Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Scrisoare deschisa TI-Romania catre CNI
28.07.2009 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Comunicat TI-Romania: 

„Transparency International Romania (TI-Romania), consecventa misiunii sale de promovare a sistemului national de integritate si a combaterii coruptiei, a desfasurat in decursul anilor o serie de programe de promovare a unor bune practici. Printre numeroasele politici publice promovate de TI-Romania se regasesc si infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, concretizata prin aparitia Legii nr.144/2007 si protectia avertizorilor de integritate, concretizata prin aparitia Legii nr. 571/2004.

In luna februarie 2009, ne-am adresat Consiliului National de Integritate prezentand date si fapte de incalcare a legii pe care avertizori de integritate le-au adus la cunostinta organizatiei noastre, in cadrul programului ALAC. Astfel, in data de 26 februarie 2009, TI-Romania a solicitat plenului CNI constituirea unei comisii potrivit dispozitiilor art. 25 din legea nr. 144/2007 pentru verificarea existentei unei posibile stari de incompatibilitate cu privire la presedintele Agentiei Nationale de Integritate si adoptarea masurilor care se impun in acest sens. La acel moment, Consiliul a stabilit demararea procedurilor de anchetare a Presedintelui Agentiei Nationale de Integritate si a Secretarului General al institutiei ,infiintandu-se comisia speciala de ancheta formata din 5 membri. Aceasta solicitare s-a intemeiat pe documente probatorii inaintate Consiliului de catre un fost angajat al ANI, care a fost concediat ca urmare a sesizarii unor nereguli in activitatea presedintelui ANI, constituindu-se in acest fel avertizor de integritate.

Va aducem la cunostinta, ca prin nerespectarea prevederilor Legii 571/2004, conducerea Agentiei Nationale de Integritate a recurs la masuri de represalii li a decis concedierea celor care au facut avertizarile de integritate respective, desi aceste persoane se aflau sub protectia legii. A fost finalizat un singur proces dintre cele declarate de avertizori pentru anularea sanctiunilor, iar in acest caz instantele de judecata au anulat masurile de retorsiune.

Fata de cele prezentate si cunoscand rolul institutional al Consiliului National de Integritate, va solicitam sa ne comunicati public urmatoarele:

Ce s-a intamplat cu investigatia inceputa de CNI acum mai bine de 5 luni de zile si care sunt rezultatele acestui demers.

Care este pozitia CNI fata de politicile de retorsiune contra avertizorilor de integritate promovate de Agentia Nationala de Integritate

Daca CNI isi asuma consecintele amanarii oricarui raspuns in chestiunile cu care a fost sesizat si daca isi asuma riscurile la care este supusa in acest moment institutia, angajata intr-o campanie mediatica de acoperire a gravelor acuze ce i se aduc, campanie care o deturneaza de la rolul sau real si de la capacitatea de a atinge rezultate reale si valide din punct de vedere juridic

Va solicitam ca in proxima dumneavoastra sedinta sa luati in discutie si sa comunicati public raspunsul la prezenta scrisoare deschisa.

Victor ALISTAR

Director executiv
Transparency International Romania”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate