« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Corina-Florența Popescu, Marina-Irina Grigore-Rădulescu: Aspecte privind respectarea dreptului la viață privată de către-mass media
22.12.2015 | Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Lect. univ. dr. Corina-Florența Popescu și lect. univ. dr. Marina-Irina Grigore-Rădulescu au publicat în Revista Pandectele Române nr. 10/2014 articolul intitulat “Aspecte privind respectarea dreptului la viață privată de către-mass media”.

Articolul tratează problematica respectării dreptului la viață privată în raport cu libertatea de exprimare a presei. Studiul are la bază bogata jurisprudență a Curții Europene a Drepturilor Omului în această materie, precum și alte reglementări internaționale și naționale incidente.

Astfel, se arată că o primă menționare la nivel internațional a dreptului la viață privată se regăsește în Declarația Universală a Drepturilor Omului din 1948, urmată de alte convenții precum: Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, Convenția americană asupra drepturilor omului, și nu în ultimul rând, Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Potrivit Curții de la Strasbourg, dreptul la viață privată cuprinde în sfera lui de protecție atât viața privată personală, cât și viața socială. De o importanță pentru cercetare este și Rezoluția nr. 1165 din 1998 adoptată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, potrivit căreia dreptul la viață privată trebuie protejat chiar și împotriva mijloacelor de comunicare în masă.

Cum statelor semnatoare ale CEDO le incumbă obligația pozitivă de a adopta prevederi ce asigură exercițiul  drepturilor și libertăților prevăzute de Convenție, există și la nivel național norme constituționale, civile, penale ce consacră protecția dreptului la viață privată. Cât privește natura juridică a acestui drept, se arată că în doctrină au fost formulate opinii atât în favoarea caracterului său patrimonial , cât și nepatrimonial. Întrucât se referă la valori precum viața, familia, demnitatea, onoarea, valori ce nu pot fi ușor evaluabile pecuniar, autoarele converg spre natura de drept nepatrimonial a dreptului la viață privată.

Curtea Europeană a drepturilor Omului a considerat că pentru ca publicarea de informații, imagini, înregistrări cu o persoană să constituie o violarea a art. 8 din Convenție, trebuie ca respectivele informații să fi aparținut vieții private a respectivei persoane și ca aceasta să nu-și fi dat consimțământul pentru publicare. Admițând că persoanele publice au la rândul lor viață privată, tot Curtea a pronunțat că presa are obligația de a face publice doar informațiile de interes public, legate de interesele generale ale societății. Referitor la publicarea fotografiilor persoanelor private, accentul s-a pus mai mult pe natura activității desfășurate surprinse in imagini, decât pe posibilul interes al publicului, ca în cazul persoanelor publice.

Domiciliul este o componentă importantă a vieții private. Dacă asupra publicării unor imaginii suprinse din exterior încă se mai poartă discuții, este interzisă distribuirea unor fotografii ilustrând interiorul domiciliului unei persoane. În privința corespondenței, cele mai multe cauze ce s-au aflat pe rolul Curții de la Strasbourg au avut ca obiect încalcarea de către state a obligației pasive de a nu intercepta convorbirile între particulari.

În concluzie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a avut un rol fundamental în tranșarea unor aspecte privind raportul dintre dreptul la viață privată și libertatea presei. Activitatea presei este necesară într-o societatea democratică, dar trebuie efectuată cu bună-credință și în conformitate cu codurilor deontologice, o eventuală încălcare a vieții private a unei persoane, făcută chiar cu scopul informării publicului, urmând a fi sancționată.

Raluca-Andreea Trîncă-Găvan

 
Secţiuni: Drept civil, Dreptul Uniunii Europene, Revista revistelor juridice | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD