BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Menţiunea inexactă din dispozitivul hotărârii cu privire la calea de atac
15.12.2015 | Corina CIOROABĂ


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că menţiunea inexactă din cuprinsul hotărârii referitoare la calea de atac deschisă contra acesteia nu are niciun efect asupra dreptului de a exercita calea de atac prevăzută de lege, neputând crea părţilor o cale de atac în afara cadrului legal, aşa cum impun şi dispoziţiile art. 457 din Legea nr. 134/2010 privind C. proc. civ. În speţă, deşi în dispozitivul deciziei pronunţate de curtea de apel în materie de expropriere a fost menţionată calea de atac a recursului, Înalta Curte a respins ca inadmisibil recursul declarat de reclamantă, reţinând că, în aplicarea dispoziţiilor art. 18 Legea nr. 2/2013, deciziile pronunţate de curţile de apel în materie de expropriere sunt definitive, nefiind supuse recursului. Totodată, Înalta Curte a înlăturat susţinerile recurentei referitoare la faptul că raportat la valoarea despăgubirilor, care depăşeşte suma de 500.000 de lei, decizia curţii de apel este atacabilă cu recurs, arătând că, în ceea ce priveşte căile de atac ce pot fi exercitate în acest domeniu al exproprierii, legiuitorul a utilizat o terminologie generală, „în materie de expropriere”, neavând relevanţă cuantumul despăgubirilor solicitate. (Decizia nr. 1504 din 3 iunie 2015 pronunţată în recurs de Secţia I civulă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect depăgubiri ca urmare a exproprierii)

Corina Cioroabă

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate