Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Lazăr Teofil: Unele considerații teoretice și practice privind respectarea normelor juridice
05.01.2016 | Ioan Dumitru APACHIȚEI

JURIDICE - In Law We Trust

Dr. Lazăr Teofil a publicat în Revista Română de Drept Privat nr. 2/2014 articolul intitulat ”Unele considerații teoretice și practice privind respectarea normelor juridice”.

Autorul expune în cuprinsul articolului problematica teoretică a respectării normelor juridice ca reprezentând o condiție firească în vederea creării unui ansamblu al ordinii de drept. Dar dreptul presupune armonizarea intereselor subiecților raportate la doi factori: ideea de justiție ca aspirație la un ideal superior profund moral și ideea de ordine ca și garant al stabilității instituțiilor și al predictibilității activităților indivizilor.

Parte a sistemului de drept, principiul legalității însumează trei cerințe: respectarea regulilor, ordonarea acestora într-un sistem unitar și prevederea raspunderii juridice în textul legii. Dacă primele două condiții fac referire la conformarea acțiunilor cu legea la toate nivelurile ierarhice ale acesteia, răspunderea juridică presupune o sancțiune sau reparație proporțională prejudiciului cauzat.

În vederea susținerii ideii principale a articolului, autorul punctează și noile modificări terminologice apărute în legislație. Sunt menționate noțiunile de ”profesionist”, ”comerciant”,”societate”, ”contract civil” , de asemenea, și abrogarea expresiilor ”acte de comerț” și ”fapte de comerț” în vederea realizării unei aprofundate incursiuni legislative destinate prezentării modificărilor aduse de noțiunile anterior amintite.

Sunt trecute în evidență și necesitatea evitării paralelismelor legislative, aceste cazuri putând fi înlăturate prin abrogare sau prin concentrarea materiei în reglementări unice.

Finalul articolului privește enunțarea unor masuri de prevenire a situațiilor de inconsecvență și neconcordanță de ordin legislativ. Soluțiile propuse sunt diverse și pornesc de la sporirea competenței Consiliului Legislativ și ajungând la ideea eliminării noțiunii de ”comerciant”, aceasta urmând a fi substituită cu cea de ”operator economic”.

Ioan Dumitru Apachiței

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.