intitulat ”Aspecte privitoare la acțiunile în rectificarea înscrierilor din cartea funciară și la practica judiciară în materia soluționării litigiilor privitoare la acestea, în contextul noului Cod civil”.

Acțiune de rectificare de carte funciară reprezintă acea operațiune prin care se radiază, îndreaptă sau corectează oricare înscriere inexactă efectuată în cartea funciară.

În ceea ce privește modalitățile de exercitare a acțiunii în rectificarea înscrierilor de carte funciară, dispozițiile legale arată că rectificarea intabulării și a înscrierilor provizorii se face, în principal, pe cale amiabilă, sens în care, potrivit art. 908 alin (3) NCC, când dreptul înscris în cartea funciară urmează a fi rectificat, titularul lui este obligat să predea celui îndreptățit, odată cu consimțământul dat în forma autentică notarială pentru efectuarea rectificării și înscrisurile necesare iar, în caz contrar, persoana interesată va putea solicita instanței să dispună înscrierea în cartea funciară.

Pornind de la modalitățile de exercitare a acțiunii în rectificarea intabulării sau a înscrierii provizorii, acțiunea în rectificare este definită ca fiind acțiunea prin care persoana vătămată prin cuprinsul cărții funciare solicită instanței suplinirea consimțământului la radiere sau modificare a titularului dreptului, obiect al înscrierii inexacte.

În cazul în care acțiunea în rectificare de carte funciară vizează fondul dreptului dedus judecații, această acțiune fiind accesorie acțiunii de fond, competența soluționării revine instanței competente să soluționeze acțiunea de fond.

Legat de competența instanței să soluționeze acțiunea în rectificare de carte funciară care nu are ca obiect situația juridică a imobilului, care vizează cereri neevaluabile în bani, aceste acțiuni sunt de competența judecătoriilor.

În privința termenului de exercitare a acțiunii în rectificare de carte funciară, a acțiunii în rectificare exercitată față de dobânditorul nemijlocit și terțul care a dobândi cu rea-credință dreptul înscris în folosul său, sub rezerva prescripției dreptului la acțiunea de fond, acțiunea în rectificare este imprescriptibilă.

Față de persoanele care au dobândit cu buna-credință un drept real prin donație sau legat cu titlu particular, acțiunea în rectificare, sub rezerva prescripției dreptului la acțiune de fond, nu se va putea introduce decât în termen de 5 ani, socotiți de la înregistrarea cererii lor de înscriere.

Acțiunile în rectificare, sub rezerva prescripției acțiunii de fond, se vor putea exercita și împotriva terțelor persoane care și-au înscris vreun drept real, dobândit cu bună-credință și printr-un act juridic cu titlu oneros, în termen de 3 ani, socotiți de la data înregistrării cererii de înscriere formulate de carte dobânditorul nemijlocit al dreptului a cărui rectificare se cere, cu excepția cazului în care încheierea prin care s-a ordonat înscrierea care face obiectul acțiunii în rectificare a fost comunicată celui îndreptățit, caz în care termenul va fi un an de la comunicarea acesteia.

Termenele prevăzute pentru exercitarea acțiunii în rectificare imobiliară împotriva unui terț dobânditor cu buna-credință a unui drept real prin donație, legat cu titlu particular sau printr-un act juridic cu titlu oneros sunt termene de decădere.

Ioana-Bianca TOFAN

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică