Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

CSM in sedinta informala
24.07.2009 | JURIDICE.ro


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Joi, 23 iulie 2009, membrii CSM s-au intalnit intr-un cadru informal (din lipsa de cvorum) pentru a discuta cu privire la Raportul de tara.

Catalin Predoiu, ministrul JLC, a declarat la finalul intalnirii: „Problemele salariale nu se pot rezolva decat printr-o lege unica de salarizare pe intreg sectorul bugetar. Daca aceasta lege va intarzia, poate ca solutia ar fi adoptarea unei reglementari tranzitorii, provizorie, pentru sistemul judiciar care sa lamureasca disputele din sistem pe aceasta tema si sa aseze intr-un mod echitabil remuneratiile in sistemul judiciar, intre categoriile profesionale. Pe aceste directii de actiuni o sa-mi concetrez actiunea in zilele urmatoare. Am discutat acest lucru in CSM, l-am discutat si ieri in Guvern, vom continua discutiile. Asteptam si mediarea conflictului, care sper sa puna capat intreruperii activitatii de judecata si sa reintram in normalitate in cel mai scurt timp.”

Jud. Virgil Andreies, presedintele CSM, a declarat ca discutiile „punctuale, constructive si concrete”, purtate pe marginea Raportului pe Justitie au condus la concluzia ca acesta „a fost cel mai favorabil document in ce priveste CSM, din toate cele cinci publicate pana acum de CE”.

Virgil Andreies a subliniat faptul ca trebuie intensificate eforturile in ceea ce priveste politica de resurse umane, activitatea inspectiei judiciare, raspunderea disciplinara si materiala a magistratilor, cresterea transparentei actului de justitie prin finalizarea proiectului Jurindex.

Virgil Andreies: „Doresc sa repun in discutie o chestiune destul de sensibila – aceea a finantarii sistemului judiciar. Trebuie sa se gaseasca o masura rapida astfel incat sa evitam un colaps in ceea ce priveste functionarea instantelor si parchetelor si, atentie, nu ma refer in principal la drepturile salariale, ma refer la functionarea justitiei sub aspectul bunurilor si servicii in principal. Reiterez o invitatie mai veche la dialog intre autoritatea judecatoreasca reprezentata prin presedintele Inaltei Curti, presedintele CSM, puterea executiva prin prim-ministrul si Ministrul Justitiei si presedintii celor doua camere ale Parlamentului sub medierea presedintelui la elaborarea unei declaratii comune in ceea ce priveste statutul magistraturii. Chiar daca exista un astfel de conflict, el nu are conotatie constitutionala si trebuie rezolvat prin dialog. Aceste drepturi ale magistratilor sunt justificate, ele au ca temei legea si hotararile judecatoresti si trebuiesc executate.”

Presedintele Traian Basescu a explicat de ce nu a participat la intalnirea membrilor CSM: „Pentru ca am de facut un proces de mediere si pentru ca intuiam ca azi CSM isi va prezenta triumfalist rezultatul, fara sa ia nota de faptul ca in raport se face trimitere la faptul ca dosarele procurorilor nu inainteaza, in mod special anumite dosare. Si atunci, CSM-ului trebuia sa-i spun doua lucruri: ca este in regula pentru ce au facut legat de inspectie, de programul de asigurare cu judecatori si procurori a instantelor, dar cel mai grav semnal din raport este ca DNA, Parchetul general fac dosare, dar in instante nu se mai intampla nimic.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate